De ce apare svastica pe templele din Indonezia?

05.12.2023
De ce apare svastica pe templele din Indonezia?

Puține semne sunt la fel de ușor de recunoscut precum svastica. Un simbol puternic, care emană durere pentru cei mai mulți care îl privesc. Istoria încearcă să nege prezența acestuia, cele mai multe autorități naționale i-au interzis prezența. Cu toate acestea, de ce svastica apare pe unele dintre templele din Indonezia?

De ce există semne naziste în Indonezia?

svastica

Svastica este un simbol arhicunoscut care a fost prezentat publicului internațional de către regimul totalitar nazist. Timp de zeci de ani, Adolf Hitler a terorizat mai multe minorități și credințele sale au fost asociate cu acest semn. Omniprezent în retorica nazistă, semnul a fost ulterior interzis, în încercarea de a se uita de atrocitățile din trecut.

Cu toate acestea, svastica este un simbol încă prezent în anumite culturi de pe Terra. Indonezia este un stat în care se regăsește și religia hinduistă. Bali, un tărâm profund religios îndreptat spre hinduism are mai multe simboluri pe care oamenii le respectă și le venerează constant.

Templele balineze sunt împânzite de simboluri seculare știute doar de către nativi, printre care și svastica. Semnul este unul antic, care a fost împrumutat și chiar furat de către filozofii naziști. Svastica se regăsește predominant în multe culturi eurasiatice, dar și anumite culturi africane și chiar americane.

În hinduism este folosit ca simbol al divinității și al spiritualității. Cuvântul provine din sanscrită, însemnând ad literam „favorabil pentru bunăstare”, scrie elitehavens.com. În hinduism, svastica este orientată spre dreapta, în sensul acelor de ceasornic. Simbolizează în același timp Soarele, prosperitatea, dar și norocul.

Ce țări au interzis oficial svastica?

În prezent, nicio persoană nu dorește să fie asociată cu simbolurile naziste. Deși svastica are la bază filozofii pacifiste, semnul a ajuns să fie considerat o legătură permanentă cu atrocitățile realizate de regimul lui Adolf Hitler.

O listă de peste 20 de state au interzis oficial prin lege semnul svasticii. Printre cele mai importante nume putem aminti Austria, China, Franța, Italia, România, Singapore sau Turcia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot