De ce apare svastica pe templele din Indonezia?

05.12.2023
De ce apare svastica pe templele din Indonezia?

Puține semne sunt la fel de ușor de recunoscut precum svastica. Un simbol puternic, care emană durere pentru cei mai mulți care îl privesc. Istoria încearcă să nege prezența acestuia, cele mai multe autorități naționale i-au interzis prezența. Cu toate acestea, de ce svastica apare pe unele dintre templele din Indonezia?

De ce există semne naziste în Indonezia?

svastica

Svastica este un simbol arhicunoscut care a fost prezentat publicului internațional de către regimul totalitar nazist. Timp de zeci de ani, Adolf Hitler a terorizat mai multe minorități și credințele sale au fost asociate cu acest semn. Omniprezent în retorica nazistă, semnul a fost ulterior interzis, în încercarea de a se uita de atrocitățile din trecut.

Cu toate acestea, svastica este un simbol încă prezent în anumite culturi de pe Terra. Indonezia este un stat în care se regăsește și religia hinduistă. Bali, un tărâm profund religios îndreptat spre hinduism are mai multe simboluri pe care oamenii le respectă și le venerează constant.

Templele balineze sunt împânzite de simboluri seculare știute doar de către nativi, printre care și svastica. Semnul este unul antic, care a fost împrumutat și chiar furat de către filozofii naziști. Svastica se regăsește predominant în multe culturi eurasiatice, dar și anumite culturi africane și chiar americane.

În hinduism este folosit ca simbol al divinității și al spiritualității. Cuvântul provine din sanscrită, însemnând ad literam „favorabil pentru bunăstare”, scrie elitehavens.com. În hinduism, svastica este orientată spre dreapta, în sensul acelor de ceasornic. Simbolizează în același timp Soarele, prosperitatea, dar și norocul.

Ce țări au interzis oficial svastica?

În prezent, nicio persoană nu dorește să fie asociată cu simbolurile naziste. Deși svastica are la bază filozofii pacifiste, semnul a ajuns să fie considerat o legătură permanentă cu atrocitățile realizate de regimul lui Adolf Hitler.

O listă de peste 20 de state au interzis oficial prin lege semnul svasticii. Printre cele mai importante nume putem aminti Austria, China, Franța, Italia, România, Singapore sau Turcia.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot