SUA tremură. China și Rusia aproape de o alianță oficială

27.12.2023
SUA tremură. China și Rusia aproape de o alianță oficială

De-a lungul istoriei nu foarte îndepărtate, Statele Unite ale Americii au dominat scena mondială, fiind singura superputere militară capabilă să-și apere aliații și să descurajeze agresiunile externe și în prezent. Cu toate acestea, pe măsură ce anul 2023 se apropie de sfârșit, conflictele izbucnesc în întreaga lume, iar Rusia și China își intensifică ambițiile de a detrona SUA ca principala putere mondială.

China și Rusia versus SUA

După prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, SUA au devenit singura superputere militară, dar astăzi se confruntă cu o nouă realitate geopolitică. Liderii autoritari Xi Jinping din China și Vladimir Putin din Rusia par să-și consolideze forțele pentru a forma o alianță militară care reprezintă o amenințare fără precedent pentru americani și aliații lor.

Jonathan Ward, CEO al Atlas Group, a subliniat că „cele două state se văd ca parteneri militari, iar acest parteneriat devine tot mai profund și mai experimentat, chiar dacă nu este o alianță formală în sensul occidental”, potrivit businessinsider.com.

În timp ce conflictele se intensifică în lume, rivalitatea dintre SUA și tandemul Rusia-China devine din ce în ce mai evidentă. China oferă sprijin economic și diplomatic crucial Rusiei, după invazia nejustificate a Ucrainei, în timp ce SUA îi susțin financiar și militar pe vecinii noștri. În Orientul Mijlociu, cele două state autocrate se aliniază cu Iranul, criticând acțiunile Israelului în Fâșia Gaza, spre deosebire de americani care sunt de partea israelienilor.

China, cu ochii pe Taiwan

Analizând mișcările lor, experții în geopolitică susțin că China monitorizează atent evoluția conflictului din Ucraina pentru a evalua reacția comunității internaționale în cazul în care decide să acționeze în privința planurilor sale privind Taiwanul. În ultimii ani, Rusia și China au desfășurat exerciții navale comune și au colaborat în dezvoltarea de tehnologii militare avansate. Rusia a furnizat Chinei avioane și sisteme de apărare aeriană, consolidând astfel legăturile lor militare.

Deși nu au semnat formal o alianță militară, aceste mișcări indică o creștere a cooperării militare dintre cele două țări, semnalând o amenințare semnificativă pentru SUA și partenerii săi. În fața acestei noi realități geopolitice, armata americană se confruntă cu provocări majore. Comisia Congresului privind poziția strategică a Statelor Unite a avertizat că amenințările actuale sunt „fundamental diferite de tot ceea ce au experimentat în trecut”. Astfel, Pentagonul este îndemnat să-și revizuiască strategiile pentru a face față posibilității unui război simultan cu China și Rusia.

Axa Rusia-China reprezintă o amenințare enormă pentru Statele Unite, având în vedere că va trebui să ne ocupăm de securitate atât în Europa și Asia, cât și în Orientul Mijlociu, cu riscul de a fi întinși la maximum în timp ce Beijingul și Moscova se coordonează pentru a-și urmări ambițiile regionale respective, a declarat Jonathan Ward, CEO al Atlas Group, potrivit sursei citate mai sus.

Deși unii experți sunt sceptici cu privire la stabilitatea unei alianțe ruso-chineze pe termen lung, amenințarea imediată pe care o reprezintă acest parteneriat impune o pregătire adecvată din partea SUA și a aliaților săi. Legăturile globale ale americanilor devin astfel cruciale pentru contracararea amenințărilor reprezentate de noile superputeri rivale, iar consolidarea capacității militare în Europa este considerată prioritară.

În concluzie, pe măsură ce Rusia și China își intensifică colaborarea militară, SUA se confruntă cu una dintre cele mai mari amenințări din ultimele decenii, iar adaptarea la această nouă paradigmă geopolitică devine esențială pentru menținerea echilibrului de putere în lume.

Foto: aljazeera.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot