Cine a inventat internetul? Cum a schimbat dezvoltarea umanității?

10.07.2020
Cine a inventat internetul? Cum a schimbat dezvoltarea umanității?

Cine a inventat internetul? Dezvoltarea umanității a fost impulsionată semnificativ de apariția internetului. Dorința de a comunica instant și de a transmite informații rapid a făcut ca cercetările în acest domeniu să ia amploare de la un an la altul. Astfel, s-a ajuns la ideea unei rețele mondiale de calculatoare interconectate. Nu exagerăm cu nimic când spunem că cine a inventat internetul a schimbat soarta omenirii în bine pentru totdeauna.

Cum a apărut internetul?

Leonard Kleinrock, de la Universitatea MIT, a avut prima idee legată de o rețea de calculatoare interconectate și a fost prezentată în lucrarea „Information Flow in Large Communication Nets”, publicată în anul 1961. Astfel, a apărut prima teorie cu privire la utilizarea comutației de pachete pentru transfer de date. Trebuie specificat totuși că, în 1958, compania Bell inventase primul modem, care să poată transmite date binare pe o linie telefonică simplă.

Termenul de „internet” provine din împreunarea parțială a două cuvinte englezești: interconnected = interconectat și network = rețea.

Prima tentativă de internet a avut loc în anul 1969, când computerele din University of California și Stanford Research Institute au fost unite într-o rețea de către oamenii de știință care lucrau la US Advanced Research Projects Agency (ARPA). Internetul din ziua de astăzi se datorează acestei prime rețele ARPAnet.

Așa arăta internetul în 1969

Apariția internetului a dus, în timp, la dezvoltarea mai multor servicii precum: e-mail, www, FTP, Găzduire web (web hosting) și multe altele, unele dintre ele fiind numai contra cost. Specificam faptul că termenul „internet” nu trebuie confundat cu serviciul internetic World Wide Web (www). Acesta este doar unul dintre multele servicii oferite pe internet.

Caracteristici tehnice ale internetului

Cine a inventat internetul a făcut o favoare imensă umanității. Protocoalele fundamentale ale Internetului, care asigură legătura între calculatoare, sunt Internet Protocol (IP), Transmission Control Protocol (TCP) și User Datagram Protocol (UDP). Aceste trei protocoale de bază li se adaugă și protocoale de control și aplicative, cum ar fi: DNS, PPP, SLIP, ICMP, POP3, IMAP, SMTP, HTTP, HTTPS, SSH, Telnet, FTP, LDAP, SSL, WAP și SIP.

O nouă eră a umanității

Odată cu apariția rețelelor de calculatoare interconectate, au apărut tot felul de servicii. Astfel, în anul 1971, programatorul Ray Tomlinson a transmis primul e-mail. Ulterior, a fost creată organizația InterNetworking Working Group, responsabilă cu gestionarea Internetului.

În anul 1983, Paul Mockapetris și Jon Postel au creat DNS (Domain Name System). Acest sistem permitea denumirea diferitelor domenii de pe internet. Astfel, a apărut primul domeniu, numit symbolics.com, în 1985.

În 1984 erau interconectate 1.000 de calculatoare, iar 5 ani mai târziu numărul ajunsese la 100.000. În anul 1991, ia viață ideea lui Tim Berners-Lee, www (World Wide Web), un sistem în care documentele hypertext să fie interconectate cu link-uri, pentru ca utilizatorii să le găsească mai ușor. În felul acesta, un an mai târziu, sunt conectate peste 1 milion de calculatoare.

De la apariția sa și până astăzi, internetul a evoluat foarte mult. Este greu de imaginat, în zilele acestea, o lume fără internet. Faptul că dumneavoastră citiți, acum, această știre, oriunde v-ați afla, se datorează acestei rețele mondiale.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot