Pe unde ne intră internetul în casă? Uite cum sunt trase 885.000 km de cabluri de Internet pe sub ocean

17.12.2021
Pe unde ne intră internetul în casă? Uite cum sunt trase 885.000 km de cabluri de Internet pe sub ocean

De unde ne vine internetul de care ne bucurăm în fiecare zi? Există sute de mii de kilometri de cabluri de internet submarine întinse pe fundul oceanului, unele dintre ele la adâncimi de până la 8.000 de metri și fără ele, nu am avea internet.  De fapt, aceste cabluri umile, dintre care niciunul nu este mult mai gros de 8 cm, transmit în prezent 99 la sută din toate datele internaționale.

Conceptul de cabluri de comunicații submarine există încă din anii 1850, iar acum avem 300 dintre ele care acoperă un total de 885.000 km, deoarece conectează continent la continent, insulă la insulă.

Traseul cablului de internet de 885.000 km sub ocean

Cel mai lung, potrivit Business Insider, merge din Germania până în Coreea, atingând 39 de puncte de terestre pe drum și întinzându-se pe aproape 40.000 km. În timp ce multe dintre cabluri urmează o linie dreaptă destul de simplă peste ocean pentru a conecta zone mari, cum ar fi America de Nord de Europa, de exemplu, în jurul arhipelagurilor mai mici precum Noua Guinee, lucrurile devin mult mai complicate pentru a ajunge la toată lumea. Și asta nu este o sarcină ușoară.

„Cablurile sunt instalate de bărci speciale numite straturi de cabluri. Este mai mult decât o chestiune de a arunca fire cu nicovalele atașate de ele, cablurile trebuie, în general, să fie trecute pe suprafețe plane ale fundului oceanului și se are grijă să se evite recifele de corali, navele scufundate, paturile de pești și alte habitate ecologice și general obstacole”, explică David W Brown pentru Mental Floss.

Dacă apele sunt mai puțin adânci în jurul coastei, aceste nave vor trage un plug subacvatic de-a lungul fundului mării până la 1.000 de metri în jos, creând o canelură în care poate fi așezat cablul. Nisipul va cădea în mod natural peste cabluri pentru a le proteja.

De asemenea, rechinii ar putea încerca să roadă aceste cabluri să îl deteriorizeze, însă companii precum Google își protejează cablurile în învelișuri de sârmă rezistente la rechini.

În ceea ce privește spionajul electronic, un mare avantaj deținut de Statele Unite este rolul cheie pe care l-au jucat oamenii de știință, inginerii și corporațiile săi în inventarea și construirea unor părți mari din infrastructura globală de telecomunicații.

Liniile majore de date tind să treacă în granițele americane și în apele teritoriale, ceea ce face ca interceptările telefonice să fie o briză, relativ vorbind. Când au ieșit la iveală documente furate de fostul analist NSA Edward Snowden, multe țări au fost revoltate să afle în ce măsură agențiile americane de spionaj interceptau date străine, scrie Mental Floss.

Drept urmare, unele țări își reconsideră infrastructura internetului în sine. Brazilia, de exemplu, a lansat un proiect pentru a construi un cablu de comunicații submarin către Portugalia care nu numai că ocolește în întregime Statele Unite, dar și exclude în mod specific companiile americane de la implicare.

Cablurile de sub ocean, în cifre

Foto: Business Insider

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot