Cum vedeau nemții armata română în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Soldatul român este docil, perseverent și rezistent”

22.02.2022
Cum vedeau nemții armata română în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial: „Soldatul român este docil, perseverent și rezistent”

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict din istoria omenirii, între 50 și 85 de milioane de persoane pierzându-și viața. România a fost neutră la începutul conflictului mai bine de un an, timp în care și-a evacuat membrii Guvernului și tezaurul țării către Egiptul condus la acea vreme de britanici.

Țara noastră a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial, efectiv, după ce a pierdut importante teritorii către URSS, Ungaria și Bulgaria. Drept urmare, România s-a alăturat Germaniei naziste, iar pe data de 22 iunie 1941 a declarat război Uniunii Sovietice. Din păcate, nivelul de echipare și de pregătire al militarilor noștri era mult inferior a ceea ce se cerea în acel moment.

Cum erau caracterizați militarii români de naziști?

Generalul neamț Erik Hansen era prezent în România din octombrie 1940 și pregătea operațiunea Barbarossa alături de trupele române, pe care între timp le și evalua într-un raport către Germania nazistă. Potrivit datelor furnizate, militarii români erau pregătiți pentru un război de scurtă durată și că anumite unități ale armatei române puteau intra în discuție pentru sarcini defensive ușoare, dar în niciun caz pentru sarcini de ordin ofensiv.

Soldatul român constituie un material destoinic dispus să asimileze. El este docil, perseverent și rezistent. Dispune însă în general de un grad de pregătire redus. Îi lipsesc activitatea și gândirea independentă. Relația sa cu superiorii este, corespunzător mentalității românești, bazată mai degrabă pe teama față de pedepse decât pe încredere. Tratamentul soldatului este în parte rău, iar condițiile de viață din cazărmi în conformitate cu standardele noastre sunt primitive, solda nu corespunde nici măcar necesităților modeste de trai, se arată în raportul misiunii militare germane care a evaluat armata română, potrivit rfi.ro.

Pogromul de la Iași și Trenurile morții

Armata română a trecut la luptă peste Prut abia pe data de 2 iulie 1941. Până atunci, însă, militarii români au fost implicați în Pogromul de la Iași și Trenurile morții, cel mai mare masacru petrecut vreodată pe teritoriul României. Potrivit datelor istorice, nu mai puțin de 13 – 14 mii de evrei au fost uciși în acea perioadă. Această operațiune este considerată cea mai neagră pată pe istoria Armatei Române.

Atitudinea antisemită a liderilor care conduceau România, la acea vreme, se poate observa din discuțiile avute, la ședința Consiliului de Miniștri din 8 iulie 1941, între Ion Antonescu și adjunctul său Mihai Antonescu.

Așa că vă rog să fiți implacabili, omenia siropoasă, vaporoasă, filozofică nu are ce căuta aici… Cu riscul de a nu fi înțeles de unii tradiționaliști care mai pot fi printre dv., eu sunt pentru migrarea forțată a întregului element evreu din Basarabia și Bucovina, care trebuie zvârlit peste graniță… Veți fi fără milă cu ei. Nu știu peste câte veacuri neamul românesc se va mai întâlni cu libertatea de acțiune totală, cu posibilitatea de purificare etnică și revizuire națională… Dacă este nevoie, să trageți cu mitraliera. Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari… Îmi iau răspunderea în mod formal și spun că nu există lege (…) Deci, fără forme, cu libertate completă, îi spunea Mihai Antonescu generalului Ion Antonescu, potrivit sursei citate mai sus.

Cum s-a încheiat Al Doilea Război Mondial pentru România?

Pe data 23 august 1944, Regele Mihai îl demite pe premierul Ion Antonescu și decide arestarea acestuia, după ce a refuzat să semneze armistițiul cu Națiunile Unite și să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste.

Participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat odată cu semnarea Tratatului de pace de la Paris (1947). Din păcate, marile puteri au văzut România ca stat învins, astfel că Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) au fost pierdute definitiv dar, țara noastră a reușit să recupereze Transilvania.

Războiul împotriva Germaniei naziste a mobilizat 567.000 de militari români, iar dintre aceștia 167.000 și-au pierdut viața.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus la o schimbare de regim în țara noastră. Monarhia constituțională a fost înlocuită cu o Republică parlamentară, fapt care a facilitat instaurarea comunismului până în anul 1989.

Foto: rfi.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot