Dezmembrarea României Mari. Ce teritorii a pierdut România în Al Doilea Război Mondial?

14.01.2022
Dezmembrarea României Mari. Ce teritorii a pierdut România în Al Doilea Război Mondial?

Al Doilea Război Mondial a fost cel mai sângeros conflict din istoria omenirii. Potrivit datelor oficiale, între 50 și 85 de milioane de oameni au murit, în doar șase ani de război. Conflictul global a durat din 1939 până în 1945, iar, la început, țara noastră și-a menținut un statut de neutralitate, însă după ce a pierdut o parte din teritoriul țării a fost nevoită să intre în război pentru a încerca să îl recupereze.

Teritoriile pierdute de România în Al Doilea Război Mondial

Cel de-Al Doilea Război Mondial a fost un conflict total, țările din întreaga lume și-au pus la dispoziția armatei întreaga economie, pentru a putea susține eforturile de război. La începutul declanșării conflictului, Regatul României a susținut o stare de neutralitate, însă după un an de zile lucrurile s-au schimbat în rău și românii au fost nevoiți să intre în război.

În vara anului 1940, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și Basarabia către Uniunea Sovietică, Ungaria pune mâna pe Transilvania de Nord, iar Bulgaria anexează Dobrogea de Sud (la sud de linia Ostrov-Vama Veche).

Ion Antonescu aliază România cu Puterile Axei

În contextul crizei economice și a ascensiunii extremei drepte, Carol al II-lea nu a avut doar o domnie scurtă, ci și una dificilă. În timpul domniei sale, doi dintre premierii desemnați au fost asasinați. Carol a fragilizat sistemul de partide democratice, până când le-a desființat cu totul, instaurând dictatura regală.

Totul avea să culmineze cu fatidicul an 1940 în care are loc ultima abdicare a lui Carol, iar România Mare încetează să mai existe. La doar două zile după ce îl numește pe generalul Ion Antonescu în funcția de prim-ministru, Carol este forțat de acesta să abdice. În dimineața zilei de 6 septembrie, regele Carol al II-lea semnează abdicarea. El pleacă apoi în exil împreună cu Elena Lupescu cu care, până la urmă, se căsătorește.

După ce a ajuns la putere, Ion Antonescu a aliat România Puterilor Axei și a intrat în război împotriva URSS-ului, susținând că luptă pentru recuperarea teritoriilor pierdute. Lucrurile pe front au luat o întorsătură majoră, fiindcă armata sovietică se afla deja în Moldova de Nord, în anul 1944, fapt care l-a făcut pe Regele Mihai I să îl destituie şi să-l aresteze pe mareşalul Ion Antonescu, deoarece a refuzat semnarea armistițiului cu Națiunile Unite.

Din păcate, pentru țara noastră participarea la cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat cu semnarea Tratatului de pace de la Paris (1947) ca stat învins. Drept urmare, Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) au fost pierdute definitiv dar, din fericire, a fost recuperată Transilvania.

Războiul împotriva Germaniei a mobilizat 567.000 de militari români, iar dintre aceștia 167.000 și-au pierdut viața. Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus la o schimbare de regim în țara noastră. Monarhia constituțională a fost înlocuită cu o Republică parlamentară, fapt care a facilitat instaurarea comunismului până în anul 1989.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot