De unde vine denumirea de Moldova?

07.06.2018
De unde vine denumirea de Moldova?

În urmă cu mii de ani, teritoriul Moldovei era locuit de daci. După războaiele daco-romane, regiunea Moldovei, cu excepția zonei de sud, a suferit un amplu proces de romanizare. Astfel s-a format și în zona Moldovei poporul român. Totuși, de unde vine denumirea de Moldova?

Denumirea de Moldova

Se pare că numele de Moldova provine de la râul cu același nume. Sunt o sumedenie de teorii privind denumirea cu pricina. În timp ce unele voci susțin că numele râului ar veni de la Molda, cățeaua voievodului maramureșean Dragoș Voda (Dimitrie Cantemir scrie în „Descrierea Moldovei” că Dragoş plecase în marş alături de 300 de oameni și de căţeaua lui de vânătoare numită Molda. După o luptă cu un zimbru, animalul a fost luat de apele învolburate ale unui râu pe care Dragoș l-ar fi numit ulterior Moldova), lucrurile nu par să stea chiar așa.

Majoritatea istoricilor consideră că denumirile râului și statului provin din termenul de origine germanică mulde (adică „scobitură”, „carieră” sau „culoar de scurgere”) întrucât Dunărea se varsă în mare prin sudul acestui teritoriu.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Nume avizate precum istoricii Constantin C. Giurescu și Dinu C. Giurescu sunt de părere că numele de Moldova vine de la molid. Mai există o variantă potrivit căreia numele de Moldova vine de la cuvintele dacice molta (adica, „multum” din latină) și dava (cetate sau apă „acva->ava->dava”).

Totuși, trebuie amintit faptul că denumirea oficială a Țării Moldovei, de la începuturile sale, era Moldovlahia. De exemplu, titulatura domnitorului Alexandru cel Bun era: „voievod de sine stătător a toată Moldovlahia și a malului mării”. Cu timpul, denumirea țării a evoluat din „Moldovlahia” în Moldova, iar locuitorii țării au ajuns să se numească, până în prezent, moldoveni.

De unde vine numele celor mai importante județe din România?

Moldova

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot