De unde vine numele celor mai importante județe din România?

17.04.2018
De unde vine numele celor mai importante județe din România?

România este împărțită în 41 de județe din anul 1968 de când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane. Celor 41 de județe li se adaugă municipiul București, care este reședința judelului Ilfov. Totuși, de unde vine numele celor mai importante județe din România?

Numele județelor din România

Denumirea județului Alba vine de la culoarea albă a zidurilor cetăţii medievale din actualul oraş Alba Iulia. Aceste ziduri au fost clădite din piatră.

Numele județului Argeș provine de la râul cu același nume. În trecut, dacii botezaseră râul cu denumirea Argessos, care cel mai probabil însemna „strălucitor”.

Nu se cunoaște cu exactitate etimologia județelor Bacău și a Bihor. Despre Bacău se crede că denumirea vine de la Zeul vinului Bachus, iar Bihorul s-ar putea numit astfel din sârbescul „vihor” care înseamnă „volbură”.

Denumirea județului Buzău este strâns legată de organul uman „buză”. Prima atestare documentară a Buzăului a fost în anul 372. O altă variantă ar fi că numele orașului vine de la râul pe al cărui mal se află. Acesta este menționat cu numele de Μουσεος (Mouseos) într-un document în limba greacă din anul 376 e.n., ce făcea referire la martiriul lui Sava Gotul. Pornind de la această denumire, istoricul Vasile Pârvan considera că numele Buzăului vine de la forma tracică Bouzeos, transcrisă greșit în greacă (Μπ se pronunță B, iar textul antic a omis litera π).

Numele de Botoșani provine de la un boier ce a trăit în anii 1400 și care se numea Botaș.

Nici orginea cuvântului Brașov nu este cunoscută. Cel mai probabil, numele vine de la cuvântul de origine dacică brad și pădurile de conifere care înconjoară orașul.

 Deși nu este județ, am ales să includem și Capitala României în acest material. Bucurestiul se numește astfel de la ciobanul Bucur, cel ce a întemeiat așezarea.

Etimologia judeţului Călăraşi provine de la din cuvântul călăraş care era un corp militar auxiliar în evul mediu, în Ţara Românească.

Denumirea Clujului vine din cuvântul de origine latină Clusium care înseamnă castru medieval.

Constanța s-a numit pe vremuri Constantiana. Numele a fost dat de împăratul bizantin Constantin cel Mare (306-337).

Numele județului Gorj vine de la cuvântul slavic gora (munte) şi râul „Jiu” („Jiul de munte”).

Numele Hunedoara provine din numele propriu maghiar Hunyad şi vára – cetate (cetatea lui Hunyad)

Când vine vorba despre județul Maramureş denumirea este probabil compusă din “mara” (origine traco-dacică: stâncă) şi Mureş.

Județul Neamţ poartă această denumire după oraşul Piatra Neamţ (“neamţ” cu sensul de “german”) În urmă cu câteva sute de ani, aici, teutonii au construit o fortificație.

Județul Olt a fost botezat după râul cu acelaşi nume. Râul era cunoscut încă pe vremea dacilor sub numele de Alutus.

Prahova  – după râul cu acelaşi nume, denumire de origine slavonă. Prah înseamnă în traducere liberă cataractă de apă.

Denumirea Sibiului vine de la numele adaptat al râului Cibin (din latinescul Cibiensis – Cibinium). Orașul a avut în îndelungata sa istorie mai multe denumiri, și s-a numit inițial Cibinium, apoi Hermannsdorf, apoi Hermannstadt, a urmat Nagyszeben și în cele din urmă Sibiu.

Tulcea este un cuvânt compus din “tul” (etimologie necunoscută) şi turcescul “cay” (râu, apă curgătoare).

Există două variante pentru etimologia cuvântului Vâlcea: acesta vine fie din cuvântul slav “vâlk” (lup), fie din latinescul “vallicella” (vale îngustă).

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Romania

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot