De unde vine numele celor mai importante județe din România?

17.04.2018
De unde vine numele celor mai importante județe din România?

România este împărțită în 41 de județe din anul 1968 de când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane. Celor 41 de județe li se adaugă municipiul București, care este reședința judelului Ilfov. Totuși, de unde vine numele celor mai importante județe din România?

Numele județelor din România

Denumirea județului Alba vine de la culoarea albă a zidurilor cetăţii medievale din actualul oraş Alba Iulia. Aceste ziduri au fost clădite din piatră.

Numele județului Argeș provine de la râul cu același nume. În trecut, dacii botezaseră râul cu denumirea Argessos, care cel mai probabil însemna „strălucitor”.

Nu se cunoaște cu exactitate etimologia județelor Bacău și a Bihor. Despre Bacău se crede că denumirea vine de la Zeul vinului Bachus, iar Bihorul s-ar putea numit astfel din sârbescul „vihor” care înseamnă „volbură”.

Denumirea județului Buzău este strâns legată de organul uman „buză”. Prima atestare documentară a Buzăului a fost în anul 372. O altă variantă ar fi că numele orașului vine de la râul pe al cărui mal se află. Acesta este menționat cu numele de Μουσεος (Mouseos) într-un document în limba greacă din anul 376 e.n., ce făcea referire la martiriul lui Sava Gotul. Pornind de la această denumire, istoricul Vasile Pârvan considera că numele Buzăului vine de la forma tracică Bouzeos, transcrisă greșit în greacă (Μπ se pronunță B, iar textul antic a omis litera π).

Numele de Botoșani provine de la un boier ce a trăit în anii 1400 și care se numea Botaș.

Nici orginea cuvântului Brașov nu este cunoscută. Cel mai probabil, numele vine de la cuvântul de origine dacică brad și pădurile de conifere care înconjoară orașul.

 Deși nu este județ, am ales să includem și Capitala României în acest material. Bucurestiul se numește astfel de la ciobanul Bucur, cel ce a întemeiat așezarea.

Etimologia judeţului Călăraşi provine de la din cuvântul călăraş care era un corp militar auxiliar în evul mediu, în Ţara Românească.

Denumirea Clujului vine din cuvântul de origine latină Clusium care înseamnă castru medieval.

Constanța s-a numit pe vremuri Constantiana. Numele a fost dat de împăratul bizantin Constantin cel Mare (306-337).

Numele județului Gorj vine de la cuvântul slavic gora (munte) şi râul „Jiu” („Jiul de munte”).

Numele Hunedoara provine din numele propriu maghiar Hunyad şi vára – cetate (cetatea lui Hunyad)

Când vine vorba despre județul Maramureş denumirea este probabil compusă din “mara” (origine traco-dacică: stâncă) şi Mureş.

Județul Neamţ poartă această denumire după oraşul Piatra Neamţ (“neamţ” cu sensul de “german”) În urmă cu câteva sute de ani, aici, teutonii au construit o fortificație.

Județul Olt a fost botezat după râul cu acelaşi nume. Râul era cunoscut încă pe vremea dacilor sub numele de Alutus.

Prahova  – după râul cu acelaşi nume, denumire de origine slavonă. Prah înseamnă în traducere liberă cataractă de apă.

Denumirea Sibiului vine de la numele adaptat al râului Cibin (din latinescul Cibiensis – Cibinium). Orașul a avut în îndelungata sa istorie mai multe denumiri, și s-a numit inițial Cibinium, apoi Hermannsdorf, apoi Hermannstadt, a urmat Nagyszeben și în cele din urmă Sibiu.

Tulcea este un cuvânt compus din “tul” (etimologie necunoscută) şi turcescul “cay” (râu, apă curgătoare).

Există două variante pentru etimologia cuvântului Vâlcea: acesta vine fie din cuvântul slav “vâlk” (lup), fie din latinescul “vallicella” (vale îngustă).

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Romania

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot