Jaleș, Pădureț sau Covurlui. Ce județe au dispărut din România?

02.06.2021
Jaleș, Pădureț sau Covurlui. Ce județe au dispărut din România?

Teritoriul României nu a fost întotdeauna precum cel din prezent. Conflictele internaționale au făcut ca suprafața țării noastre să se tot modifice, de-a lungul timpului. Astfel că numărul județelor a crescut sau a scăzut în funcție de cât de mare era suprafața statului la un anumit moment.

Ce județe au dispărut din România?

Pentru o mai bună organizare administrativă suprafața României a fost împărțită pe județe. Multe dintre ele au dispărut, de-a lungul timpului, altele s-au contopit cu cele vecine sau și-au schimbat numele și s-au modificat ca întindere.

În secolele al XIV-lea și al XV-lea, în Oltenia, existau următoarele județe care între timp au dispărut:

  1. Județul Jaleșului, pomenit pentru prima dată într-un document istoric din anul 1835. Numele județului a fost dat de la pârâul Jaleș, care se varsă în Sohodol, care, la rândul său, se varsă în Bistrița, iar ulterior în Tismana. Regiunea nu avea niște hotare definite și era situată în zona de nord a județului Gorj din prezent.
  2. Un alt județ dispărut, de-a lungul timpului, este cel al Motrului. Denumirea a fost dată de la apa Motrului, în jurul căreia se întindea.
  3. Județul de Baltă a dispărut și el odată cu trecerea timpului. Acesta a existat în anul 1444 și se afla în partea de sud a județelor Mehedinți și Dolj din prezent.

Spre sfârșitul secolului XV și începutul celui XVI, cele trei județe și-au schimbat numele în județul Mehedinți și județele Jiul de sus și Jiul de jos, iar ulterior ultimele două au devenit Gorj și Dolj. În secolul XVI, tot în Oltenia se găsea și județul Gilortului, care între timp nu se mai găsește pe hartă a României.

În regiunea Munteniei au fost următoarele județe, care între timp au dispărut:

  1. Județul Pădureț. Prima documentare despre acest județ apare în timpul lui Radu cel Mare, pe 19 iulie 1498.
  2. Un alt județ dispărut, de-a lungul timpului, este Săcuieni. Acesta era cuprins între județele Prahova și Buzău de astăzi. Denumirea a fost dată de la populația de secui venită în zonă din Ardeal.

În regiunea Moldovei următoarele județe au dispărut:

  1. Județul Adjudului, apare în documente istorice din perioada secolele XV și XVI.
  2. Județul Trotușului este pomenit în două documente din anii 1566 și din 1655. Potrivit datelor istorice, acesta s-a contopit, ulterior, cu județul Bacău.
  3. Spre nord de județul Covurlui, a existat în secolele XV și XVI, un județ sau ținut, al Horincei. El e pomenit într-un hrisov din 8 aprilie 1528 și în lista de județe din 1566. În 1591, acesta dispăruse.
  4. Județul Bârlad a fost și el prezent pe timpul lui Vasile Lupu, în 1642.
  5. Un alt județ dispărut din această zonă se numea Oltenii, iar prima documentare este făcută în anul 1435.
  6. Ținutul sau județul Cârligăturei, se întindea între ținuturile Roman, Hârlău, Vaslui și Iași. Acesta a existat până în secolul al XIX-lea, când îl găsim în lista de județe a lui Dionisie Fotino, din 1819.
  7. În locul județului Botoșani a existat județul Hârlăului. Acest ținut apare în lista de județe a lui Dionisie Fotino, din 1819.
  8. Ținutul Tigheciului sau Chigheciului, își trăgea numele de la pârâul Chigheciu, un afluent al Prutului, care curgea prin acest ținut. Prima documentare apare într-un act din 13 iunie 1436.

În Ardeal și Banat au existat următoarele județe (comitate, districte, scaune săcuiești) care astăzi nu se mai găsesc pe hartă:

  1. Districtul Chioarului
  2. Scaunul Mureș Oșorhei
  3. Scaunul Arieșului
  4. Comitatul Solnocului de mijloc
  5. Comitatul Crasna
  6. Comitatul Zarandului
  7. Comitatul Dobâca care se întindea pe locul actualului județ al Someșului.
  8. Județul Târnava
  9. Comitatul Cenadului
  10. Comitatul Cuvinului.

Câte județe are România?

România este împărțit teritorial în 41 de județe, plus municipiul București care, deși este reședința județului Ilfov, este administrat separat ca municipiu cu statut de județ. Așadar, suprafața României este împărțită în următoarele județe: Alba; Arad; Argeș; Bacău; Bihor; Bistrița Năsăud; Botoșani; Brăila; Brașov; Buzău; Călărași; Caraș Severin; Cluj; Constanța; Covasna; Dâmbovița; Dolj; Galați; Giurgiu; Gorj; Harghita; Hunedoara; Ialomița; Iași; Ilfov; Maramureș; Mehedinți; Mureș; Neamț; Olt; Prahova; Sălaj; Satu Mare; Sibiu; Suceava; Teleorman; Timiș; Tulcea; Vâlcea; Vaslui și Vrancea.

Foto: Mediafax.ro și romania-misterioasa.eu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot