Care este povestea mănăstirii Tismana, cea mai veche din Țara Românească?

31.03.2021
Care este povestea mănăstirii Tismana, cea mai veche din Țara Românească?

În munţii Vâlcanului răsună de peste 600 de ani toaca. Da, ați citit bine, 600 de ani. Aici călugării de la mănăstirea Tismana duc mai departe tradițiile și obiceiurile monahale. Pe un vârf de stâncă se află cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, care pare un castel fermecător sau chiar o fortăreață.

Liniștea se simte pretutindeni și natura înconjoară lăcașul de cult, care a rămas în istorie pentru acest popor greu încercat de vremuri. Nu multă lume știe, însă când în perioadele în care eram amenințați de turci, la Tismana se adunau liderii Țării Românești și au hotărât ce trebuie făcut. Totodată, în cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost ascuns tezaurul României.

Mănăstirea Tismana, o fortăreață

Mănăstirea Tismana este așezată pe colţul unui munte, cu ziduri groase care o fac să arate mai mult ca o cetate fortificată. Clădirea a fost ridicată pe marginea unei cascade, având culmi greu de cucerit şi râuri repezi în apropiere.

Nu găsești o astfel de zonă în toată țara. Credința în Dumnezeu pare mai simplă aici, unde atingerea divinității parcă se simte în aer. De aceea, mii de credincioși vin în fiecare an să viziteze mănăstirea, să simtă liniștea sufletească, dar și să vadă locul unde a stat ascuns tezaurul României.

În al doilea război mondial, din iniţiativa mareşalului Antonescu au fost ascunse la Tismana 212 tone de aur, era tezaurul Băncii Naţionale, în grota muntelui, a povestit Maria Procopie, maică ghid a mănăstirii Tismana, pentru Digi24.

Cum a fost construită Mănăstirea Tismana?

Mănăstirea Tismana, aflată la 36 de kilometri de Târgu-Jiu, este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească.

Construcția acesteia a început acum peste 640 de ani, sub râvna cuviosului Nicodim (1310-1406). Mănăstirea Tismana este așezată un colț din muntele Stârmina și este înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim. Apa care izvorăște de sub zidurile lăcașului de cult se rostogolește în cascadă, cu o cădere de circa 40 m în râul Tismana.

Interiorul mănăstirii arată foarte frumos, iar peretele altarului este o bijuterie sculptată în stejar, în anul 1766, şi suflată în aur. Icoanele s-au păstrat tocmai din 1844 și au o valoare greu de estimat.

Potrivit datelor statistice, în fiecare an peste 20.000 de credincioși vin la Mănăstirea Tismana pentru a se încărca de speranță și energie divină.

Curiozități despre Mănăstirea Tismana:

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot