Care este povestea mănăstirii Tismana, cea mai veche din Țara Românească?

31.03.2021
Care este povestea mănăstirii Tismana, cea mai veche din Țara Românească?

În munţii Vâlcanului răsună de peste 600 de ani toaca. Da, ați citit bine, 600 de ani. Aici călugării de la mănăstirea Tismana duc mai departe tradițiile și obiceiurile monahale. Pe un vârf de stâncă se află cea mai veche mănăstire din Ţara Românească, care pare un castel fermecător sau chiar o fortăreață.

Liniștea se simte pretutindeni și natura înconjoară lăcașul de cult, care a rămas în istorie pentru acest popor greu încercat de vremuri. Nu multă lume știe, însă când în perioadele în care eram amenințați de turci, la Tismana se adunau liderii Țării Românești și au hotărât ce trebuie făcut. Totodată, în cel de-al Doilea Război Mondial, aici a fost ascuns tezaurul României.

Mănăstirea Tismana, o fortăreață

Mănăstirea Tismana este așezată pe colţul unui munte, cu ziduri groase care o fac să arate mai mult ca o cetate fortificată. Clădirea a fost ridicată pe marginea unei cascade, având culmi greu de cucerit şi râuri repezi în apropiere.

Nu găsești o astfel de zonă în toată țara. Credința în Dumnezeu pare mai simplă aici, unde atingerea divinității parcă se simte în aer. De aceea, mii de credincioși vin în fiecare an să viziteze mănăstirea, să simtă liniștea sufletească, dar și să vadă locul unde a stat ascuns tezaurul României.

În al doilea război mondial, din iniţiativa mareşalului Antonescu au fost ascunse la Tismana 212 tone de aur, era tezaurul Băncii Naţionale, în grota muntelui, a povestit Maria Procopie, maică ghid a mănăstirii Tismana, pentru Digi24.

https://www.youtube.com/watch?v=hur0WK3Vh1o

Cum a fost construită Mănăstirea Tismana?

Mănăstirea Tismana, aflată la 36 de kilometri de Târgu-Jiu, este cel mai vechi așezământ monahal încă în funcțiune din Țara Românească.

Construcția acesteia a început acum peste 640 de ani, sub râvna cuviosului Nicodim (1310-1406). Mănăstirea Tismana este așezată un colț din muntele Stârmina și este înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim. Apa care izvorăște de sub zidurile lăcașului de cult se rostogolește în cascadă, cu o cădere de circa 40 m în râul Tismana.

Interiorul mănăstirii arată foarte frumos, iar peretele altarului este o bijuterie sculptată în stejar, în anul 1766, şi suflată în aur. Icoanele s-au păstrat tocmai din 1844 și au o valoare greu de estimat.

Potrivit datelor statistice, în fiecare an peste 20.000 de credincioși vin la Mănăstirea Tismana pentru a se încărca de speranță și energie divină.

Curiozități despre Mănăstirea Tismana:

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
De unde vine simpatia oamenilor pentru extremism?
În ultima perioadă se tot vorbește despre partide extremiste și extremism în general, cu atât mai mult cu în multe țări din Europa partidele extremiste au câștigat un capital extrem de... citește tot
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Ce înseamnă antisemit? Cum s-a manifestat antisemitismul în România?
Antisemitismul este un termen folosit pentru a descrie ura, prejudecățile sau discriminarea împotriva evreilor, ca grup religios, etnic sau cultural. Această formă de intoleranță are o istorie... citește tot
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Cine este Rodrigo Duterte, „Călin Georgescu de Filipine” care și-a câștigat mandatul pe… Facebook?
Până în anul 2016, de Rodrigo Duterte nu auzise multă lume. Nici măcar oamenii din Filipine. Peste noapte, Rodrigo Duterte a câștigat alegerile prezidențiale desfășurate într-un singur tur... citește tot