Care sunt icoanele făcătoare de minuni din și de lângă București?

18.08.2020
Care sunt icoanele făcătoare de minuni din și de lângă București?

În înțelegerea creștinismului ortodox, icoana este o imagine sacră, în două dimensiuni, care reprezintă fie pe Iisus Hristos, fie pe Maica Domnului, fie unul sau mai mulți sfânți.

Icoana nu este un ornament, un tablou sau o simplă reprezentare figurativă, ci o comunicare vizuală a realității invizibile divine, manifestată în timp și spațiu. Fiecare icoană are carisma ei. Icoanele se sfințesc prin Sfântul Duh și sunt purtătoare de har dumnezeiesc.

Foarte important este felul cum a fost pictată icoana, dacă pictarea icoanei a fost însoțită de post și rugăciune, nu numai a pictorului ci și a întregii comunități. Unele minuni sunt foarte cunoscute, altele s-au întâmplat și noi nu știm pentru că sunt persoane care au tăinuit minunea.

Icoanele făcătoare de minuni sunt protejate și venerate, în calendarul nostru regăsim zile de prăznuire pentru unele icoane prin care s-au făcut mari minuni. De asemenea există și biserici închinate unor icoane făcătoare de minuni.

Icoanele din București și din împrejurimi

Cum încă este sezonul concediilor putem admira și încerca puterea despre care se vorbește că ar avea-o icoanele făcătoare de minuni din București și împrejurimile acestuia.

Putem vizita în București, Icoana Sfântului Antonie cel Mare din Biserica „Buna Vestire”. În 1847 a avut loc un incediu și toată biserica a ars, Icoana Sfântului Antonie cel Mare fiind singura neatinsă de flăcări.

În același incendiu din 1847, a ars în întregime şi Biserica Sf. Mina, dar icoana Marelui Mucenic Mina a rămas intactă în catapeteasmă, în mijlocul flăcărilor. Se spuna că Sfântul Mina le ajută pe femeile care vor să se căsătorească, dar este și protectorul celor păgubiți.

Plimbându-ne prin capitală, la Biserica Olari, găsim Icoana Maicii Domnului care a fost adusă în biserică de preoţii refugiaţi de la Mănăstirea Arnauchiul, din Turcia, prin anul 1810. Aceasta are pe margini 24 de mici medalioane care ilustrează minunile săvârşite de Maica Domnului.

Icoană vestită pentru miracolele înfăptuite este și Icoana Sf. Parascheva, din Biserica Sf. Gheorghe Nou din București. Ea se afla în fosta biserică Sf. Vineri – dărâmată în timpul comuniştilor. Se spune despre ea că vindecă boli şi ocroteşte contra pericolelor de moarte.

Foarte aproape de București, în județul Ilfov, sunt Mănăstirea Căldărușani și Mănăstirea Pasărea care au icoane cu chipul Maicii Domnului și sunt considerate ca fiind făcătoare de minuni.

Tot în județul Ilfov este și Mănăstirea Țigănești unde se află Icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Aceasta ocrotește mamele și copiii în special. Tradiția spune că s-a întâmplat un miracol când un incendiu izbucnit în apropiere ajunsese la porţile mănăstirii. Maicile au ieşit cu icoana în mâini, iar vântul şi-a schimbat direcţia.

Ieșind din Capitală, dar nu foarte departe, putem merge la Biserica Letca Nouă din județul Giurgiu. Acolo vom găsi o icoană veche de 200 ani, Icoana Maicii Domnului, dar care a început să lăcrimeze în urmă cu câţiva ani. Mai întâi au curs bobiţe de mir din ochiul stâng al Maicii Domnului, apoi, timp de câteva zile la rând, au curs şuvoaie de mir din ambii ochi.

Foto: crestinortodox.ro

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Carmen Iohannis, gafă vestimentară uriașă în lumea arabă: ”Confundă un dineu diplomatic cu bucătăria”
Cum s-a LANSAT Delia în muzică, în anul 1999. Primul lucru pe care l-a făcut...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising