Cum deosebești o icoană catolică de una ortodoxă?

Claudiu Petrișor 30/10/2019 Care e diferența
Cum deosebești o icoană catolică de una ortodoxă?

Cele trei mari ramuri ale creștinismului sunt catolicismul, ortodoxismul și protestantismul. Fie că vorbim despre creștini ortodocși sau despre catolici, ambele grupuri se închină la icoane. Totuși, puțini sunt cei care pot face diferența între o icoană de origine catolică și una de origine ortodoxă. Cum poți să deosebești o icoană catolică de una ortodoxă?

 • Obrajii lipiți
  Una dintre principalele diferențe constă în poziția personajelor principale. Așadar, în cazul icoanelor ortodoxe care o înfățisează pe Fecioara Maria cu Pruncul, cele două personaje au obrajii lipiți.
 • Părul
  Părul Maicii Domnului nu se vede niciodată în cazul icoanelor ortodoxe, ci doar în cele catolice.
 • Personajele
  Cu cât personajele arată mai aproape de realitate, sunt mai umane, icoana este, cu siguranță, catolică. În icoanele ortodoxe, personajele sunt portretizate mai trase la față, mai slabe și suferinde.
 • Semnele
  În cazul icoanelor ortodoxe, Maica Domnului are, de obicei, pe umeri și pe frunte câte o stea.
 • Culorile
  Când vine vorba despre icoanele ortodoxe, veşmântul Maicii Domnului se zugrăveşte în trei culori principale: în auriu, roşu şi albastru.
 • Pruncul Iisus
  În icoanele ortodoxe, Maica Domnului e zugrăvită foarte rar fără pruncul Iisus. Când apare singură, icoanele fac referire, de cele mai multe ori, la momentul răstignirii Mântuitorului.

Cum s-a înmulțit omenirea dacă Adam și Eva au avut doar doi băieți, Cain și Abel?

Când au apărut primele icoane?

Se consideră că una dintre cele mai vechi fresce cu tematică biblică, se află în catacomba Sfânta Priscila din Roma, catacombele fiind nişte locaţii subterane, unde creştinii îşi îngropau morţii. Fresca este socotită ca aparţinând veacului al II-lea d. Hr. Pe frescă apare Maica Domnului ținându-l în brațe pe pruncul Iisus.

Este adevărat că fructul din care a mușcat EVA nu era MĂR? Din ce fruct a mușcat prima femeie?

 

 

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...