Care este cea mai veche localitate din România?

23.11.2018
Care este cea mai veche localitate din România?

Suntem pe aceste mealeaguri din spațiul carpato-danubiano-pontic de când lumea și pământul. Totuși, care este cea mai veche localitate din România?

Conform istoricilor, oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş de pe teritoriul României. Prima atestare datează din anul 657 î de Hr. din perioada în care aici exista o colonie grecească denumită Tomis. Acest nume este probabil derivat din cuvântul grecesc τομή (tomí) care înseamnă „tăietură” sau „despicătură” și se referă la linia țărmului.

Care este cel mai mic oraș din România?

Conform lui Herodot, o altă posibilă origine a numelui ar fi Tomiris, cea care a fost regina masageților, un trib scit ce trăia între Marea Neagră și Marea Caspică.

Colonia Tomis a fost cucerită de romani în anul 71 î de Hr. și după ce Constantinopol a devenit capitala Imperiului Roman de Răsărit, colonia Tomis a fost redenumită Constantiana, după sora împăratului Constantin cel Mare. Constantiana a rămas parte a acestui stat până în secolul VII, când a fost pierdută din cauza migrațiilor slavilor și bulgarilor.

În timpul Evului Mediu, Constanța a fost una dintre piețele comerțului genovez în bazinul Mării Negre. În secolul al XV-lea, Dobrogea împreună cu Constanța au fost cucerite de armata Imperiului Otoman.

După 1878, odată cu independența României, Constanța a devenit cel mai important port românesc.

Curiozități despre orașele din țara noastră:

De ce a fost aleasă București drept capitala României?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot