Cazinoul din Constanța – de la mătăsuri fine și diamante la ruine

02.07.2023
Cazinoul din Constanța – de la mătăsuri fine și diamante la ruine

Cazinoul din Constanța – de la mătăsuri fine și diamante la ruine

Cazinoul din Constanța continuă să ne fascineze cu povestea sa de mai bine de un secol. Amputat de Războaiele Mondiale, de anii postbelici dar și de regimul comunist, această operă arhitecturală Art Nouveau a avut nevoie de mai multe lucrări de restaurare dar și de modernizare.

Cazinoul din Constanța

Cu toate acestea, Cazinoul din Constanța rămâne în continuare o clădire istorică și încă nu se are în vedere funcția sa inițială, de cazinou. Singurele jocuri de noroc moderne pe care le pot accesa românii, la această oră, sunt cele de pe www.cazinoonline.com, cazinouri online din România, care funcționează sub reglementarea ONJN-ului.

Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța încă nu au fost finalizate dar se preconizează undeva la începutul anului 2024. Destinația acestui proiect este a reda românilor un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, care să găzduiască evenimente culturale, simpozioane și expoziții. Dar să ne întoarcem la origini!

Primul cazinou din Constanța

 

Înainte de începuturi 1880 – 1902

Înainte de fi construită această capodoperă arhitecturală, turiștii și localnicii s-au bucurat timp de 22 de ani de divertismentul oferit de așa numita „cazină” („casino”), o construcție din lemn, care găzduia spectacole de teatru, baluri și loc de recreere. Iarna anului 1901 a scris finalul acestei povești, evidențiind fragilitatea construcției. „Cazina” a fost schilodită de o furtună puternică, când și-a pierdut o mare porțiune din acoperiș dar și a unuia din pereții fațadei.

Începuturile 1902 – 1912

Distrugerea semnificativă a acestui local de recreere au ajutat edilii de la acea vreme să vină cu soluții noi, demolarea construcției instabile și construirea unui edificiu de lux, asemănător cazinourilor europene. Tulburările din administrația locală, conservatori – liberali, au întârziat întreg procesul. Primul proiect a fost al arhitectului Petre Antonescu, o clădire pe limbajul artei românești dar care a ajuns doar la stadiul de fundație.

Pentru că s-a dorit o abordare liberală, mai modernă, mai luxoasă, care să câștige turiști din toată Europa, a fost necesară schimbarea stilului arhitectural. Proiectul i-a fost înmânat lui Daniel Renard, un arhitect de origine franceză iar rezultatul a fost o clădire elegantă și distinctă, în stil Art Nouveau, caracterizat prin linii lungi și ornamente sinuoase inspirate din natură.

Construcția în sine a început în 1908, finalizată în 1910 dar în 9012 au fost aduse ultimele îmbunătățiri (un restaurant cu deschidere la terasă, mai multe intrări, vestiare, toalete și evidențierea scării principale prin intermediul unei arcade). Noul Cazinou din Constanța, amplasat privilegiat pe malul Mării Negre, oferea o sală de dans, două săli de lectură, două săli de jocuri și „terasa de pe malul mării”, locul preferat pentru socializare.

Opiniile asupra rezultatului final au fost împărțite, au existat critici extrem de dure dar au fost și voci care au susținut unicitatea acestui edificiu. A fost denumit ca și o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane” dar și ca o „abordare modernă și inovatoare în arhitectură”.

Perioada după 1912 – 1940

În această perioadă, Cazinoul din Constanța a influențat pozitiv bugetul statului român. Edificiul a devenit popular, atrăgând cei mai bogați oameni din țară dar și din străinătate și a dezvoltat turismul în acea zonă. Fluxul turiștilor a crescut veniturile afacerilor locale iar economia din regiune a înregistrat o creștere. Toate aceste efecte pozitive dar și faptul că orașul Constanța a dobândit statutul de stațiune balneară datorită lui, au ajutat la recunoașterea edificiului ca și emblemă culturală și istorică a orașului.

Anii de glorie ai cazinoului au cunoscut elita Europei, Familia Imperială Rusă, regele Românei Carol I, prințul Ferdinand, fiind doar unii dintre ei. Tot acești ani au impregnat în pereții clădirii povești de iubire dar și de suferință, nașterea unor bogătași dar și destrămarea altora și cel mai probabil, secrete care au influențat istoria lumii. Atmosfera din înăuntrul edificiului hipnoza prin ținute fermecătoare de mătăsuri scumpe, bijuterii cu diamante, muzică de calitate, opulență care s-a sfârșit cu primul Război Mondial.

În 1916, Cazinoul din Constanța a funcționat ca și spital militar dar a fost bombardat imediat după primele victorii asupra austro-ungarilor. A suferit distrugeri masive, atât la acoperiș, cât și la podeau clădirii și degradarea a continuat în timpul ocupației germane și bulgare. În 1928 a intrat în discuții renovarea edificiului iar în 1934 s-a cerut asistența arhitectului inițial, Daniel Renard. Cazinoul și-a reluat toate atribuțiile, până la cel de-al doilea Război Mondial, când a devenit din nou pradă atrocităților.

Încă o dată, a intrat în rolul de spital militar, de această dată găzduind trupele germane și din nou a suferit distrugeri în urma bombardamentelor.  Renovarea cazinoului a fost reluată la trei ani după terminarea războiului.

Cazinoul din Constanța în Funcțiune

 

Regimul comunist 1947 – 1989

Perioada comunistă a schimbat traiectoria strălucitoare a cazinoului, ca de altfel și a celorlalte instituții din perioada monarhică, în dorința de a fi eliminată burghezimea din societate. A fost închis pentru o perioadă îndelungată, după care a funcționat ca restaurant și sală de spectacole. În toată acestea perioadă, edificiul a fost complet neglijat și nu s-au alocat investiții pentru renovarea sau modernizarea lui. Cazinoul din Constanța și-a închis ușile definitiv în 1990.

Cazinoul din Constanța în 2015

De la Revoluție până în prezent

Din păcate, această bijuterie a secolului trecut a fost tratată cu ignoranță până în 2014, când s-au depus primele eforturi pentru restaurarea Cazinoului din Constanța. Primăria Constanța a pornit demersurile în acest sens, s-a semnat un contract cu o companie de arhitectură și s-a discutat finanțarea proiectului.

În 2015 s-a luat în calcul restaurarea corectă a clădirii și s-au cerut studii de fezabilitate pentru a stabili cele mai bune metode pentru conservarea caracteristicile istorice și arhitecturale. După ce s-au obținut toate studiile și aprobările necesare, s-au început lucrările, mai exact în 2018.

Lucrările de restaurare sunt complexe, în dorința de a se recupera cât mai multe elemente arhitecturale autentice. În luna Mai, 2023, a fost finalizat 60% din proces și se preconizează că până în Iulie 2024, cazinoul din Constanța să fie complet restaurat.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot