Care este cel mai vechi oraș din România?

02.08.2023
Care este cel mai vechi oraș din România?

Oamenii au trăit pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Cu timpul, au fost construite așezăminte pentru o mai bună organizare, iar toată lumea trebuia să respecte anumite reguli. În spațiul carpato-danubiano-pontic, localitățile au o istorie îndelungată, multe dintre ele fiind atestate documentar. Dar care este cel mai vechi oraș din România?

Cel mai vechi oraș din România?

Țara noastră are multe orașe vechi precum Sighișoara, Sibiu sau Mangalia, cu o istorie bogată. Cu toate acestea, cel mai vechi oraș din România este Constanța. În fiecare an mii de turiști merg în această zonă și foarte puțini știu acest lucru.

Orașul de la Marea Neagră este atestat documentar încă din secolul al VII-lea î. de Hr, mai precis acesta apare în unele acte din anul 657 î. de Hr. În acea perioadă, grecii au colonizat această zonă sub denumirea de Tomis. Localitatea și-a schimbat numele în anul în 71 î. de Hr. când a fost cucerită de romani. Împăratul Constantin cel Mare a hotărât ca regiunea să se numească Constantiana, după numele sorei sale.

De aici și până la numele Constanța a mai fost un singur pas. Cert este că în perioada romanilor orașul a cunoscut o importantă dezvoltare, fiind construite băi publice, piețe și multe alte edificii care au ajutat și la civilizarea oamenilor. De-a lungul timpului, localitatea a fost făcută ruine de mai multe ori de cei care doreau să cucerească această regiune, însă de fiecare dată oamenii au reușit să o reconstruiască.

După Războiul de Independență al României (1877-1878), portul din Constanța s-a dezvoltat continuu, ajungând să fie în prezent al patrulea ca mărime din Europa și primul din zona Mării Negre, cu o suprafață de 39,26 kilometri pătrați și o lungime de aproximativ 30 kilometri. Acest lucru a ajutat foarte mult la dezvoltarea economică a zonei.

Așadar, Constanța este cel mai vechi oraș din România, iar, în prezent, reprezintă un important centru cultural și social al țării, aici putând fi vizitate câteva obiective turistice importante, precum Cazinoul din Constanța, care se află în proces de renovare, dar și Muzeul Mării, Teatrul de Stat Constanța sau Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot