Care este cel mai vechi oraș din România?

02.08.2023
Care este cel mai vechi oraș din România?

Oamenii au trăit pe aceste meleaguri încă din cele mai vechi timpuri. Cu timpul, au fost construite așezăminte pentru o mai bună organizare, iar toată lumea trebuia să respecte anumite reguli. În spațiul carpato-danubiano-pontic, localitățile au o istorie îndelungată, multe dintre ele fiind atestate documentar. Dar care este cel mai vechi oraș din România?

Cel mai vechi oraș din România?

Țara noastră are multe orașe vechi precum Sighișoara, Sibiu sau Mangalia, cu o istorie bogată. Cu toate acestea, cel mai vechi oraș din România este Constanța. În fiecare an mii de turiști merg în această zonă și foarte puțini știu acest lucru.

Orașul de la Marea Neagră este atestat documentar încă din secolul al VII-lea î. de Hr, mai precis acesta apare în unele acte din anul 657 î. de Hr. În acea perioadă, grecii au colonizat această zonă sub denumirea de Tomis. Localitatea și-a schimbat numele în anul în 71 î. de Hr. când a fost cucerită de romani. Împăratul Constantin cel Mare a hotărât ca regiunea să se numească Constantiana, după numele sorei sale.

De aici și până la numele Constanța a mai fost un singur pas. Cert este că în perioada romanilor orașul a cunoscut o importantă dezvoltare, fiind construite băi publice, piețe și multe alte edificii care au ajutat și la civilizarea oamenilor. De-a lungul timpului, localitatea a fost făcută ruine de mai multe ori de cei care doreau să cucerească această regiune, însă de fiecare dată oamenii au reușit să o reconstruiască.

După Războiul de Independență al României (1877-1878), portul din Constanța s-a dezvoltat continuu, ajungând să fie în prezent al patrulea ca mărime din Europa și primul din zona Mării Negre, cu o suprafață de 39,26 kilometri pătrați și o lungime de aproximativ 30 kilometri. Acest lucru a ajutat foarte mult la dezvoltarea economică a zonei.

Așadar, Constanța este cel mai vechi oraș din România, iar, în prezent, reprezintă un important centru cultural și social al țării, aici putând fi vizitate câteva obiective turistice importante, precum Cazinoul din Constanța, care se află în proces de renovare, dar și Muzeul Mării, Teatrul de Stat Constanța sau Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot