Serbia, vecina noastră de la sud-vest, are o istorie îndelungată, plină de conflicte, iar unele dintre ele sunt destul de recente. Cei aproximativ 7 milioane de locuitori au o tradiție de secole și au rezistat în acest spațiu, în pofida tuturor inamicilor. Autoritățile de la Belgrad au declarat neutralitatea militară a țării și nu vor să fie implicate în niciun conflict extern, însă relația cu Kosovo rămâne în continuare un subiect sensibil.
Lucruri mai puțin știute despre Serbia
Limba oficială a țării este sârba, care folosește alfabetul chirilic.
Serbia este cunoscută pentru frumusețea sa naturală, care include tot felul de ape și munții. Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de vârful Maja e Njeriut, care măsoară 2.660 de metri înălțime. De partea cealaltă, cel mai jos punct în această regiune este râul Timoc, care este poziționat la 28 de metri deasupra nivelului mării.
Serbia se învecinează cu Ungaria la nord, cu România la nord-est, cu Bulgaria la sud-est, cu Macedonia de Nord la sud, cu Croația și cu Bosnia și Herțegovina la vest și cu Muntenegru spre sud-vest. Autoritățile de la Belgrad revendică o graniță și cu Albania, prin teritoriul Kosovo, care în anul 2008 și-a declarat independența față de Serbia.
Belgradul, capitala Serbiei, este situată la confluența a două ape, râul Sava și fluviul Dunărea.
Serbia este una dintre cele mai mari producătoare de fructe de pădure din lume, cu o producție anuală de peste 120.000 de tone de afine, zmeură și alte astfel de fructe.
Serbia
De-a lungul timpului, în această zonă au locuit tot felul de popoare, precum romanii, bizantinii și turcii.
Serbia este patria unor personalități celebre, printre care tenismanul Novak Djokovic și regizorul Emir Kusturica. De altfel, inventatorul Nikola Tesla a fost etnic sârb.
Mâncarea tradițională din Serbia include mai multe preparate din carne, precum cevapcici (un fel de chiftele la grătar) sau pljeskavica (hamburger sârbesc).
Moneda oficială a Serbiei este dinarul.
Orașul Niș din Serbia este locul de naștere al împăratului roman Constantin cel Mare.
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot