Paștele și tradițiile culinare. Cum se pregătește pasca în diverse țări ale lumii

06.04.2023
Paștele și tradițiile culinare. Cum se pregătește pasca în diverse țări ale lumii

Paștele este o sărbătoare profund înrădăcinată în tradițiile creștine, marcată de renaștere și speranță. De-a lungul secolelor, diferite culturi și-au dezvoltat propriile obiceiuri și preparate culinare, menite să celebreze această sărbătoare.

Paște fără Pască nu există

Pasca, un desert specific Paștelui, se pregătește în diferite moduri în diverse țări. Merită să ne amintim că această sărbătoare este marcată și de alte tradiții culinare remarcabile, precum ouăle vopsite, mielul sau drobul. Cu toate acestea, pasca rămâne un element central al sărbătorii Paștelui în numeroase țări.

În România, pasca tradiționlă are formă rotundă și este facută cu aluat de cozonac umplut cu brânză dulce și stafide. De obicei, aluatul este împletit și decorat cu forme reprezentative pentru sărbătoarea Paștelui.

O alternativă mai ușoară a pascăi tradiționale este pasca fără aluat, care nu necesită frământare. În această variantă, în loc de aluat dospit, se utilizează un amestec de brânză dulce, smântână și ouă care este copt direct în cuptor.

În Rusia, pasca, numită și kulich, este un fel pâine dulce, înaltă, bogată în ingrediente, precum unt, ouă, lapte și zahăr. Este decorată adesea cu zahăr pudră și fructe confiate.

În Grecia, tsoureki este corespondentul grec al pascăi, o pâine dulce aromată cu mastic și mahleb. Mahleb este o pudră obținută din sâmburii unei specii de cireș ce crțeste în zona Mediteraneană. De multe ori, tsoureki este împletit și are ouă roșii fierte tari, simbol al renașterii, încorporate în aluat.

In Italia, pasca este cunoscută sub numele de colomba pasquale. Este un cozonac dulce în formă de porumbel, simbol al păcii și renașterii, și este umplută cu fructe confiate și stafide.

Paska ucraineană este un fel de cozonac rotund, înalt, cu un exterior decorat cu modele tradiționale și simboluri creștine.

În Polonia, pasca poartă numele de mazurek și este un prăjitura dulce tradițională, de obicei pregătită pe un blat subțire de aluat fraged și acoperită cu o varietate de glazuri, gemuri și nuci. Designul de pe suprafața mazurek-ului este adesea un exercițiu de creativitate, iar prăjitura poate fi decorată cu modele florale sau simboluri pascale.

În Serbia și Muntenegru, pasca se numește kozunak și este o pâine dulce împletită, asemănătoare cozonacului românesc, dar cu o textură mai pufoasă și o aromă distinctă datorată adăugării rachiului de fructe. Kozunak poate fi umplut cu nuci, stafide sau fructe confiate și este adesea decorat cu semințe de susan sau mac.

În Bulgaria, pasca este numită kozunak, asemănător cu cel din Serbia și Muntenegru. Acesta este de asemenea o pâine dulce, care poate fi împletită sau realizată în forme diverse. Umplutura și ingredientele variază, dar nucile, stafidele și fructele confiate sunt cele mai comune.

În ţările de origine latină precum Spania, Portugalia și America Latină, se prepară diferite tipuri de deserturi și pâini dulci în perioada Paștelui. În Spania, de exemplu, există „torrijas”, felii de pâine înmuiate în lapte condimentat și apoi prăjite, servite cu miere sau zahăr și scorțișoară.

Aceste exemple ilustrează bogăția și diversitatea tradițiilor culinare legate de Paște în întreaga lume. Pasca, în multitudinea ei de forme și arome, reprezintă nu numai un desert delicios, ci și un simbol al unității și speranței care se regăsesc în sărbătoarea Paștelui.

Foto: blog.aloshop.tv

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot