Care este forma de plural a cuvântului „pască”?

20.04.2022
Care este forma de plural a cuvântului „pască”?

Creștinii din întreaga lume sărbătoresc, în fiecare an, Învierea lui Iisus Hristos. Sărbătorile Pascale sunt celebrate în România cu mare fast, după o lungă perioadă de post. Pe lângă bucatele tradiționale care se servesc în ziua de Paște se găsește și pasca.

Cei mai mulți români aleg să achiziționeze acest produs alimentar de la magazin, însă întâmpină probleme atunci când trebuie să ceară două astfel de deserturi. Problema este că în limba română nu există o formă de plural pentru cuvântul „pască”.

„Pască” nu are plural

Foarte multă lume din mediul online a pus întrebarea: „care este forma de plural a cuvântului „pască?”. De exemplu, dacă te duci la magazin și spui „vreau o pască sau mai bine vreau două…”, există posibilitatea să te faci de râs, însă trebuie precizat că în dicționar nu există o formă de plural pentru acest cuvânt.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, pasca este un „cozonac tradițional făcut din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc. care se mănâncă de obicei la Paști de către creștinii ortodocși”. Trebuie precizat că pască mai este denumită și anafura dată de preoți credincioșilor în ziua de Paști.

Cu toate acestea, termenul, care este de origine latină, nu are o formă de plural nici în Dicţionarul Ortografic, adică DOOM, unde este oferită doar varianta de singular la g-d: pascăi. Deci: gustul pascăi. Nici urmă de plural.

Așadar nu este corect să te duci la magazin și să ceri: „vreau și eu două păști”. Drept urmare, fiecare trebuie să se descurce așa cum îl duce capul. Un exemplu corect ar fi: „aș dori să cumpăr și eu o pască, de fapt aș vrea trei bucăți”.

Pasca este preparată în ajunul Învierii. Adevărata pască este aceea care se taie în bucățele mici, se pune în pachețele și se duce la biserică pentru a fi sfințită. Bucățile de pască sunt duse acasă și păstrate pentru a-i face pe credincioși părtașii binecuvântării lui Dumnezeu, crezându-se a avea puterea de a alunga bolile și necazurile, potrivit Wikipedia.org.

Care formă este corectă: Paște sau Paști?

Trebuie precizat de la bun început că ambele forme sunt corecte, însă în contextul adecvat. Conform Dictionarului Ortografic Ortoepic si Morfologic al Limbii Romane‎ (DOOM), „Paște” este forma corectă la singular a substantivului propriu masculin, în timp ce „Paști” este forma la plural.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot