Curiozități despre sărbătoarea de Paște

19.04.2022
Curiozități despre sărbătoarea de Paște

Paștele este considerată cea mai importantă sărbătoare a anului creștin, ținută în martie sau aprilie în fiecare an pentru a sărbători Învierea lui Iisus după ce a fost răstignit.

Acest mare eveniment a avut loc cam în această perioadă a anului, acum aproape două mii de ani. Paștele se încheie în preajma Rusaliilor. Bisericile ortodoxe, cum ar fi biserica greacă, fixează data Paștelui în funcție de calendarul iulian, în timp ce alți creștini folosesc calendarul gregorian.

Lucruri interesante despre Paște

Dincolo de semnificația spirituală și profundă a sărbătorii pascale, multe culturi din întreaga lume aleg să petreacă aceste zile cât mai distractiv alături de familie și prieteni. Iată câteva lucruri interesante despre obiceiuri și simboluri ale Paștelui.

Ouăle sunt vopsite și reprezintă sângele lui Iisus Hristos. În bisericile ortodoxe și catolice de est, ouăle sunt vopsite în roșu pentru a reprezenta sângele lui Iisus, înainte de a fi binecuvântate și împărțite oamenilor. Acum sunt în mare parte doar un mod distractiv de a sărbători, în special cu idei creative de decorare.

Vinerea Mare este sărbătorită doar în unele țări. În timp ce Vinerea Mare este o sărbătoare majoră pentru toți creștinii, unii oameni nu consideră Vinerea dinaintea Paștelui un eveniment în adevăratul sens al cuvântului.

Dăruirea de ouă este un simbol al „renașterii” în multe culturi. Oul simbolizează viață nouă, fertilitate și renaștere în multe locuri din lume. Datorită formei rotunjite, a fost folosit și ca simbol al pământului și al conexiunii noastre cu natura.

Covrigii sunt și ei legați de Paște. Se presupune că răsucirile covrigului arată ca brațele încrucișate în rugăciune, scrie House Beautiful.

Iepurașul de Paște nu a depus întotdeauna ouă. Iepurașul pufos provine din festivalul anglo-saxon de la Eastre. Aici a fost prezentată o zeiță a primăverii care a folosit iepurele pentru a simboliza fertilitatea. Abia când germanii s-au stabilit în Pennsylvania în anii 1700, tradiția iepurașului care depune ouă a ajuns în state și mai târziu în întreaga lume.

Cumpărarea unei noi ținute de Paște provine dintr-o superstiție. La mijlocul anilor 1800, în New York, oamenii credeau că cumpărarea de haine noi pe care să le poarte de Paște le va aduce noroc pentru restul anului.

Decorarea ouălor provine dintr-o tradiție ucraineană. Ouăle ornate erau numite „pysankas” și erau făcute folosind ceară și coloranți. Abia când imigranții ucraineni au venit în SUA, obiceiul s-a dezvoltat și peste Ocean.

În perioada medievală, se juca un joc foarte diferit cu ouăle. Acum multă vreme, un ou era aruncat în biserică. Preotul îi arunca un ou fiert tare unuia dintre băieții corului, el continua să-l arunce semenilor săi, iar cine ținea oul când ceasul bătea ora 12 era câștigător și trebuia să-l păstreze.

Mulți români se întreabă care este forma corectă: Paște sau Paști? Ei bine, ambele forme sunt corecte, însă în contextul adecvat.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot