Ce s-a întâmplat cu crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos?

16.04.2020
Ce s-a întâmplat cu crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos?

Iisus Hristos a fost crucificat pentru ca oamenilor să le fie iertate păcatele. Anul în care Mântuitorul a fost răstignit pe Sfânta Cruce a fost intens dezbătut de istorici. După mai multe analize, s-a ajuns la concluzia că evenimentul a avut loc vineri, 3 aprilie, în anul 33.

„Iar Iisus strigând iarăși cu glas mare, Și-a dat duhul. Și, iată!, catapeteasma templului s-a rupt, de sus și pana jos, în două, și pământul s-a cutremurat și pietrele s-au despicat”, se arată în pasajul biblic.

După ce Mântuitorul a fost dat jos de pe Sfânta Cruce, aceasta împreună cu celelalte două au fost aruncate într-o cisternă cu apă din apropiere. În timp, această cisternă săpată în piatră s-a dezafectată, iar oamenii au început să arunci în ea gunoaie. La aproape trei secole de la eveniment, în 326, mama împăratului Constantin cel Mare, Elena, a poruncit să se găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Au urmat o serie de săpături în jurul Ierusalimului, iar Sfânta Cruce a fost găsită. Aceasta a putut fi deosebită de celelalte două cruci, prin puterea de tămăduire pe care o avea asupra celor bolnavi.

Bucăți din Sfânta Cruce au fost trimise la mai multe biserici din întreaga lume, iar o bucată mare a fost așezată în Biserica Învierii, din Ierusalim, sfinţită în ziua de 13 septembrie 335. Cinstirea Sfintei Cruci are loc în ziua de 14 septembrie, cand aceasta a fost înalţată înaintea poporului şi scoasă spre închinare, de către Sfântul Macarie, episcopul Ierusalimului.

Pentru că au găsit lemnul pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în iconografia ortodoxă, Sfinții Împărați Constantin și Elena au între ei așezată Sfânta Cruce, pentru că Sfântul Constantin a descoperit Crucea pe cer, iar Sfânta Elena în pământ.

O bucată din Crucea lui Hristos este în România

În schitul din stațiunea montană Păltiniș, din județul Sibiu, se află o bucată din Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Aceasta se află acolo din anul 2006 când a fost donată de P.S. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, care a adus-o de la Poiana Mărului, din Caraș-Severin.

Bucata din Crucea Mântuitorului a ajuns în România în 2004 când se sărbătorea Sfântul Nicolae. Aceasta a fost donată de preoți olandezi, după ce timp de 1.000 de ani a fost păstrată la Catedrala Sfântul Gertrudis, din Amsterdam.

De când a fost adusă în România, sute de credincioși vin zilnic la schitul din stațiunea Păltiniș să vadă bucata din Sfânta Cruce.

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot