Cine sunt cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în Cina cea de Taină?

16.04.2020
Cine sunt cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în Cina cea de Taină?

Cina cea de Taină este cea mai populară reprezentare artistică a Mântuitorului. Tabloul creat de Leonardo da Vinci a reușit să surprindă momentul când Iisus Hristos îi anunță pe apostolii săi că va fi trădat de unul dintre ei. Cei 12 ucenicii l-au cunoscut personal pe Hristos, cât a trăit pe pământ. Aceștia au fost de faţă la Răstignirea şi Învierea Lui. Au crezut în El, că este Fiul lui Dumnezeu și i-au urmat învăţătura cu multă dragoste.

Evangheliile Sfinţilor Luca şi Marcu amintesc faptul că Mântuitorul le-a lăsat misiunea celor 12 apostoli la Cina cea de Taină de a duce mai departe cuvântul său:

„Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20).

Cei 12 Sfinţi apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos au fost: Petru, Andrei, Iacob şi Ioan (fiii lui Zevedeu), Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda Tadeul, Simon Zilotul şi Matia.

Care sunt cei 12 apostoli?

Petru, fiul lui Iona si fratele apostolului Andrei. El s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său de  iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatra). După pescuirea minunată de pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni.

Andrei s-a născut, de asemenea, în Betsaida Galileia. Sfântul apostol Andrei este numit cel dintâi chemat. A murit răstignit pe o cruce în formă de X (crucea Sfântului Andrei).

Iacob a fost fiul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. Acesta împreună cu fratele său erau pescari și au abandonat corabia pentru a-l urma pe Iisus. Iacob era cel mai vârstnic apostol dintre cei 12.

Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei, fratele lui Iacob. Acesta era cel mai tânăr dintre apostoli, fiind chemat de Iisus la vârsta de 24 de ani. În Biblie, se spune că acesta a stat la baza crucii, pe care a fost răstignit Mântuitorul, împreună cu Fecioara Maria.

Filip este cel de-al treilea apostol chemat la misiune de către Mântuitorul Iisus Hristos. Acesta a propovăduit evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde este omorât. Biserica îl cinsteşte pe 14 noiembrie.

Bartolomeu era de neam din Galaad. El a propovăduit Evanghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan, cetatea Armeniei. Acesta a fost crucificat cu capul în jos în cetatea Hierapolis. Este pomenit de Biserică pe data de 11 iunie şi 25 august.

Toma era din Paneada, cetatea Galileii. Și acesta a avut ca îndeletnicire pescuitul. El este singurul apostolul care a vrut o dovadă palpabilă a morții și învierii Mântuitorului. În popor este cunoscut ca „Toma Necredinciosul”.

Matei a fost vameș si se numea Levi. Acesta era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Potrivit Tradiției este autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică.

Iacob al lui Alfeu a fost fratele lui Matei. A murit răstignit pe cruce.

Iuda Tadeul a fost fratele Sf. Iacov cel Tânăr, rudă cu Domnul Iisus Hristos. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia și Libia. Îndeletnicirea sa înainte să devină apostol a fost agricultura.

Simon Zilotul  este numit şi Natanael. Acesta și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru a îl urma pe Iisus Hristos. La nunta acestuia Mântuitorul a transformat apa în vin. El a propovăduit în Mauritania, Africa si Britania, unde si-a dat si sufletul sau, fiind răstignit și îngropat.

Matia este cel care i-a luat locul lui Iuda Iscarioteanul și a propovăduit pe Hristos în Etiopia cea mai din afară.

Foto: Ziare.com

Cele mai noi articole
Ce limbă se vorbește în Belgia? Ce limbă trebuie să știi la Bruxelles?
Ce limbă se vorbește în Belgia? Ce limbă trebuie să știi la Bruxelles?
Regatul Belgiei, cunoscut colocvial ca Belgia, poate fi considerat capitala Uniunii Europene (UE), fiindcă majoritatea instituțiilor blocului comunitar se găsește aici. Belgia este situată în... citește tot
Care este povestea băiatului-homar? Cum a murit acesta?
Care este povestea băiatului-homar? Cum a murit acesta?
De-a lungul istoriei, au fost multe persoane care au uimit lumea, unele prin faptele lor, altele prin felul în care arătau. Așa a fost și cazul unui băiețel care s-a născut cu un defect fizic:... citește tot
Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!
Ce salariu ai? Uite cum poți să afli dacă ești plătit corect!
Ziua de salariu este, cu siguranță, una dintre cele mai frumoase ale lunii. Totuși, mulți angajați sunt nemulțumiți de banii pe care îi încasează. Alții și-ar dori să afle cu cât este... citește tot