Cei 12 apostoli. Cine sunt cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în Cina cea de Taină?

16.04.2020
Cei 12 apostoli. Cine sunt cei 12 apostoli care stau lângă Iisus în Cina cea de Taină?

Cina cea de Taină este cea mai populară reprezentare artistică a Mântuitorului. Tabloul creat de Leonardo da Vinci a reușit să surprindă momentul când Iisus Hristos îi anunță pe apostolii săi că va fi trădat de unul dintre ei. Cei 12 ucenicii l-au cunoscut personal pe Hristos, cât a trăit pe pământ. Aceștia au fost de faţă la Răstignirea şi Învierea Lui. Au crezut în El, că este Fiul lui Dumnezeu și i-au urmat învăţătura cu multă dragoste.

Cei 12 apostoli

Evangheliile Sfinţilor Luca şi Marcu amintesc faptul că Mântuitorul le-a lăsat misiunea celor 12 apostoli la Cina cea de Taină de a duce mai departe cuvântul său:

„Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, şi iată Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului. Amin” (Matei 28:18-20).

Cei 12 Sfinţi apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos au fost: Petru, Andrei, Iacob şi Ioan (fiii lui Zevedeu), Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda Tadeul, Simon Zilotul şi Matia.

Care sunt cei 12 apostoli?

Petru, fiul lui Iona si fratele apostolului Andrei. El s-a născut în Betsaida Galileei. Numele său de  iudeu era Simon, însă Mântuitorul îl va numi Chifa (piatra). După pescuirea minunată de pe lacul Ghenizaret, este chemat să devină pescar de oameni.

Andrei s-a născut, de asemenea, în Betsaida Galileia. Sfântul apostol Andrei este numit cel dintâi chemat. A murit răstignit pe o cruce în formă de X (crucea Sfântului Andrei).

Iacob a fost fiul lui Zevedeu şi fratele Sfântului Evanghelist Ioan, Cuvântătorul de Dumnezeu. Acesta împreună cu fratele său erau pescari și au abandonat corabia pentru a-l urma pe Iisus. Iacob era cel mai vârstnic apostol dintre cei 12.

Ioan a fost fiul lui Zevedei şi al Salomiei, fratele lui Iacob. Acesta era cel mai tânăr dintre apostoli, fiind chemat de Iisus la vârsta de 24 de ani. În Biblie, se spune că acesta a stat la baza crucii, pe care a fost răstignit Mântuitorul, împreună cu Fecioara Maria.

Filip este cel de-al treilea apostol chemat la misiune de către Mântuitorul Iisus Hristos. Acesta a propovăduit evanghelia în cetatea Hierapolis (Frigia) unde este omorât. Biserica îl cinsteşte pe 14 noiembrie.

Bartolomeu era de neam din Galaad. El a propovăduit Evanghelia mai întâi în Siria şi în Asia de sus, India, apoi în Armenia cea Mare şi în Alvan, cetatea Armeniei. Acesta a fost crucificat cu capul în jos în cetatea Hierapolis. Este pomenit de Biserică pe data de 11 iunie şi 25 august.

Toma era din Paneada, cetatea Galileii. Și acesta a avut ca îndeletnicire pescuitul. El este singurul apostolul care a vrut o dovadă palpabilă a morții și învierii Mântuitorului. În popor este cunoscut ca „Toma Necredinciosul”. Termenul de „Toma Necredinciosul” este folosit pentru a desemna un om sceptic.

Matei a fost vameș si se numea Levi. Acesta era originar din Capernaum si era fiul lui Alfeu. Potrivit Tradiției este autorul primei Evanghelii scrisă în limba aramaică.

Iacob al lui Alfeu a fost fratele lui Matei. Acesta a murit răstignit pe cruce în orașul egiptean Ostrachina.

Iuda Tadeul a fost fratele Sf. Iacov cel Tânăr, rudă cu Domnul Iisus Hristos. A predicat Evanghelia în Iudeea, Samaria, Idumeea, Siria, Mesopotamia și Libia. Îndeletnicirea sa înainte să devină apostol a fost agricultura.

Simon Zilotul  este numit şi Natanael. Acesta și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru a îl urma pe Iisus Hristos. La nunta acestuia Mântuitorul a transformat apa în vin. El a propovăduit în Mauritania, Africa si Britania, unde si-a dat si sufletul sau, fiind răstignit și îngropat.

Matia a fost ales de către cei unsprezece apostoli ai lui Hristos în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. În calendarul ortodox, Matia este serbat pe data de 9 august.

Foto: Ziare.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot