De ce se aprind lumânări pentru persoanele moarte?

03.01.2024
De ce se aprind lumânări pentru persoanele moarte?

Practica aprinderii lumânărilor este profund înrădăcinată în tradiția creștină, transcendând simplele acte liturgice și evoluând într-un simbol al luminii divine și al jertfei spirituale. Trebuie precizat că în toate momentele semnificative ale vieții creștine, lumânările devin martore ale credinței, reflectând lumina veșnică a Împărăției lui Dumnezeu. La botezuri, cununii, în momente de doliu și în timpul ritualurilor de sfințire și binecuvântare, aceste flăcări devin purtătoare de înțelesuri sacre.

Lumina lumânării, simbol al luminii divine

Mai mult decât o simplă tradiție liturgică, aprinderea lumânărilor are o semnificație adâncă în inimile credincioșilor. Ideea că lumina lumânării este asociată cu lumina divină este prezentă încă din antichitate. Operele poetice și filosofice din acele vremuri vorbesc despre confruntarea dintre lumină și întuneric, iar lumina este adesea asociată cu binele și divinitatea.

Cu referire directă la Sfânta Scriptură, Iisus Hristos este prezentat ca „lumina lumii”, iar această imagine se transpune în practicile liturgice. Chiar și în vremurile apostolice, lumânările erau folosite în adunările euharistice pentru a ilumina încăperea, cum ar fi de exemplu în timpul arhicunoscutei Cina cea de Taină.

Eu sunt lumina lumii, cel ce vine după Mine nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieţii – (Ioan 8, 12).

De-a lungul istoriei, lumânarea a devenit o prezență constantă în toate slujbele Bisericii. Fie că vorbim de botezuri, nunți, înmormântări, parastase sau alte ceremonii religioase, lumânarea este aprinsă pentru a simboliza lumina veșnică a credinței.

Simbol al iubirii dumnezeiești

Cultul celor adormiți este un moment special legat de aprinderea lumânărilor. Atunci când cineva se pregătește să treacă în lumea veșnică, o lumânare este plasată în mâna sa, iar altele sunt aprinse în jurul capului său. Împărțirea pâinii, pomelnicul și celelalte jertfe aduse pentru sufletul celui decedat sunt însoțite de lumânări aprinse, aducând o notă de solemnitate și spiritualitate în acest moment de trecere.

Ce se spune la moartea cuiva?
Ce se spune la moartea cuiva?

Simbolic vorbind, actul de a aprinde și împărți lumânări devine o întruchipare fizică a rugăciunilor noastre pentru sufletele celor adormiți, transmițând credința într-o viață veșnică plină de lumină divină. Aprinderea lumânărilor devine astfel un act sacru, o manifestare externă a spiritualității creștine și a credinței în lumină și iubire divină.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot