Ce limbă vorbea Iisus Hristos?

04.05.2023
Ce limbă vorbea Iisus Hristos?

Iisus Hristos este una dintre cele mai importante personalități din religia creștină. Practic, religia creștină se bazează pe învățăturile sale, fiind considerat Mântuitorul și Mesia. Cu ajutorul Său, cuvântul lui Dumnezeu a ajuns în toate colțurile lumii. Totușui, ce limbă vorbea Iisus Hristos acum mai bine de 2.000 de ani?

Ce limbă vorbea Iisus Hristos în urmă cu 2.000 de ani?

Iisus

Conform scrierilor și legendelor, Iisus Hristos s-a născut cu peste 2.000 de ani în urmă în localitatea Bethleem din Ierusalim. A rămas în istorie ca fiind figură predominantă a creștinismului și un simbol important al Occidentului. Celelalte culte religioase îl prezintă pe Iisus ca fiind un simplu profet, predicator din Galileea.

În prezent, predicile și slujbele religioase sunt ținute în limbile naționale sau în funcție de alegerea bisericii. Greaca, latina sau slavona sunt unele dintre cele mai cunoscute dialecte în care se mai țin slujbele. Iisus Hristos nu vorbea niciuna dintre limbile mai sus menționate și nici una care la care să ne gândim.

În urmă cu 2.000 de ani, persoana istorică Iisus Hristos vorbea limba aramaică. Aceasta este o limbă semitică, originară din Eufratul mijlociu, care s-a răspândit în Siria și Mesopotamia în jurul anilor 800 – 600 î.Hr. După nașterea Mântuitorului, dialectele aramaice au fost folosite ca limbă literară de către evrei, creștini și diferite grupuri gnostice.

Aramaica face parte din limbile semitice, un grup select de limbi cunoscute aproape de la începutul istoriei omenirii. Acesta include araba, ebraica, etiopica și akkadiana. Dintre cele enumerate anterior, aramaica este cea mai apropiată de ebraică, fiind un dialect diferit.

Câte limbi vorbea Mântuitorul?

Este greu de prezis câte limbi ar fi putut Iisus Hristos să cunoască. Majoritatea informațiilor cunoscute despre Mântuitor, sunt rezultate ale traducerilor timpurii. Lumea în care Hristos s-a născut avea o limbă internațională, greaca. Astfel că, putem presupune că Iisus vorbea greacă. Din naștere, El vorbea limba aramaică, un dialect al limbii ebraice.

Foto: ldsliving.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot