Ce limbă vorbea Iisus Hristos?

04.05.2023
Ce limbă vorbea Iisus Hristos?

Iisus Hristos este una dintre cele mai importante personalități din religia creștină. Practic, religia creștină se bazează pe învățăturile sale, fiind considerat Mântuitorul și Mesia. Cu ajutorul Său, cuvântul lui Dumnezeu a ajuns în toate colțurile lumii. Totușui, ce limbă vorbea Iisus Hristos acum mai bine de 2.000 de ani?

Ce limbă vorbea Iisus Hristos în urmă cu 2.000 de ani?

Iisus

Conform scrierilor și legendelor, Iisus Hristos s-a născut cu peste 2.000 de ani în urmă în localitatea Bethleem din Ierusalim. A rămas în istorie ca fiind figură predominantă a creștinismului și un simbol important al Occidentului. Celelalte culte religioase îl prezintă pe Iisus ca fiind un simplu profet, predicator din Galileea.

În prezent, predicile și slujbele religioase sunt ținute în limbile naționale sau în funcție de alegerea bisericii. Greaca, latina sau slavona sunt unele dintre cele mai cunoscute dialecte în care se mai țin slujbele. Iisus Hristos nu vorbea niciuna dintre limbile mai sus menționate și nici una care la care să ne gândim.

În urmă cu 2.000 de ani, persoana istorică Iisus Hristos vorbea limba aramaică. Aceasta este o limbă semitică, originară din Eufratul mijlociu, care s-a răspândit în Siria și Mesopotamia în jurul anilor 800 – 600 î.Hr. După nașterea Mântuitorului, dialectele aramaice au fost folosite ca limbă literară de către evrei, creștini și diferite grupuri gnostice.

Aramaica face parte din limbile semitice, un grup select de limbi cunoscute aproape de la începutul istoriei omenirii. Acesta include araba, ebraica, etiopica și akkadiana. Dintre cele enumerate anterior, aramaica este cea mai apropiată de ebraică, fiind un dialect diferit.

Câte limbi vorbea Mântuitorul?

Este greu de prezis câte limbi ar fi putut Iisus Hristos să cunoască. Majoritatea informațiilor cunoscute despre Mântuitor, sunt rezultate ale traducerilor timpurii. Lumea în care Hristos s-a născut avea o limbă internațională, greaca. Astfel că, putem presupune că Iisus vorbea greacă. Din naștere, El vorbea limba aramaică, un dialect al limbii ebraice.

Foto: ldsliving.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot