De ce apare Iuda în calendarul ortodox?

16.10.2023
De ce apare Iuda în calendarul ortodox?

În religia creștină există mai multe persoane care au fost sfințite. Acestea sunt celebrate anual în calendarul ortodox, iar oamenii îi celebrează cu respect. Sfinții sunt persoane care au făcut minuni, iar bunătatea din suflet a schimbat lumea. Totuși, de ce Apostolul Iuda apare în calendar?

De ce apare Iuda în calendar?

Iuda

Unele dintre cele mai importante personaje din religia creștină sunt cei 12 apostoli care au stat alături de Iisus Hristos: Petru, Andrei, Iacob, Ioan, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda, Simon Zilotul și Matia. Dintre aceștia, 11 au propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu în mai multe părți ale lumii, iar cel de-al 12-lea a avut un deznodământ tragic.

Iuda este unul dintre cele mai cunoscute nume ale creștinismului. Din păcate nu este recunoscut pentru lucrurile bune pe care le-a realizat, ci pentru marea trădare pe care a făptuit-o. Iisus Hristos a fost trădat de Iuda și din această cauză a fost chinuit și în final răstignit.

După ce Iuda a realizat trădarea Mântuitorului, acesta a încercat să returneze suma primită de la autoritățile romane, dar greșeala deja fusese făcută. În final, Iuda s-a sinucis prin spânzurare, iar mormântul lui rămâne un mister și până în ziua de astăzi.

Cu toate acestea, Iuda apare în calendarul ortodox. Este sărbătorit anual pe data de 19 iunie. Iuda pe care îl vedem în calendar nu este cel cunoscut ca trădător de Mântuitor. Cel pe care credincioșii îl sărbătoresc în calendar este identificat cu greu ca fiind Iuda Tadeu, fratele lui Iisus Hristos. Acesta a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia. Ajungând să predice în ținutul Muntelui Ararat, a fost prins de păgâni, răstignit și omorât brutal cu săgeți.

Astfel că, este important să nu se facă confuzie între Iuda Tadeu și Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat pe Iisus Hristos.

Când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli în calendar?

Sfinții Apostoli sunt cei care au stat cel mai aproape de Mântuitorul Iisus Hristos, iar după Învierea Sa, aceștia au plecat în lumea întreagă să promoveze liturghia. Din păcate, viețile lor au fost de cele mai multe ori sfârșite de păgâni.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot