De ce apare Iuda în calendarul ortodox?

16.10.2023
De ce apare Iuda în calendarul ortodox?

În religia creștină există mai multe persoane care au fost sfințite. Acestea sunt celebrate anual în calendarul ortodox, iar oamenii îi celebrează cu respect. Sfinții sunt persoane care au făcut minuni, iar bunătatea din suflet a schimbat lumea. Totuși, de ce Apostolul Iuda apare în calendar?

De ce apare Iuda în calendar?

Iuda

Unele dintre cele mai importante personaje din religia creștină sunt cei 12 apostoli care au stat alături de Iisus Hristos: Petru, Andrei, Iacob, Ioan, Filip, Bartolomeu, Toma, Matei, Iacob al lui Alfeu, Iuda, Simon Zilotul și Matia. Dintre aceștia, 11 au propovăduit cuvântul Lui Dumnezeu în mai multe părți ale lumii, iar cel de-al 12-lea a avut un deznodământ tragic.

Iuda este unul dintre cele mai cunoscute nume ale creștinismului. Din păcate nu este recunoscut pentru lucrurile bune pe care le-a realizat, ci pentru marea trădare pe care a făptuit-o. Iisus Hristos a fost trădat de Iuda și din această cauză a fost chinuit și în final răstignit.

După ce Iuda a realizat trădarea Mântuitorului, acesta a încercat să returneze suma primită de la autoritățile romane, dar greșeala deja fusese făcută. În final, Iuda s-a sinucis prin spânzurare, iar mormântul lui rămâne un mister și până în ziua de astăzi.

Cu toate acestea, Iuda apare în calendarul ortodox. Este sărbătorit anual pe data de 19 iunie. Iuda pe care îl vedem în calendar nu este cel cunoscut ca trădător de Mântuitor. Cel pe care credincioșii îl sărbătoresc în calendar este identificat cu greu ca fiind Iuda Tadeu, fratele lui Iisus Hristos. Acesta a propovăduit Evanghelia în Iudeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia. Ajungând să predice în ținutul Muntelui Ararat, a fost prins de păgâni, răstignit și omorât brutal cu săgeți.

Astfel că, este important să nu se facă confuzie între Iuda Tadeu și Iuda Iscarioteanul, cel care l-a trădat pe Iisus Hristos.

Când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli în calendar?

Sfinții Apostoli sunt cei care au stat cel mai aproape de Mântuitorul Iisus Hristos, iar după Învierea Sa, aceștia au plecat în lumea întreagă să promoveze liturghia. Din păcate, viețile lor au fost de cele mai multe ori sfârșite de păgâni.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot