Câți sfinți sunt în calendarul ortodox?

11.09.2023
Câți sfinți sunt în calendarul ortodox?

Religia predominantă din România și cea după care se ghidează cei mai mulți oameni este cea creștin-ortodoxă. În fiecare an, Biserica Română pune la dispoziția credincioșilor calendarul ortodox în care sunt trecute cele mai importante sărbători și zile cu cruce roșie sau neagră. Câți sfinți sunt trecuți în calendarul ortodox?

Câți sfinți sunt în calendarul ortodox?

ortodox

Anul este format din 365 sau 366 de zile. În acest interval de timp, există 52 de săptămâni, în care ne putem bucura de zăpadă, căldură sau frunzele care cad toamna. Biserica Ortodoxă realizează anual calendare speciale în care sunt trecute cele mai importante sărbători, zile cu cruce roșie sau neagră, dar și cei mai importanți sfinți pomeniți.

La o mică priveliște asupra unui calendar ortodox, putem observa că fiecărei zi îi este rezervată un anume sfânt sau chiar mai mulți. În calendarul român există cel puțin 365 de sfinți, dintre care 152 sunt sfinți români. Din cauza numărului acestora, în fiecare zi pot fi pomeniți 1, 2 sau chiar mai mulți sfinți deodată.

Prima zi de duminică de după Rusalii este recunoscută și drept Duminica Tuturor Sfinților. Este o zi specială în Biserica Ortodoxă, închinată tuturor sfinților celor care s-au pierdut în negura timpului, ale căror nume au fost uitate sau chiar nu apar în calendarele bisericilor. Totodată, altă zi în care sunt celebrați mai mulți sfinți deodată este ziua Celor 40 de Mucenici. Conform istoriei religiilor, Sfinții 40 de Mucenici au fost soldați creștini care făceau parte din Legiunea a XII-a din Armenia. Aflând de religia lor, guvernatorul Armeniei i-a întemnițat și bătut pe parcursul a 8 zile. După aceste chinuri, același guvernator i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei.

Spre uimirea tuturor, în timp ce Mucenicii se rugau la Dumnezeu, apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi au pogorât asupra mucenicilor. Cu toate că este numită generic Ziua celor 40 de Mucenici, aceștia au nume, iar toți cei care sunt numiți astfel își pot sărbători ziua cu această ocazie: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Care sunt cei mai importanți sfinți?

Cu toate că fiecare zi este specială și dedicată unui anume sfânt, unii dintre aceștia sunt mai importanți decât alții. Românii au sfinții lor la care se închină și care de obicei au servit ca nume pentru copiii acestora.

Cei mai importanți sfinți din calendarul ortodox sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot