Unde se află cea mai sudică biserică ortodoxă din lume?

07.06.2023
Unde se află cea mai sudică biserică ortodoxă din lume?

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au găsit liniștea sufletească în lăcașurile de cult. Ca atare, au fost construite tot felul de clădiri, unde credincioșii să vină să se roage și să fie mai aproape de divinitate. Creștinismul are cei mai mulți adepți în lume, fiind ridicate biserici chiar și în locuri în care nu ai crede că este posibil.

Cea mai sudică biserică ortodoxă din lume

În Antarctica, în apropiere de stația rusească de cercetare Bellingshausen, se află cea mai sudică biserica ortodoxă din lume, numită Sfânta Treime. Ca în orice astfel de lăcaș de cult, duminica se ține slujbă, cu toate că afară este un ger de crapă pietrele. Clopotul este tras în ultima zi a săptămânii la ora 6:00 dimineața pentru a anunța viitorul eveniment religios.

Biserica Sfânta Treime a început să fie construită în anul 2002, fiind finalizată în 2004 când, de altfel, a și fost sfințită. Clădirea nu respectă arhitectura construcțiilor din zonă, care sunt cât mai pitice pentru a face față vântului polar și temperaturilor scăzute. Lăcașul de cult are o înălțime de 15 metri și deservește nevoilor spirituale ale oamenilor care lucrează la diferitele stații de cercetare din zonă.

Biserica a fost construită din lemn de pin, adus din Siberia, fiind ridicată în stil tradițional rusesc. Construcția nu este foarte mare și poate adăposti aproximativ 30 de credincioși, în același timp. Primul preot a fost părintele Calistrat (Romanenko), monah din Lavra Sfântului Serghie de Radonej – Sfânta Treime.

Sub paralela 40 Sud, nu există lege; sub paralela 50 Sud, nu există Dumnezeu, spuneau marinarii care ajungeau în această zonă în secolul trecut, potrivit theguardian.com.

Pe lângă cercetătorii ruși de la stația Bellingshausen, templul închinat lui Dumnezeu este vizitat și de oamenii de la celelalte stații de cercetare din zonă, precum cele chiliene, poloneze, coreene etc. De altfel, în data de 29 ianuarie 2007, în această biserică a fost oficializată o slujbă de cununie între chilianul Eduardo Aliaga Ilabaca și rusoaica Angelina Zhuldybina.

Biserica Sfânta Treime din Antarctica se numără printre puținele lăcașului de cult ortodoxe construite în zone inospitaliere, alături de mănăstirile din Deșertul Sinai și Pustiul Hozeva.

Foto: theguardian.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot