Cine a fost Solomon? De ce a fost pedepsit de Dumnezeu?

02.02.2021
Cine a fost Solomon? De ce a fost pedepsit de Dumnezeu?

Solomon este unul din personajele biblice, care apare în Vechiul Testament. Acesta a fost rege al Israelului timp de 40 de ani, în perioada 971-931 î.Hr.. Domnia acestuia a fost una faimoasă, prosperă şi tihnită. Solomon a fost iubit și uns de Dumnezeu cu o înțelepciune cum nu a mai fost nimeni vreodată pe Pământ.

Cum a ajuns Solomon să conducă Israelul?

Solomon a fost fiul lui David și al Batşebei. David era conducătorul Israelului și începuse să îmbătrânească, iar copiii săi visau să preia tronul. Adonia, copilul lui David, nu a mai așteptat și s-a autoproclamat împărat. Cu toate acestea, Batșeba îi readuce aminte lui David că i-a promis tronul lui Solomon. Drept urmare, bătrânul David ordonă ca Solomon să fie uns împărat de preotul Ţadoc şi proorocul Natan la Ghihon.

Auzind de înscăunarea lui Solomon, toţi cei poftiţi la ospăţul de cinstire a ,,împăratului Adonia’’, s-au umplut de spaimă, s-au sculat şi au plecat care încotro. Adonia însuşi, temându-se de Solomon, fuge şi se apucă de coarnele altarului, implorând ca împăratul să-i jure că îi va cruţa viaţa (1.49-50). Solomon îi mai dă o şansă (legea îi dădea dreptul să-l pedepsească cu moartea pentru uzurparea tronului) şi îi promite că, dacă va fi cinstit, un fir de păr nu-i va cădea, dar dacă se va găsi răutate în el, va muri. Adonia se închina noului împărat şi Solomon îi spune să meargă acasă (1.52-53). Totuşi, Adonia o roagă pe Batşeba, să ceară de la Solomon pe Abişag-Sunamita (2.13-18), fecioară tânără şi frumoasă pusă să slujească şi să-i încălzească patul lui David, care nu se împreunase cu împăratul (1.1-4). Întrucât gestul era un prim pas spre o nouă revendicare a tronului, o nouă tentativă de uzurpare a tronului (2.22), Solomon ordonă uciderea lui Adonia, după promisiunea făcută (2.22-25). Abiatar este scos din slujbă şi trimis la moşiile lui din Anatot (2.26-27) şi înlocuit cu preotul Ţadoc, se arată în scrierile Vechiului Testament.

O domnie prosperă, închinată lui Dumnezeu

Perioada în care Solomon s-a aflat la conducerea Israelui a fost una plină de pace și de prosperitate. Potrivit scrierilor biblice, Dumnezeu i s-a arătat lui Solomon în vis și l-a întrebat ce își dorește, iar acesta a cerut înțelepciune pentru a-și conduce oamenii cât mai bine și corect.

El este cel care, cerând de la Dumnezeu înţelepciune pentru a-şi conduce poporul, primeşte o minte înţeleaptă şi pricepută cum n-a avut nimeni înainte de el, şi cum nu va avea nimeni după el, cunoştinţe multe ca nisipul mării în domeniile zoologiei şi botanicii şi care, pe deasupra, mai primeşte bogăţii şi slavă, aşa încât în timpul vieţii lui nu va mai fi niciun împărat ca el, se arată în textele biblice.

Înțelepciunea lui Solomon este recunoscută chiar și de Iisus Hristos, care de multe ori face referire la el. Solomon a scris 3.000 de pilde, iar aproximativ 800 dintre ele se găsesc în Biblie. Două capitole din Cartea Sfântă îi poartă numele, psalmii 72 şi 127.

Pentru faptul că Dumnezeu i-a dat atâta înțelepciune și bogăție, Solomon a ridicat un templu unde Tatăl să fie slăvit. În decursul vieții, Solomon a mai poruncit să fie realizate o casă pentru el și un zid împotriva Ierusalimului. Din păcate, Solomon nu a putut să respecte întru totul cuvântul lui Dumnezeu și a intrat în patima iubirii.

Împăratul Solomon, cu planurile templului închinat lui Dumnezeu

Cu toate acestea, Solomon, ,,târât de iubire’’, se ,,alipeşte’’ de unele din cele şapte neamuri mai mari la număr şi mai puternice decât cel israelit ,,neamuri interzise de Dumnezeu împăraţilor Israelului (hitiţi, ghirgasiţi, amoriţi, canaaniţi, fereviţi, heviţi, iebusiţi), iubind femei străine moabite, amonite, edomite, sidoniene şi hetite. El are ca neveste 700 de crăiese împărăteşti şi 300 ţiitoare. La bătrâneţe, nevestele ,,i-au abătut inima’’, ,,i-au plecat inima spre alţi dumnezei’’ astfel că aceasta nu a mai rămas ,,cu totul a lui Dumnezeu, cum fusese inima tatălui său David’’, se arată în textele biblice.

Drept urmare, Dumnezeu hotărăște ca împărăția să fie luată din mâna fiului lui Solomon, Roboam. Totodată, lui Solomon, spre bătrânețe, Dumnezeu îi dă doi dușmani: Hadad, împăratul Edomului şi Rezon, împăratul Siriei.

În anul 2010, arheologii au descoperit mai multe rămășițe ale zidului construit de Solomon în jurul Ierusalimului, precum și a casei sale regale, dar și a templului închinat lui Dumnezeu.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising