Ce sunt sărbătorile cu cruce roșie? Dar cruce neagră?

05.09.2023
Ce sunt sărbătorile cu cruce roșie? Dar cruce neagră?

Religia principală din România este cea creștin-ortodoxă. Fiecare individ botezat sub semnul acestei religii trebuie să respecte un anumit set de reguli generale. Postul și sărbătorile sunt cele mai importante perioade din calendarul ortodox. Acestea sunt desemnate prin cruce roșie sau cruce neagră. Ce semnifică acestea și care este diferența?

Ce sunt sărbătorile cu cruce roșie și cruce neagră?

cruce roșie

Calendarul este format din 365 de zile sau 366, dacă este an bisect. În această perioadă, Biserica Ortodoxă a stabilit mai multe sărbători pe care le-a împărțit în cele care sunt însemnate cu cruce roșie sau cruce neagră.

Sărbătorile cu cruce roșie sunt cele mai importante din anul în curs, în care mai multe reguli trebuie respectate de către credincioși. În timpul acesta, Biserica și clerul pregătesc slujbe speciale. Conform specialiștilor din teologie, zilele cu cruce roșie îndeamnă gospodinele să nu spele, să nu facă curățenie și să se ferească de activitățile care nu sunt absolut necesare.

În același timp, sărbătorile cu cruce neagră sunt la fel de importante, în care credincioșii nu sunt totuși obligați să le țină. Aceasta semnifică un sfânt mai important căruia i se ține o slujbă specială.

Cele mai importante zile cu cruce roșie din 2022 au fost:

Cum se alege o persoană care să fie Sfânt?

Sfinții sunt printre cele mai importante persoane dintr-o anumită religie. Aceștia au fost desemnați în urma mai multor fapte divine pe care le-au săvârșit, de cele mai multe ori în beneficiul apropiaților.

Biserica Ortodoxă are reguli stricte despre modul în care cineva este ales pentru a deveni Sfânt. Criteriile pe care Biserica le-a stabilit sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot