De ce nu este Arsenie Boca canonizat?

24.10.2022
De ce nu este Arsenie Boca canonizat?

Despre Părintele Arsenie Boca s-a spus că în timpul vieții sale a realizat minuni. Mărturiile vorbesc despre puteri vindecătoare sau teleportare. Acesta a murit la scurt timp înainte de Revoluția Română, lăsând în urma lui mii de credincioși triști. După trecerea la cele sfinte, mormântul lui a reprezentat și încă este un loc de rugăciune și credință, în fiecare zi mii de pelerini intrând pe poarta Mănăstirii Prislop. Conform slujitorilor bisericii, Arsenie Boca ar fi trebuie să devină de multă vreme sfânt. De ce nu este Arsenie Boca canonizat?

Cum ajunge o persoană să fie canonizată?

Arsenie Boca

Dogmele religioase trebuie respectate întrutotul, astfel ca pentru o persoană să devină Sfânt trebuie parcurși foarte mulți pași. O simplă privire în Calendarul Ortodox ne poate arăta numărul de persoane care au fost recunoscute de către Biserică Ortodoxă Română. Fiecare zi este atribuită unui Sfânt. Există și cazuri în care mai multe persoane sfinte sunt trecute în aceeași perioadă. De exemplu, în data de 22 octombrie sunt sărbătoriți: Sfinții 7 tineri din Efes, Sfântul Averchie și Sfântul Kuksa.

„Prin canonizare, în Biserica Ortodoxă se înțelege înscrierea sau așezarea cuiva în canonul sau catalogul sfinților ca o formă de recunoaștere a sfințeniei unei persoane de către autoritatea bisericească.” – scrie Veaceslav Goreanu, doctor teolog.

Înaltul Sinod al Ortodoxismului a fixat diferite criterii prin care o persoană să fie declarată sfânt:

Dacă toate acestea sunt îndeplinite, Sinodul realizează o comisie de studii și investigații pentru a cerceta viitorul proces. Se realizează o slujbă pentru canonizare, iar ulterior este realizată și înfățișată icoana Sfântului. Este fixată ziua în care este sărbătorit Sfântul, ulterior se semnează un act care cuprinde: motivarea canonizării, hotărârea sinodului, instituirea cultului bisericesc, fixarea zilei de sărbătoare, trecerea în calendar.

De ce nu este Arsenie Boca canonizat?

Cu toate că faptele lui Arsenie Boca par să fi îndeplinit toate criteriile pentru canonizare, Biserica Ortodoxă întârzie de peste 30 ani această acțiune. Mulțimea de credincioși rămâne înfuriată și indignată.

În anul 2019, Mitropolitul de Sibiu a propus înalților prelați canonizarea Părintelui Arsenie Boca. Conform răspunsul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, o parte dintre membrii Sfântului Sinod din Moldova și Muntenia s-au opus. Înalt Prea Sfinția Sa, Patriarhul Daniel a luat decizia de a se întruni o nouă comisie care să examineze propunerea de canonizare. Nu doar anumiți înalți ai bisericii se împotrivesc sfințeniei lui Arsenie Boca.

„Nu l-aș canoniza niciodată pe Arsenie Boca. Nu vreau să fac demagogie cu Ioan Iosif Hozevitul, cel care a trăit în condiții grele acolo. Pentru că toate pozele cu Arsenie Boca sunt în sacou. Pușcărie nu a făcut decât câteva luni. (…) Dar nu este vorba despre asta!” – a afirmat Dan Ciachir, scriitor, memorialist și publicist, autor al cărții „Cronica Ortodoxă”.

Foto: Depositphotos.com & Jurnalspiritual.eu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot