De ce se temea Ceaușescu de Arsenie Boca?

09.11.2023
De ce se temea Ceaușescu de Arsenie Boca?

În perioada comunistă, Arsenie Boca era unul dintre puținii români de care Nicolae Ceaușescu se temea. La propriu. Motivul? Duhovnicul nu doar că era iubit de mii de români, dar se bucura de o poziţie privilegiată în societate. Ceaușescu și Arsenie Boca s-au întâlnit o singură dată, motiv suficient pentru dictator să se teamă de duhovnic.

Cu toate că multe persoane îl considerau pe Ceaușescu ca fiind un lider neînfricat, acest lucru nu este complet adevărat. Cel mai mult, Ceaușescu se temea de moarte.

Arsenie Boca era unul dintre acei duhovnici care aveau darul profețiilor, tocmai de aceea ar fi fost căutat de cuplul Ceauşescu. Mai multe mărturii ale apropiaţilor fostului călugăr sugerează că acesta nu a fost pe placul soţilor Ceauşescu, pentru că le-ar fi prezis moartea, „într-o zi de sărbătoare”.

Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, a acordat un interviu pentru publicația Agerpres în care vorbit despre viața marelui părinte ortodox.

„Popo, când am să mor?”

„Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: ‘Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii, când am să mor?’. Şi Arsenie i-a spus: ‘Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi’. Ceauşeştii nu au crezut şi i-au spus maiorului care-l adusese pe preot să-l ia din fața lor şi să nu-l mai vadă niciodată”, a povestit Zoe Dăian. Episodul nu i-a picat deloc bine lui Nicolae Ceaușescu care a început să se teamă. „Nu o avea ăsta gura aurită?”, se întreba liderul comunist printre apropiați.

Declarația lui Zoe Dăian este întărită de un preot, un apropiat al lui Arsenie Boca. „În 1989, pe când securiştii îl anchetau şi-l loveau cu picioarele, a prorocit că Nicolae Ceauşescu nu o să mai apuce sfârşitul anului şi că mulţi tineri vor muri, jertfiţi că nişte miei”.

Boca, despre Revoluția din ’89 pe care nu a trăit-o: „Va fi vărsare de sânge”

Duhovnicul a prezis chiar și începutul Revoluției din 1989, dar și-a anticipat și propriul final. „Înainte de a se sfârşi zilele, la părintele a fost o verişoară şi el i-a spus: ‘Vezi că eu mor şi nu va trece mult timp şi în România va fi vărsare de sânge’”, stă scris în cartea „Alte mărturii despre Părintele Arsenie Boca”.

Părintele Arsenie Boca a murit pe data de 28 noiembrie 1989. Au trecut doar trei săptămâni şi a început Revoluţia din 1989. În toată ţara sute de tineri şi-au pierdut viaţa. Pe 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu aveau să fie executați la Târgoviște.

Boca, prigonit de comuniști

Comuniștii au început prigoana împotriva lui Arsenie Boca la puțin timp după ce au venit la putere, iar din 1959 i-au interzis să mai poarte haina monahală. Până la moartea sa, în 1989, Arsenia Boca a practicat ceea ce se numește călugărie albă. Asta îmseamnă să trăiești în societate, dar, întocmai precum un călugăr tradițional, trebuie să respecți toate dogmele și să stai departe de orice ispită lumească.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care piesă
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care ...
În plină glorie industrială, când fabricile Ford erau adevărate uzine ale progresului, una dintre liniile de producție s-a oprit brusc. Niciun inginer intern nu reușea să-și dea seama de... citește tot
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot