Ce averi are Biserica Ortodoxă Română? De unde are bani BOR?

19.06.2020
Ce averi are Biserica Ortodoxă Română? De unde are bani BOR?

Tot mai hulită în ultimii ani de către un număr mare de români, Biserica Ortodoxă Română rămâne una dintre cele mai importante instituții din țara noastră. Veniturile sunt în creștere de la an la an și Arhiepiscopiile şi Mitropoliile din ţară deţin averi uriaşe, de la suprafețe întinse de teren și până la clădiri sau chiar automobile luxoase.

În România sunt mai mult de 18.000 de biserici pe întreg teritoriul țării și câteva sute în construcție. Totuși, ce avere deține Biserica Ortodoxă Română?

În 2011, conform unei investigații realizată de jurnaliștii TVR, Biserica Ortodoxă Română avea o avere estimată la 420 de milioane de euro. La nivel național, BOR deținea acum zece ani 35.000 de hectare de pădure şi 40.000 de hectare de teren arabil.

De unde are bani Biserica Ortodoxă Română?

BOR are surse proprii de profit foarte consistente, dar este finanțată și de către Guvern. Biserica ortodoxă română primește contribuții, sponsorizări sau percepe taxe pentru anumite evenimente. BOR mai face bani și din chirii, vânzare de obiecte bisericeşti sau celebrele lumânări.

După Revoluția din 1990, statul român a cedat cu titlu gratuit Bisericii ortodoxe sute de clădiri și restaurante, hoteluri, ferme sau chiar sedii de poliţie și case boiereşti.

Unele arhiepiscopii au propriul trust de presă, fie că vorbim despre posturi de radio sau publicații lunare sau bilunare.

Câți bani primesc cultele?

Din anul 1990 până în anul 2018, din Bugetul Statului prin Secretariatul de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Guvernului, s-au alocat 5,71 miliarde de lei. Din aceste sume, 1,65 miliard au fost alocate pentru construcția și modernizarea bisericilor și altor construcții ale lăcașelor de cult. Alte 4,06 miliarde de lei au mers pentru plata salariilor preoților și personalului bisericii. Puțin mai mult de 80% din bani au mers către BOR, restul fiind împărțiți între celelalte culte.

Biserica Sfântul Anton
Biserica Sfântul Anton
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot