Care este fresca dintr-o biserică din România care anunță apocalipsa?

20.05.2020
Care este fresca dintr-o biserică din România care anunță apocalipsa?

Apocalipsa este cunoscută omenirii, în special creștinilor, datorită ultimului capitol din Biblie. Evenimentul catastrofic a fost descris în fel și chip. Despre sfârşitul lumii se ştie încă din secolul I, când a fost scrisă binecunoscuta, dar şi controversata, Apocalipsă după Ioan.

De-a lungul istoriei, bisericile au fost încărcate de picturi în care Apocalipsa este prezentată ca fiind un eveniment înfricoșător. În felul acesta omul știe de frică și este îndemnat să respecte scripturile biblice. Nu multă lume știe că, în România, la Biserica Sfântul Nicolae din Şchei există o pictură numită “Roata Lumii”, în care Apocalipsa este vestită de inversarea polilor magnetici ai Pământului.

Evenimentul este prezentat în 13 acte, plus o frescă plină de mister, nedeslușită de nimeni până astăzi, dar care seamănă izbitor cu ceea ce vedem în documentarele despre predicţiile pentru apocalipsă: explozii solare şi inversarea polilor magnetici. Lăcașul de cult nu a mai fost vizitat de turiști de zeci de ani.

“Roata lumii redă o scenă unică a rotirii Pământului în jurul Soarelui, rotaţie executată de sfinţi, unică – la nivel mondial. Soarele, în mijlocul căruia este un triunghi echilateral care încadrează “ochiul cel neobosit”, aruncă spre Pământ raze ucigătoare. Este „Ochiul lui David“, dar seamănă şi cu simbolul masonic. Pământul este o sferă susţinută de patru personaje. Două câte două şi la poli opuşi, aceste personaje au haine de aceeaşi culoare. Par să fie doi bărbaţi şi două femei. Nu au aceeaşi vârstă, nici aceeaşi rasă nu par să fie. Dar cel mai ciudat lucru este poziţia lor. Personajele încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mişcării de rotaţie, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap. Dacă această roată a lumii face parte din ansamblul scenelor care descriu Apocalipsa, atunci nu se poate să nu facem legătura cu mult vehiculata teorie a inversării polilor magnetici ai Terrei, una din temele care anunţă sfârşitul lumii. De unde să fi ştiut pictorul Ioan Hranite de schimbarea polilor magnetici? Dar de exploziile solare, două dintre teoriile care prezic sosirea vremurilor apocaliptice? Totuşi, rămâne o enigmă cum de i-a trecut pictorului prin minte să asocieze aceste două catastrofe cu 300 de ani înainte de predicţiile care bulversează umanitatea la începutul noului mileniu”, a declarat preotul prof. Vasile Olteanu, pentru newsbv.ro.

Din cauza picturilor care anunțau sfârșitul lumii, biserica a fost închisă publicului zeci de ani de către comuniști. Este cunoscut faptul că Securitatea nu a fost un fan al religiei.

“La momentul când a fost pictată, Biserica Catolică încă nu admisese revoluţionara teorie a lui Galilei, deşi trecuse un secol. În 1741, Vaticanul a permis publicarea cărţilor savantului şi abia ulterior a recunoscut formal că Pământul se roteşte în jurul Soarelui. Cu atât mai mult, în 1738, nu se punea problema rotaţiei planetelor. Pictorul Ioan Hranite a fost un pionier al ştiinţei în Ţările Române. Curios lucru, a pictat o teorie ştiinţifică într-o biserică. Cu ce scop? Roata Lumii ar trebui să atragă atenţia teologilor şi oamenilor de ştiinţă, deopotrivă, în căutarea unei interpretări din întreaga lume. În acest moment, fresca din Şchei e doar un imens semn de întrebare, ce tulbură umanitatea”, a declarat președintele Fundației Dacia, Liviu Pandele, subliniază ziartricolorul.ro.

Acum, Biserica Sfântul Nicolae din Şchei este deschisă publicului larg, iar oamenii din localitate se așteaptă la un val de turiști în următoarea perioadă.

Foto: jurnalul.antena3.ro

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 6 decembrie?
Ce s-a întâmplat azi, 6 decembrie?
Ziua de 6 decembrie este cea de 340-a zi a calendarului gregorian și a 341-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 25 de zile. 6 decembrie reprezintă pentru mulți... citește tot
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?
Istoria trecerii de pietoni. Când a apărut zebra pentru prima dată?
Trecerea de pietoni este un loc destinat pietonilor să traverseze un drum, o stradă sau un bulevard. Termenul „trecere pentru pietoni” este folosit și în unele tratate internaționale care se... citește tot
Fila de istorie despre care puțini vorbesc: Prigoana vrăjitoarelor din Țările Române
Fila de istorie despre care puțini vorbesc: Prigoana vrăjitoarelor din Țările Române
Vrăjitoarele au o istorie controversată, fiind percepute ca ființe malefice de primii creștini din Europa. Ele au devenit figura emblematică de Halloween. Imaginile vrăjitoarelor au apărut sub... citește tot