Care este diferența dintre biserică și bazilică?

29.05.2023
Care este diferența dintre biserică și bazilică?

Biserica este lăcașul în care au loc slujbele religioase, unde oamenii vin să se roage la divinitate. Religia poartă un loc important în sufletul credincioșilor și chiar în evoluția lumii. De-a lungul timpului, religia a influențat multe războaie, schimbări sociale și politice. Totuși, care este diferența dintre o simplă biserică și o bazilica catolică?

Ce este o bazilică catolică? Ce este o biserică?

biserică

Cei care au ocazia să viziteze diferite țări și multiple culturi pot observa diversitatea clădirilor religioase. Fie că ne aflăm într-un spațiu ortodox, catolic sau chiar musulman, religia are un rol foarte important. De-a lungul timpului, bisericile s-au transformat în opere arhitectonice care reprezintă istoria și cultura locală.

Totuși, în România lăcașurile de cult au un nume general, acela de biserică. În străinătate, în special în zonele catolice, există mai multe tipuri de lăcașuri, printre care catedrală, biserici sau bazilici. Dacă te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre ele, iată explicația:

De câte ori a venit Papa în România?

Papa reprezintă cea mai mare funcție pe care o poate deține un preot catolic. Aceștia sunt aleși pe viață, iar gradul de respect și iubire pentru ei este nemărginit. Deși România este un stat predominant ortodox, Sfântul Scaun a bucurat țara noastră în mai multe ocazii.

Primul Papă care a vizitat România a fost Papa Ioan al XXIII, venind în țara noastră de mai multe ori în anii 1930 și 1932. În anul 1999 al doilea Părinte, Papa Ioan Paul al II-lea alege să vină la noi. Memoria colectivă a rămas vie, acesta afirmând de mai multe ori că România este „grădina Maicii Domnului”.
Ultima vizită a suveranului Pontif a avut loc în anul 2019, când Papa Francisc a ținut un turneu în București, Șumuleu Ciuc, Iași și Blaj.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot