Cum arată și ce face astăzi turcul care l-a împușcat pe Papa Ioan Paul al II-lea? Vrea să se întâlnească cu Papa Francisc

07.06.2024
Cum arată și ce face astăzi turcul care l-a împușcat pe Papa Ioan Paul al II-lea? Vrea să se întâlnească cu Papa Francisc

Pe data de 13 mai 1981 o știre zguduia lumea: Papa Ioan Paul al II-lea era împușcat în abdomen cu patru gloanțe. Câteva fracțiuni de secundă mai târziu, Suveranul Pontif se prăbușește în automobilul decapotat cu care parcurgea Piața San Pietro. Atacatorul? Mehmet Ali Ağca, un turc fanatic extremist de dreapta.

Papa Ioan Paul al II-lea, la un pas de moarte

Pe 16 octombrie 1978, polonezul Karol Józef Wojtyła era numit papă al Bisericii Catolice și episcop al Romei. Trei ani mai târziu, Papa Ioan Paul al II-lea era victima unui atentat. La ora 17:20, Papa Ioan Paul al II-lea făcea obișnuitul tur printre credincioșii din Piața San Pietro. La un moment dat, Mehmet Ali Agça a scos pistolul și l-a împușcat pe Papă de patru ori. În mod miraculos, Suveranul Pontif a supraviețuit atacului.

Mehmet Ali Agça a declarat că a acţionat sub sprijin bulgar, însă nu şi-a justificat motivele atentatului. Mai târziu, într-o carte publicată în Italia, a afirmat că ayatollahul Khomeiny a fost instigatorul atentatului.

„Mi s-a promis paradisul. Viaţa mea şi adevărul despre atentatul împotriva Papei”, a notat Mehmet Ali Agça care suferă de probleme mintale. Acesta ajunsese în Iran imediat după ce a evadat dintr-o închisoare din Turcia, unde îşi ispăşea pedeapsa pentru asasinarea unui jurnalist de stânga în anul 1979.

Ulterior, Papa l-a vizitat pe cel care a încercat să-l omoare şi l-a iertat.

Gratiat în 2000, Mehmet Ali Agca, fost militant ultra-nationalist, a fost extradat în Turcia, unde a fusese condamnat la moarte, în contumacie, pentru uciderea, în anul 1979, a unui ziarist turc. Pedeapsa sa a fost comutată ulterior la zece ani de închisoare. De asemenea, a fost condamnat pentru două atacuri armate comise în anii ’70 la Istanbul.

La moartea papei Ioan Paul, în aprilie 2005, Agca a cerut in zadar autorităților turce permisiunea de a asista la funeraliile celui pe care îl numea „fratele său spiritual”.

La treizeci și trei de ani după crima sa, Ağca a vizitat Vaticanul pentru a depune trandafiri albi pe mormântul recent canonizatului Ioan Paul al II-lea și a spus că dorește să se întâlnească cu Papa Francisc. Ccerere care a fost respinsă de consilierii Papei.

Astăzi, Mehmet Ali Agça are 66 de ani și trăiește în Turcia. Acesta hrănește pisici și câini fără stăpân în apropierea casei sale din Istanbul. El a spus pentru publicația The Mirror: „Sunt un om bun acum. Încerc să-mi trăiesc viața corect”.

Foto: mirror.co.uk

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot