Ce se va întâmpla când va muri Papa?

13.06.2023
Ce se va întâmpla când va muri Papa?

Papa este personalitatea cu funcția cea mai înaltă din Biserica Catolică. Alegerile pentru Papă au loc foarte rar, aceștia fiind numiți pe viață. Stresul și vârsta înaintată pot fi principalele cauze pentru care Sanctitatea Sa poate trece la cele sfinte. Ce se întâmplă în momentul în care Papa moare?

Care sunt pașii după ce Papa moare?

Papa

Vaticanul este orașul-stat în care își are reședința capul Bisericii Catolice. În prezent, Papa Francisc, în vârstă de 86, se află în fruntea papalității. Acesta a fost numit în anul 2013, fiind al 266-lea episcop al Romei. În anul alegerii cardinalului Bergoglio în fruntea bisericii, fostul papă Benedict al XVI-lea a demisionat din funcție, fiind singurul moment din istorie când au existat doi Papi în viață.

Pentru a face un salt în timp, este bine să ne gândim ce se va întâmpla în momentul în care va trebui ales un nou Papă. Astfel că, imediat după ce Suveranul Pontif trece la cele sfinte, începe „Interregnum”. Aceasta este perioada dintre moartea unui Papă, până la alegerea noului lider. Trecerea la cele sfinte va fi verificată de supraveghetorul oficial al Vaticanului, strigând de trei ori numele de botez al papei și dacă nu primește niciun răspuns din partea acestuia, îl declară decedat. Ulterior este informat clerul bisericii și publicul larg.

Camerlengo sau supraveghetorul va încuia apartamentul papal. Înmormântarea va avea loc într-un interval de 4-6 zile după moartea sa. Într-o perioadă de 15-20 de zile, cardinali sub 80 de ani vor sosi la Vatican pentru a începe Conclavul sacru. Acesta este un proces de alegere, organizat pentru a determina succesorul bisericii.

Cardinalii se vor închide în Capela Sixtină, negociind mai multe runde de vot până când un candidat primește o majoritate de două treimi. După realizarea voturilor, buletinele vor fi arse. Pentru fiecare rundă de negocieri eșuate, cardinalii vor scoate fum negru din Capelă.

În momentul în care ce noul Papă este ales, decanul cardinalilor îl întreabă dacă acceptă numirea și este instruit să aleagă noul nume. Cardinalul diacon îl va prezenta pe noul Papă mulțumii, declarând celebra „Habemus Papam” / ”Avem Papă.”

De ce liderii catolici folosesc nume diferite?

Una dintre cele mai interesante informații despre liderii spirituali catolici este faptul că aceștia folosesc nume diferite când sunt numiți. Astfel că, adevăratul nume al Papei Francisc este Jorge Mario Bergoglio.

Această practică poate fi datată încă de la începutul creștinătății, când apostolul Simon a fost încredințat cu numele Petru de către Iisus Hristos. Începând cu Ioan al II-lea, se crede că toți papii au ales să folosească un nou nume. Adesea, numele ales este al unui papă anterior pe care l-au admirat sau a cărui activitate ar vrea s-o continue.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot