Ce se va întâmpla când va muri Papa?

13.06.2023
Ce se va întâmpla când va muri Papa?

Papa este personalitatea cu funcția cea mai înaltă din Biserica Catolică. Alegerile pentru Papă au loc foarte rar, aceștia fiind numiți pe viață. Stresul și vârsta înaintată pot fi principalele cauze pentru care Sanctitatea Sa poate trece la cele sfinte. Ce se întâmplă în momentul în care Papa moare?

Care sunt pașii după ce Papa moare?

Papa

Vaticanul este orașul-stat în care își are reședința capul Bisericii Catolice. În prezent, Papa Francisc, în vârstă de 86, se află în fruntea papalității. Acesta a fost numit în anul 2013, fiind al 266-lea episcop al Romei. În anul alegerii cardinalului Bergoglio în fruntea bisericii, fostul papă Benedict al XVI-lea a demisionat din funcție, fiind singurul moment din istorie când au existat doi Papi în viață.

Pentru a face un salt în timp, este bine să ne gândim ce se va întâmpla în momentul în care va trebui ales un nou Papă. Astfel că, imediat după ce Suveranul Pontif trece la cele sfinte, începe „Interregnum”. Aceasta este perioada dintre moartea unui Papă, până la alegerea noului lider. Trecerea la cele sfinte va fi verificată de supraveghetorul oficial al Vaticanului, strigând de trei ori numele de botez al papei și dacă nu primește niciun răspuns din partea acestuia, îl declară decedat. Ulterior este informat clerul bisericii și publicul larg.

Camerlengo sau supraveghetorul va încuia apartamentul papal. Înmormântarea va avea loc într-un interval de 4-6 zile după moartea sa. Într-o perioadă de 15-20 de zile, cardinali sub 80 de ani vor sosi la Vatican pentru a începe Conclavul sacru. Acesta este un proces de alegere, organizat pentru a determina succesorul bisericii.

Cardinalii se vor închide în Capela Sixtină, negociind mai multe runde de vot până când un candidat primește o majoritate de două treimi. După realizarea voturilor, buletinele vor fi arse. Pentru fiecare rundă de negocieri eșuate, cardinalii vor scoate fum negru din Capelă.

În momentul în care ce noul Papă este ales, decanul cardinalilor îl întreabă dacă acceptă numirea și este instruit să aleagă noul nume. Cardinalul diacon îl va prezenta pe noul Papă mulțumii, declarând celebra „Habemus Papam” / ”Avem Papă.”

De ce liderii catolici folosesc nume diferite?

Una dintre cele mai interesante informații despre liderii spirituali catolici este faptul că aceștia folosesc nume diferite când sunt numiți. Astfel că, adevăratul nume al Papei Francisc este Jorge Mario Bergoglio.

Această practică poate fi datată încă de la începutul creștinătății, când apostolul Simon a fost încredințat cu numele Petru de către Iisus Hristos. Începând cu Ioan al II-lea, se crede că toți papii au ales să folosească un nou nume. Adesea, numele ales este al unui papă anterior pe care l-au admirat sau a cărui activitate ar vrea s-o continue.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot