Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?

06.05.2025
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?

George Simion, candidatul AUR, a obţinut 3.862.761 voturi (40,96%), la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Pe locul al doilea se află candidatul independent Nicuşor Dan, cu 1.979.767 de voturi (20,99%), scrie Digi24.ro. Deși sunt candidați tineri și mai sunt doar două săptămâni între cele două tururi, nu putem să nu ne întrebăm „Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea?”. Cu atât mai mult cu cât Simion a declarat recent: „Sunt dispuși să ne elimine, fizic!” într-un interviu pe care i l-a acordat lui Steve Bannon (unul dintre consilierii lui Donald Trump).

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară în două tururi atunci când niciun candidat nu obține majoritatea absolută (50%+1) în primul tur. În turul al II-lea, se confruntă primii doi candidați clasați – în cazul de față, Nicușor Dan și George Simion. Dar ce se întâmplă dacă, în mod tragic, unul dintre aceștia decedează înainte de data turului al II-lea, programată pentru 18 mai?

Legea fundamentală care reglementează acest scenariu este Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României, republicată. Articolul 30 din această lege prevede următoarele:

„Dacă unul dintre candidații care au intrat în turul al doilea decedează ori este împiedicat în mod evident să participe la al doilea tur, se organizează un nou prim tur de scrutin.”

Așadar, moartea unuia dintre candidați calificați în turul al II-lea atrage după sine reluarea procesului electoral, începând cu primul tur de scrutin. Practic, se anulează rezultatul primului tur, iar alegătorii vor fi chemați din nou la urne pentru un nou proces electoral de la zero.

Ce implică un nou tur I?

Un nou prim tur ar presupune:

Cine decide?

Constatarea oficială a decesului și declanșarea procedurii de reluare a alegerilor intră în atribuțiile Biroului Electoral Central (BEC), care va informa Curtea Constituțională a României (CCR). Aceasta validează și certifică situația și poate decide organizarea de noi alegeri.

Au existat precedente?

Alegerile prezidențiale din Haiti din anul 2016 au fost suspendate și reluate în mai multe rânduri din cauza instabilității, acuzațiilor de fraudă și unor morți suspecte ale unor candidați sau oficiali. Deși nu a fost o moarte între tururi, situația a condus la repetarea primului tur.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Dragoste supremă: Ce face bărzoiul pentru perechea sa?
Dragoste supremă: Ce face bărzoiul pentru perechea sa?
Barza este una dintre puținele păsări care își păstrează același partener toată viața, iar în fiecare primăvară, după ce migrează mii de kilometri, se întoarce exact în același... citește tot
Putin acuză Ucraina: „Au vrut să ne provoace să folosim arme nucleare”
Putin acuză Ucraina: „Au vrut să ne provoace să folosim arme nucleare”
De ani buni, de când a început războiul cu Ucraina, se tot vorbește despre folosirea armelor nuclare. „Armele există pentru a le folosi”, afirma liderul rus în urmă cu mai bine de un an.... citește tot
De ce turcii beau atât de mult ceai?
De ce turcii beau atât de mult ceai?
Dacă ai vizitat vreodată Turcia sau ai petrecut timp cu turci, ai observat probabil un ritual aparent nesfârșit: ceaiul servit la orice oră, în orice loc, pentru orice ocazie. Fie că e vorba... citește tot