Ce asemănări există între George Simion și Corneliu Zelea Codreanu?

15.09.2022
Ce asemănări există între George Simion și Corneliu Zelea Codreanu?

Corneliu Zelea Codreanu a fost una dintre cele mai marcante figuri din perioada interbelică. Născut în 1899 la Huși, Corneliu Zelea Codreanu a fost liderul extremei-drepte fasciste românești, al partidului Garda de Fier sau al Legiunii Arhanghelul Mihail din România interbelică, cunoscuți și sub numele de Legionari. Acesta a murit în anul 1938 și a fost asasinat în timpul detenției, cel mai probabil, din ordinul regelui Carol al II-lea.

La aproape 100 de ani distanță a apărut în agenda politică un nou personaj: numele său George Simion. Liderul partidului AUR se vrea a fi un Corneliu Zelea Codreanu modern, cu atât mai mult cu cât Călin Georgescu, președintele de onoare al AUR a spus că Ion Antonescu și Codreanu au făcut „și fapte bune” și i-a numit „martiri”. Ce asemănări sunt între George Simion și Corneliu Zelea Codreanu?

Comparația Simion vs Codreanu

Asemeni lui Corneliu Zelea Codreanu, George Simion se îmbracă în costume populare, în timp ce critică globalizarea. Totuși, globalizarea nu-l oprește pe Simion să folosească un model iPhone (telefon produs în Statele Unite ale Americii) și să-și găsească susținătorii pe Facebook.

Nunta lui George Simion a fost comparată cu cea a lui Corneliu Zelea Codreanu pentru ca ambele evenimente au fost publice. „Aștept toți românii să se bucure alături de mine. Cea mai mare bucurie pentru mine e dacă veți fi prezenți. Să veniți în cămașă populară!”, i-a anunțat liderul AUR pe români înainte de eveniment. Aproximativ 12.000 de oameni au fost la eveniment. De cealaltă parte, nunta lui Corneliu Zelea Codreanu a avut loc pe 13 iunie 1925 la Focșani. Peste 80.000 de români au fost prezenți la nunta „Căpitanului” care s-a căsătorit îmbrăcat în straie populare. Ambele evenimente au fost marketing politic, scrie historia.ro.

„Bacşişul, mita şi hoţia au desfiinţat sănătatea morală a naţiunii române”. (Corneliu Zelea Codreanu)

Pentru a aduna susținere și ulterior voturi, atât George Simion cât și Corneliu Zelea Codreanu au tendința de a mobiliza oamenii destul de simpli, fără studii superioare, care se consideră adevărați patrioți.

Atât Corneliu Zelea Codreanu cât și George Simion sunt născuți în luna septembrie, fiind în zodia Fecioară. „Căpitanul” pe 13 septembrie, iar Simion pe 21 septembrie.

În timpul alegerilor din 1937, partidul condus de Codreanu a obținut 15% dintre voturi, clasându-se pe poziția a 3-a. La alegerile parlamentare din 2020, AUR, partidul lui Simion, a fost surpriza electoratului. AUR s-a clasat pe poziția a 4-a după PSD, PNL și USR-Plus cu 9% dintre voturi.

Ce crede Simion despre legionari?

Întrebat la o emisiune dacă îl consideră un criminal pe Corneliu Zelea Codreanu, George Simion a răspuns: „Când omori oameni, ești criminal?”, a răspuns liderul AUR. „Dar răspundeți cu cuvintele dumneavoastră, dacă a fost sau nu un criminal Zelea Codreanu, ca să știm dacă vă delimitați de legionari”, a insistat moderatorul.

”Păi ați spus dumneavoastră… Jena mea, ce mă puneți să răspund. Dar Nicolae Ceaușescu a fost un criminal?”, a replicat Simion. Totodată, liderul AUR a apreciat că Zelea Codreanu și apoi Ceaușescu „au trăit în perioade în care se omorau oameni”.

Pentru legionari, crimele erau un mod de a se impune. Printre cele mai răsunătoare crime comandate și înfăptuite de legionari se numără: Ion Gheorghe Duca, prim ministru – 29 decembrie 1933, Mihai Stelescu, legionar, opozant al lui Zelea Codreanu – 16 iulie 1936, Armand Călinescu, prim ministru – 21 septembrie 1939, Nicolae Iorga, istoric – 27 noiembrie 1940, Virgil Madgearu, economist și politician de stânga – 27 noiembrie 1940 sau Mihail Moruzov, șeful serviciilor secrete – 27 noiembrie 1940.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot