Cât câștigă un preot în România?

22.06.2023
Cât câștigă un preot în România?

Biserica reprezintă o ramură principală din România. Preoții sunt mesagerii direcți între Dumnezeu și credincioși, la care oamenii apelează la nevoie. Aceștia slujesc în casa lui Dumnezeu, având mai multe beneficii, printre care se numără și primirea unei case parohiale. Câți bani primește un preot lunar în țara noastră?

Câți bani face un preot pe lună?

preot

Religia reprezintă un punct important în viața oamenilor din România. Aceasta este prezentă în toate evenimentele majore, precum botez sau căsătorie. Preotul este persoana care slujește în biserică și este direct responsabil de administrarea finanțelor.

Pentru a deveni preot, o persoană are nevoie să termine Facultatea de Teologie și să facă mai multă practică, în care să învețe îndeletnicirile necesare. România este un stat laic și, cu toate acestea, slujbele sunt la mare căutare. Din păcate, percepția societății asupra bisericii este adesea greșită, fiind înțeleasă ca un aspirator de bani atât de la cetățeni, cât și de la autorități.

Conform datelor adunate, un preot cu studii medii primește în anul 2023, în jur de 4.000 de lei pe lună, iar cei cu studii superioare încasează peste 5.000 de lei. Suma poate crește și varia în funcție de vechimea acumulată, zona în care se află biserica, dar și diferitele slujbe întreprinse. Salariul maxim poate să depășească câteva zeci de mii de lei pe lună pentru cei cu funcții de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Română.

Patriarhul Daniel, capul bisericii din România are un salariu similar cu cel al președintelui Senatului sau președintelui Camerei Deputaților. La început de 1 ianuarie 2023, Patriarhul primea un salariu de aproximativ 25.000 de lei pe lună.

De unde vin banii pentru salariile din biserică?

Statul Român trebuie să asigure anual mai multe cheltuieli. Printre acestea se numără și salariile pentru preoți. Banii pentru salarii provin din bugetul de stat. Astfel că, reprezentanții cultelor religioase aveau un buget de peste 815 milioane de lei, cu o creștere de 5% față de anul precedent.

În același timp, cultele mai primesc o suplimentare de buget destinată întreținerii sau restaurării clădirilor, în valoare de 370 milioane de lei. La un calcul mic, reiese că anual, clerul are la îndemână un buget de peste 1.18 miliarde de lei, adică 237 milioane de euro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot