Câți sfinți a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

22.11.2022
Câți sfinți a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta Liturghie este rostită în toate limbile existente pe teritoriul român: sârbă, ucraineană, română, maghiară, engleză și chiar franceză. Autocefalia instituției a luat naștere în 1872, când s-a desprins de Patriarhia de la Constantinopol. Câte persoane a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

Care sunt cei mai importanți sfinți din religia ortodoxă?

Biserica Ortodoxă Română

La origini, sfinții au fost persoane biblice, sanctificate pentru contribuția acestora la întărirea credinței. De-a lungul timpului, lista persoanelor care au fost canonizate a fost mărită. Acest lucru a fost posibil și necesar datorită minunilor înfăptuite.
Calendarul anual are în componența sa mai mult de 365 de persoane declarate sfinți. În fiecare zi, este sărbătorit un sfânt părinte, mucenic, apostol sau ierarh. Pentru faptele lor evlavioase, Biserica Ortodoxă Română a impus anumite cutume, printre care zile de post sau chiar zile libere.

Cei mai importanți sfinți din religia ortodoxă sunt:

Câți sfinți a canonizat Biserica Ortodoxă Română?

Canonizarea este un proces prin care o persoană decedată este declarată și recunoscută oficial ca fiind sfânt. Pentru a se ajunge în acest prag, este nevoie să se îndeplinească mai multe criterii, printre care se iau în considerare nivelul și impactul importanței persoane, dar și numeroase minuni înfăptuite.

De-a lungul existenței sale, Biserica din România a canonizat un număr de 152 de persoane. În perioada 1950-2020, se constată că au avut loc 84 de sfințiri. Sfinții români se împart în mai multe categorii: cei din secolele 3-6, numiți protoromâni și cei din secolele 9-20.
Cei din perioada secolelor 3-6 sunt 76 la număr, iar în intervalul secolului 9 până în secolul 20 avem tot 76 de sfinți.

Cel mai tânăr martir este Sfânta Filofteia, în vârstă de 12 ani, iar cel mai în vârstă este Sfântul Atanasie Todoran, care s-a stins din viață la 104 ani. Prima persoană canonizată în 1950 a fost Sfântul Ierarh Calinic. În 2018 a avut loc cea mai recentă recunoaștere religioasă, când Sfântul Dionisie a fost ridicat la rang de sfânt.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot