Ce au consumat Iisus Hristos și apostolii săi la Cina cea de taină?

13.04.2023
Ce au consumat Iisus Hristos și apostolii săi la Cina cea de taină?

Cina cea de taină a fost ultima masă luată de Iisus Hristos împreună cu apostolii săi, înainte să fie trădat de Iuda, capturat de romani și răstignit pe Dealul Golgota. Evenimentul are o importanță majoră în tradiția creștină, deoarece fără jertfa Mântuitorului omenirea ar fi fost condamnată în fața lui Dumnezeu.

Ultima masă a lui Iisus Hristos cu apostolii săi a fost una de sărbătoare, la care s-au servit alimente diverse, specifice acelei perioade și zone a Globului. Dar ce bucate au fost mâncate la Cina cea de taină?

Meniul de la Cina cea de taină

Potrivit istoricilor, este greu de spus cu exactitate ceea ce a consumat Iisus Hristos și apostolii săi la Cina cea de taină. Cu toate acestea, oamenii de știință au făcut o predicție cu privire la meniul servit la ultima masă a lui Iisus înainte de a fi trădat de Iuda, având în vedere obiceiurile culinare ale discipolilor.

Așadar, în mod sigur pe masă s-au găsit pâine, pește, fructe, legume, vin și miere. Oamenii de știință au analizat ceea ce se mânca în urmă cu mai bine de 2.000 de ani și au ajuns la concluzia că pe masa de la Cina cea de taină s-ar fi găsit o tocană cu fasole, miel, măsline, ierburi aromate, un sos de pește, pâine nedospită, curmale și vin. Totodată, printre bucatele servite s-ar fi aflat și linte, ceapă, andive și struguri.

Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: ”Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu”. Apoi a luat un pahar şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: ”Beţi toţi din el, căci acesta este sângele Meu”, potrivit  textului biblic.

Iisus și apostolii săi nu au stat pe scaune la masă

Doi istorici italieni, care au analizat acea perioadă, au ajuns la concluzia că Mântuitorul și apostolii lui nu au stat pe scaune la masă, ci erau așezați pe perne direct pe podea, așa cum era obiceiul la romani. Cei doi consideră că pictura cu Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci nu este prezentată corect.

Pictura lui Leonardo își are originile în secole de coduri iconografice. Reprezentând sacralitatea euharistiei, Cina cea de taină are un puternic substrat simbolic care nu ajută la reconstituirea istorică a momentului. În acea perioadă, în Palestina, mâncarea era servită pe niște mese micuțe, iar mesenii stăteau pe niște perne sau covoare așezate direct pe jos, a precizat Generoso Urciuoli, arheolog la Centrul Petrie, potrivit Discovery.com.

Trebuie punctat faptul că Biblia nu face precizări despre ceea ce a mâncat Iisus Hristos cu apostolii săi la Cina cea de taină, însă istoricii au făcut predicții luând în calcul obiceiurile culinare din acele vremuri.

Foto: historia.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot