Cum arată astăzi Dealul Golgota, locul unde a fost crucificat Iisus Hristos?

11.04.2023
Cum arată astăzi Dealul Golgota, locul unde a fost crucificat Iisus Hristos?

Dealul Golgota este locul unde Iisus Hristos a fost răstignit. Acesta este situat în afara zidurilor vechi ale Ierusalimului, pe un vârf stâncos, la nord-vest de Zidul Plângerii și de Cetatea Veche. Locația este una sfântă și este menționată în toate cele patru Evanghelii: Matei 27:33, Marcu 15:22, Luca 23:33 și Ioan 19:17.

Golgota era locul unde hoții și criminalii erau omorâți. Termenul vine din limba aramaică și înseamnă „craniu”, fiindcă în zonă se găseau oasele persoanelor ucise. În prezent, acolo se află Biserica Sfântului Mormânt și este considerat de creștinii din întreaga lume și locul unde a fost înmormântat Mântuitorul.

Ce se află pe Dealul Golgota, în prezent?

Conform Bibliei (Ioan 19:41–42), în apropierea locului unde Iisus Hristos a fost răstignit, pe Dealul Golgota, se află și mormântul său. Drept urmare, aici a fost ridicată Biserica Sfântului Mormânt care să cuprindă atât locul crucificării, cât și pe cel al mormântului.

Dealul Golgota este un loc important de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, care vin să se închine la locul unde fiul lui Dumnezeu a fost răstignit în Vinerea Mare. Totodată, se celebrează și Învierea Mântuitorului duminica în ziua de Paște, dovedind astfel omenirii întregi că Împărăția Cerurilor există, la fel ca și viața de după moarte.

Dealul Golgota

Stânca Calvarului, pe care a fost așezată crucea lui Iisus Hristos, se află în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt. Piatra este așezată într-o cutie de sticlă, care poate fi văzută de credincioși și chiar atinsă. Aceasta are o despicătură, care se spune că a apărut în momentul în care Iisus Hristos a decedat pe cruce, potrivit britannica.com.

Altarul Răstignirii la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Stânca Calvarului este învelită în sticlă.

Biserica Sfântului Mormânt se află în cartierul de nord-vest al orașului vechi al Ierusalimului. Constantin cel Mare a fost cel care a ridicat, pentru prima dată, un lăcaș de cult în această locație. De-a lungul timpului, biserica a suferit numeroase modificări, fiind distrusă şi restaurată de mai multe ori. Potrivit istoricilor, actuala construcție datează cu aproximație din anul 1810.

Ce a semnificat răstignirea lui Iisus Hristos?

Potrivit credințelor creștine, Iisus Hristos s-a sacrificat pentru iertarea păcatelor oamenilor în fața lui Dumnezeu. Acesta a fost un act suprem de iubire care a salvat umanitatea de la condamnarea eternă. Mântuitorul a dovedit prin Învierea Sa că există viață veșnică pentru cei care au credință nemărginită în El și îi respectă îndemnurile.

Foto: destepti.ro și britannica.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot