Cum arată astăzi Dealul Golgota, locul unde a fost crucificat Iisus Hristos?

11.04.2023
Cum arată astăzi Dealul Golgota, locul unde a fost crucificat Iisus Hristos?

Dealul Golgota este locul unde Iisus Hristos a fost răstignit. Acesta este situat în afara zidurilor vechi ale Ierusalimului, pe un vârf stâncos, la nord-vest de Zidul Plângerii și de Cetatea Veche. Locația este una sfântă și este menționată în toate cele patru Evanghelii: Matei 27:33, Marcu 15:22, Luca 23:33 și Ioan 19:17.

Golgota era locul unde hoții și criminalii erau omorâți. Termenul vine din limba aramaică și înseamnă „craniu”, fiindcă în zonă se găseau oasele persoanelor ucise. În prezent, acolo se află Biserica Sfântului Mormânt și este considerat de creștinii din întreaga lume și locul unde a fost înmormântat Mântuitorul.

Ce se află pe Dealul Golgota, în prezent?

Conform Bibliei (Ioan 19:41–42), în apropierea locului unde Iisus Hristos a fost răstignit, pe Dealul Golgota, se află și mormântul său. Drept urmare, aici a fost ridicată Biserica Sfântului Mormânt care să cuprindă atât locul crucificării, cât și pe cel al mormântului.

Dealul Golgota este un loc important de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, care vin să se închine la locul unde fiul lui Dumnezeu a fost răstignit în Vinerea Mare. Totodată, se celebrează și Învierea Mântuitorului duminica în ziua de Paște, dovedind astfel omenirii întregi că Împărăția Cerurilor există, la fel ca și viața de după moarte.

Dealul Golgota

Stânca Calvarului, pe care a fost așezată crucea lui Iisus Hristos, se află în interiorul Bisericii Sfântului Mormânt. Piatra este așezată într-o cutie de sticlă, care poate fi văzută de credincioși și chiar atinsă. Aceasta are o despicătură, care se spune că a apărut în momentul în care Iisus Hristos a decedat pe cruce, potrivit britannica.com.

Altarul Răstignirii la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Stânca Calvarului este învelită în sticlă.

Biserica Sfântului Mormânt se află în cartierul de nord-vest al orașului vechi al Ierusalimului. Constantin cel Mare a fost cel care a ridicat, pentru prima dată, un lăcaș de cult în această locație. De-a lungul timpului, biserica a suferit numeroase modificări, fiind distrusă şi restaurată de mai multe ori. Potrivit istoricilor, actuala construcție datează cu aproximație din anul 1810.

Ce a semnificat răstignirea lui Iisus Hristos?

Potrivit credințelor creștine, Iisus Hristos s-a sacrificat pentru iertarea păcatelor oamenilor în fața lui Dumnezeu. Acesta a fost un act suprem de iubire care a salvat umanitatea de la condamnarea eternă. Mântuitorul a dovedit prin Învierea Sa că există viață veșnică pentru cei care au credință nemărginită în El și îi respectă îndemnurile.

Foto: destepti.ro și britannica.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot