De ce l-a trădat Iuda pe Iisus Hristos?

20.04.2022
De ce l-a trădat Iuda pe Iisus Hristos?

Iuda Iscarioteanul este considerat cel mai faimos trădător din istoria omenirii. Din momentul în care acesta i-a sărutat picioarele lui Iisus Hristos, în Grădina Ghetsimani, soarta fiului lui Dumnezeu a fost pecetluită.

Faptul că Iuda l-a identificat pe Mântuitor în fața autorităților evreiești a dus la declanșarea unor evenimente, care au pus bazele religiei creștine. Arestarea lui Iisus Hristos, procesul Său, moartea Sa prin răstignire și, în cele din urmă, Învierea Sa, procese cunoscute în mod colectiv sub numele de Patimile lui Hristos, au făcut să crească și mai mult credința în Fiul lui Dumnezeu.

Iuda Iscarioteanul nu este prezentat foarte mult în Biblie, însă rămâne unul dintre personajele principale din povestea lui Iisus Hristos. În ultimii ani, descoperirea Evangheliei lui Iuda, de mult pierdută, un text gnostic datând inițial din secolul al II-lea, i-a determinat pe unii savanți să-și reconsidere rolul și chiar să întrebe dacă ar fi putut fi acuzat pe nedrept pentru că l-a trădat pe Mântuitor.

Cine a fost Iuda Iscarioteanul?

Deși Biblia oferă puține detalii despre trecutul lui Iuda, toate cele patru evanghelii canonice ale Noului Testament îl numesc printre cei mai apropiați ucenici ai lui Iisus. În mod intrigant, acesta este singurul dintre apostoli pe care Biblia îi identifică după orașul său de origine. Unii savanți au legat numele său de familie „Iscariot” de Queriot sau Keriot, un oraș situat la sud de Ierusalim, în Iudeea.

Unul dintre lucrurile care l-ar putea deosebi pe Iuda de restul discipolilor lui Iisus este că acesta nu este din Galileea. Mântuitorul este din partea de nord a Israelului sau Palestina romană. Dar numele de familie al lui Iuda ar putea fi o dovadă că el este din partea de sud a țării, ceea ce înseamnă că ar putea fi puțin străin, a povestit Robert Cargill, profesor asistent de studii clasice și religioase la Universitatea din Iowa, potrivit history.com.

O altă ipoteză îl leagă pe Iuda de un grup de rebeli evrei, numiți Sicarii, care s-au opus ocupației romane și au comis acte de terorism în jurul anilor 40-50 d. Hr., în numele cauzei lor naționaliste. Dar, nu există nimic în Biblie care să lege pe acesta de Sicarii și, potrivit datelor istorice, aceștia au fost activi abia după moartea lui.

Cea mai celebră trădare din istorie

Potrivit Evangheliei după Ioan, Iisus și-a informat ucenicii la Cina cea de Taină că unul dintre ei îl va trăda. Când au întrebat cine va fi, Mântuitorul a spus: „acela căruia îi dau această bucată de pâine când am înmuiat-o în farfurie”. Apoi a înmuiat o bucată de pâine într-un vas și i-a dat-o lui Iuda, identificat drept „fiul lui Simon Iscarioteanul”. După ce Iuda a primit bucata de pâine, „Satana a intrat în el”. (Ioan 13:21-27).

După acest eveniment, Iuda s-a ridicat de la masă și a mers la autoritățile religioase și l-a trădat pe Iisus Hristos pentru o pungă cu 30 de arginți. La fel ca Evanghelia după Ioan, Evanghelia după Luca a citat, de asemenea, influența Satanei, mai degrabă decât simpla lăcomie, ca motiv pentru trădarea lui Iuda. Totuși, Ioan a spus clar că acesta era un om imoral chiar înainte ca diavolul să intre în el.

Oricare ar fi fost motivele sale, Iuda a condus soldații în Grădina Ghetsimani, unde l-a identificat pe Iisus sărutându-l și numindu-l „Rabbi” (Marcu 14:44-46). Conform Evangheliei după Matei, Iuda a regretat imediat acțiunile sale și a returnat cei 30 de bani de argint autorităților bisericești, spunând „Am păcătuit trădând sânge nevinovat”. Când autoritățile l-au demis, Iuda a lăsat monedele pe jos și s-a sinucis, spânzurându-se (Matei 27:3-8).

A fost Iuda rău sau a fost salvatorul omenirii?

În 2006, National Geographic Society a anunțat descoperirea și traducerea unui text pierdut de mult, cunoscut sub numele de „Evanghelia lui Iuda”, despre care se crede că a fost scris inițial în jurul anului 150 d. Hr. Autorul textului l-a lăudat pe Iuda ca fiind ucenicul cel mai favorizat al lui Iisus Hristos. În această versiune a evenimentelor, Mântuitorul i-a cerut acestuia să-l trădeze autorităților, astfel încât să poată fi eliberat de corpul său fizic și să-și împlinească destinul de a salva omenirea.

Așadar, cu alte cuvinte, fără trădarea lui Iuda nu ar mai fi avut loc Învierea lui Iisus Hristos, cel mai important eveniment în religia creștină. Totodată, fără sacrificiul Mântuitorului, păcatele omenirii nu ar fi fost iertate. În concluzie, este greu de stabilit de ce Iuda l-a trădat pe Iisus.

Foto: infobae.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot