Ce este Drumul Crucii? De câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota?

27.04.2021
Ce este Drumul Crucii? De câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota?

Învierea Mântuitorului Iisus Hristos este considerată cea mai mare minune din istoria creștinismului. Cel care avea să se sacrifice pentru iertarea păcatelor oamenilor a avut de parcurs un drum plin de patimi, până când a ajuns, în cele din urmă, în Împărăția Tatălui.

Drumul Crucii lui Hristos

Iisus Hristos a pătimit enorm până când a fost răstignit pe cruce, pe Dealul Golgota. Drumul Crucii sau Via Dolorosa (în latină, cu sensul de „Calea durerii”) este o rută aflată în Orașul Vechi din Ierusalim despre care se spune că ar fi fost drumul pe care Mesia a mers, purtând crucea, spre locul de răstignire.

Traseul, în sine, are aproximativ 600 de metri și a devenit, de-a lungul timpului, loc de pelerinaj pentru creștini. Drumul actual nu corespunde perfect cu cel parcurs de Mântuitor, fiindcă oraşul a suportat schimbări radicale în urma sistematizării din secolele alII-lea și al V-lea.

Lucrurile s-au așezat, în forma din prezent, odată cu secolul al XIX-lea, când creştinii au decis parcursul acestui drum ca începând de la Fortăreaţa Antonia şi terminând cu Sfântul Mormânt din Biserica Mormântului Domnului.

Drumul Crucii, în tradiția creștină, înseamnă, pe lângă traseul parcurs de Iisus Hristos până pe Dealul Golgotei, toate Patimile Fiului lui Dumnezeu în Ierusalim, începând cu arestarea Sa şi terminând cu punerea Lui în mormânt.

Drumul Crucii (Via Dolorosa) reprezintă un traseu cu 14 opriri, toate legate de Patimile Domnului. Primele două dintre ele se află pe teritoriul Pretoriului (Fortăreaţa Antonia), următoarele şapte, în oraş, iar celelalte pe teritoriul Bisericii Sfântului Mormânt.

Potrivit religiei creștine, cele 14 opriri sunt:

  1. Curtea casei lui Pilat din Pont – aici are loc judecata lui Iisus Hristos şi condamnarea Sa la moarte.
  2. Punerea crucii pe umerii Mântuitorului şi pornirea spre Golgota (Matei 27, 31).
  3. Prima cădere a Fiului lui Dumnezeu sub povara crucii (după tradiţie).
  4. Întâlnirea lui Iisus Hristos cu Maica Sa (după tradiţie).
  5. Simon Cirineanul ridică crucea Domnului, spre a-L ajuta (Matei 27, 32; Marcu 15, 21; Luca 23, 26).
  6. Întâlnirea Domnului cu Veronica și momentul când Hristos își şterge chipul cu mahrama (după o veche tradiţie creştină).
  7. A doua cădere a Mântuitorului la pământ (tradiţie medievală).
  8. Întâlnirea Domnului cu femeile mironosiţe (Luca 23, 27-31).
  9. A treia cădere a lui Iisus Hristos la pământ (tradiţie medievală).
  10. Dealul Golgota – dezbrăcarea Mântuitorului de hainele sale (Ioan 19, 40).
  11. Pironirea Domnului pe cruce (Marcu 15, 22-32).
  12. Moartea lui Iisus Hristos pe cruce (Ioan 19, 28-30).
  13. Coborârea Mântuitorului de pe cruce – Piatra Ungerii (Matei 27, 57-61).
  14. Punerea Domnului în mormânt şi Învierea (Luca 24, 1-7).

Potrivit scrierilor biblice, Iisus Hristos i-a cerut Tatălui să îi ierte pe oameni că nu știu ce fac.

Părinte iartă-le lor, că nu ştiu ce fac (Luca 23, 34).

Astfel, Mântuitorul a arătat în primul rând, mila sa faţă de ucigaşi, dar și faptul că făcătorii de rele nu ştiu niciodată ce fac.

Foto: informatia-zilei.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot