Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

18.04.2022
Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

Se spune că unul dintre miracolele la care asistă an de an mii de creștini ortodocși este Lumina Sfântă de la Ierusalim. Aceșta vin la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia coborârii Focului Sfânt. Dar, cum se poate aprinde o lumânare fără nicio sursă de lumină?

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine și pentru care mulți savanți nu au nicio explicație. Sunt, totuși, și voci care afirmă că la mijloc este doar chimime pură.

Trei percheziții au loc pentru a găsi sursa de foc

Înainte de Ziua Învierii au loc trei percheziţii în sfântul mormânt pentru a găsi orice sursă potențială de foc. Inspecţia este efectuată de musulmani în prezenţa clericilor iacobiţi, armeni şi copţi. Ulterior, garda musulmană sigilează apoi uşile Sfântului Mormânt cu bandă albă şi cu ceară.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Apoi, acesta presară vată pe mormântul Domnului.

Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Acesta are asupra sa patru legături de câte 33 de lumânări cu care va împărţi lumina sfântă credincioşilor, conform wikipedia.org.

Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii, dacă Dumnezeu binevoiește, se coboară din cer Focul Sfânt. Conform celor care au asistat la procesiune, scanteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfantului Mormant ca un glob de lumină, aprinzând vata.

„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, față de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască” (Arsenie Boca)

Patriarhul este cel care cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în doua cupe de aur găurite și iese în Capela Îngerului. Aici este și locul unde se aprind cele 33 de lumânări, care simbolizează anii pe care i-a trăit pe Pământ Iisus Hristos.

Ca în toți anii, ceremonia este transmisă în direct pe mai multe televiziuni din țările creștin-ortodoxe, scrie nationalgeographic.com.

Ce spun oamenii de știință?

Unii cercetători vin cu o altă explicație. Patriarhul care intră în Mormântul Sfânt ca să ia Lumină este controlat la intrare de către autoritățile din Ierusalim pentru a nu avea ascuns surse de a crea foc. Se pare, însă, că secretul stă în lumânările pe care acesta le ia cu el. Acestea sunt impregnate cu fosfor. În contact cu aerul umed, fosorul tinde să ia foc spontan.

În anul 2005, într-o demonstratie live la o televiziune din Grecia, Michael Kalopoulos, autor și istoric al religiei, a inmuiat trei lumânări în fosfor alb. Lumânările s-au aprins în mod spontan după aproximativ 20 de minute. De-a lungul anilor, reprezentanții bisericii au susținut că lumânările nu sunt impregante cu fosfor.

Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim?

Îți recomandăm:
De-a lungul timpului, în data de 5 decembrie au avut loc mai multe evenimente importante. În această zi sunt sărbătoriți, în calendarul creștin-ortodox, Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul...
Una dintre cele mai influente femei din spațiul carpato-danubiano-pontic a fost, cu siguranță, Regina Maria a României. Pe lângă faptul că era o femeie puternică și hotărâtă, Regina...
Cele mai noi articole
Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic
Cum se face gulașul unguresc? Rețetă de gulaș autentic
Mâncarea este cea care unește oamenii la masă. În timpul mesei sunt lăsate deoparte disputele religioase, politice sau financiare. Una dintre cele mai populare mâncăruri din România este... citește tot
Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?
Și tu te-ai jucat de-a „hoții și vardiștii”. Totuși, ce sunt vardiștii?
Copilăria este perioada din viața unui om în care are timp să se joace, să învețe și să descopere ceea ce îi place. Cea mai comună activitate este joaca prin diferite metode, cărți,... citește tot
Top 5 cele mai frumoase târguri de Crăciun în 2022 din Europa. În top 10 este și unul din România!
Top 5 cele mai frumoase târguri de Crăciun în 2022 din Europa. În top 10 este și unul din România!
Crăciunul este momentul din an în care orașele sunt împodobite în haine de sărbătoare. Cu ocazia finalului de an, cele mai multe țări din Europa decid să organizeze târguri unde localnicii... citește tot