Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

18.04.2022
Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

Se spune că unul dintre miracolele la care asistă an de an mii de creștini ortodocși este Lumina Sfântă de la Ierusalim. Aceșta vin la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia coborârii Focului Sfânt. Dar, cum se poate aprinde o lumânare fără nicio sursă de lumină?

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine și pentru care mulți savanți nu au nicio explicație. Sunt, totuși, și voci care afirmă că la mijloc este doar chimime pură.

Trei percheziții au loc pentru a găsi sursa de foc

Înainte de Ziua Învierii au loc trei percheziţii în sfântul mormânt pentru a găsi orice sursă potențială de foc. Inspecţia este efectuată de musulmani în prezenţa clericilor iacobiţi, armeni şi copţi. Ulterior, garda musulmană sigilează apoi uşile Sfântului Mormânt cu bandă albă şi cu ceară.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Apoi, acesta presară vată pe mormântul Domnului.

Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Acesta are asupra sa patru legături de câte 33 de lumânări cu care va împărţi lumina sfântă credincioşilor, conform wikipedia.org.

Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii, dacă Dumnezeu binevoiește, se coboară din cer Focul Sfânt. Conform celor care au asistat la procesiune, scanteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfantului Mormant ca un glob de lumină, aprinzând vata.

„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, față de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască” (Arsenie Boca)

Patriarhul este cel care cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în doua cupe de aur găurite și iese în Capela Îngerului. Aici este și locul unde se aprind cele 33 de lumânări, care simbolizează anii pe care i-a trăit pe Pământ Iisus Hristos.

Ca în toți anii, ceremonia este transmisă în direct pe mai multe televiziuni din țările creștin-ortodoxe, scrie nationalgeographic.com.

Ce spun oamenii de știință?

Unii cercetători vin cu o altă explicație. Patriarhul care intră în Mormântul Sfânt ca să ia Lumină este controlat la intrare de către autoritățile din Ierusalim pentru a nu avea ascuns surse de a crea foc. Se pare, însă, că secretul stă în lumânările pe care acesta le ia cu el. Acestea sunt impregnate cu fosfor. În contact cu aerul umed, fosorul tinde să ia foc spontan.

În anul 2005, într-o demonstratie live la o televiziune din Grecia, Michael Kalopoulos, autor și istoric al religiei, a inmuiat trei lumânări în fosfor alb. Lumânările s-au aprins în mod spontan după aproximativ 20 de minute. De-a lungul anilor, reprezentanții bisericii au susținut că lumânările nu sunt impregante cu fosfor.

Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot