Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

18.04.2022
Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum este verificat preotul care intră în Mormântul Sfânt să nu aibă nicio sursă de lumină la el?

Se spune că unul dintre miracolele la care asistă an de an mii de creștini ortodocși este Lumina Sfântă de la Ierusalim. Aceșta vin la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia coborârii Focului Sfânt. Dar, cum se poate aprinde o lumânare fără nicio sursă de lumină?

Lumina Sfântă este considerată cea mai veche minune a lumii creștine și pentru care mulți savanți nu au nicio explicație. Sunt, totuși, și voci care afirmă că la mijloc este doar chimime pură.

Trei percheziții au loc pentru a găsi sursa de foc

Înainte de Ziua Învierii au loc trei percheziţii în sfântul mormânt pentru a găsi orice sursă potențială de foc. Inspecţia este efectuată de musulmani în prezenţa clericilor iacobiţi, armeni şi copţi. Ulterior, garda musulmană sigilează apoi uşile Sfântului Mormânt cu bandă albă şi cu ceară.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, Patriarhul Ierusalimului împreună cu Patriarhul armean și cu episcopul copților, însoțiți de un sobor de preoți și diaconi, merg la Mormântul Sfânt și se roagă. Apoi, acesta presară vată pe mormântul Domnului.

Patriarhul Ortodox al Ierusalimului sau alt arhiepiscop ortodox citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini, după care își dă jos robele și intră singur în mormânt. Acesta are asupra sa patru legături de câte 33 de lumânări cu care va împărţi lumina sfântă credincioşilor, conform wikipedia.org.

Prelații armeni și copți rămân în anticameră, unde se crede că a stat îngerul când s-a arătat Mariei Magdalena după învierea lui Iisus Hristos. Imediat, după încheierea procesiunii, dacă Dumnezeu binevoiește, se coboară din cer Focul Sfânt. Conform celor care au asistat la procesiune, scanteia dumnezeiască coboară deasupra Capelei Sfantului Mormant ca un glob de lumină, aprinzând vata.

„Toate diamantele lumii sunt un gunoi, față de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască” (Arsenie Boca)

Patriarhul este cel care cu mainile vata aprinsa de o flacara galben-verzuie, care timp de cateva minute nu arde. Apoi pune vata aprinsă în doua cupe de aur găurite și iese în Capela Îngerului. Aici este și locul unde se aprind cele 33 de lumânări, care simbolizează anii pe care i-a trăit pe Pământ Iisus Hristos.

Ca în toți anii, ceremonia este transmisă în direct pe mai multe televiziuni din țările creștin-ortodoxe, scrie nationalgeographic.com.

Ce spun oamenii de știință?

Unii cercetători vin cu o altă explicație. Patriarhul care intră în Mormântul Sfânt ca să ia Lumină este controlat la intrare de către autoritățile din Ierusalim pentru a nu avea ascuns surse de a crea foc. Se pare, însă, că secretul stă în lumânările pe care acesta le ia cu el. Acestea sunt impregnate cu fosfor. În contact cu aerul umed, fosorul tinde să ia foc spontan.

În anul 2005, într-o demonstratie live la o televiziune din Grecia, Michael Kalopoulos, autor și istoric al religiei, a inmuiat trei lumânări în fosfor alb. Lumânările s-au aprins în mod spontan după aproximativ 20 de minute. De-a lungul anilor, reprezentanții bisericii au susținut că lumânările nu sunt impregante cu fosfor.

Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim?

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cât de periculoasă este inteligența artificială?
Cât de periculoasă este inteligența artificială?
Lumea din prezent este mult diferită față de ceea de acum 30 de ani. Mergând pe aceeași linie, lumea de peste 30 de ani va fi cu totul altfel decât ceea ce trăim acum. Foarte mulți oameni se... citește tot
De ce România nu se numește Dacia? Alecsandri și Bălcescu ar fi vrut să ne numim Dacia
De ce România nu se numește Dacia? Alecsandri și Bălcescu ar fi vrut să ne numim Dacia
Numele unui stat este considerat a fi un simbolul distinctiv al acelui teritoriu şi al locuitorilor lui. De ani buni, teritoriul din spațiul carpato-danubiano-pontic poartă numele de România... citește tot
Ce le-a făcut Elena Ceaușescu unor angajați pe care i-a prins că jucau table?
Ce le-a făcut Elena Ceaușescu unor angajați pe care i-a prins că jucau table?
Elena Ceaușescu a fost soția fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu. Cei doi au condus România după bunul plac, toți cei din preajma lor trebuind să se supună voinței acestora.... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce i-a făcut un doctor dentist soției sale. Un coleg a descoperit adevărul șocant, polițiștii...
Testul de atenție care arată cât de perspicace ești. Cine a plecat din cameră în...
Siropul DE TUSE din anii 1900 A SPERIAT medicii de astăzi! LISTA de ingrediente
Nicoleta Luciu a ajuns de nerecunoscut. Pare mai în vârstă cu 10 ani. Imaginea care...
George Burcea a rămas mască! Cine este noul iubit al fostei sale soții, Andreea Bălan!...
Adevărul despre familia Oanei Roman. Ce s-a întâmplat după despărțire: Nu mă bag în viața...
DISPAR aceste PENSII din România, este lovitura momentului pentru pensionari: anunțul oficial de la Parlament
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Scandal la Survivor după ce patru foști concurenți s-au întors în Dominicană: «Nu e corect!»
Motivul pentru care Suri, fiica lui Katie Holmes și a lui Tom Cruise, nu și-a...
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
Un miliard de euro pentru românii cu venituri mici. Pentru ce vor fi folosiți banii
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising