De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

19.04.2022
De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

Fierberea și vopsirea ouălor roșii este o practică foarte populară și tradițională în pregătirea Paștelui. Ouăle sunt foarte sănătoase și sunt o sursă excelentă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Potrivit unor superstiții din popor, ouăle vopsite de Paște și sfințite de un preot pot rezista 40 de zile fără a sta la frigider. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumarea lor după o perioadă atât de lungă.

Tradiția ouălor roșii de Paște

Culoarea roșie este folosită pentru a simboliza viața, iar ouăle reprezintă învierea lui Iisus Hristos. În mod tradițional, acestea sunt vopsite în Joia Mare în pregătirea sărbătorii din Duminica Paștelui.

În mod tradițional, creștinilor nu li se permite să mănânce ouă înainte de Paște, adică în Postul Mare. Așa că, atunci când prietenii se adună pentru a sărbători Învierea Domnului, oul este vedeta zilei și reprezintă un adevărat răsfăț.

Mai mult decât atât, se fac cadou ouă în ziua de Paște. Dăruirea de ouă a devenit mai elaborată și mai luxoasă în epoca victoriană, când oamenii își dăruiau unul altuia ouă de carton pictate și pline cu cadouri.

Pictarea ouălor este o tradiție îndrăgită în care se poate implica întreaga familie. În mod tradițional, oamenii le vopsesc în culoarea roșie, pentru a reprezenta sângele lui Hristos, coaja tare a oului simbolizând mormântul sigilat și crăpătura cojii reprezentând învierea Lui din morți.

În jurul oului de Paște au apărut diverse tradiții și superstiții. Se spune că ouăle depuse în Vinerea Mare se vor transforma în diamante dacă sunt păstrate timp de 100 de ani. Unii credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate de Paști ar promova fertilitatea și ar preveni moartea subită. De asemenea, unele culturi au obiceiul de a le binecuvânta înainte de a le mânca. Se mai spune că cel care nimerește un ou cu două gălbenușuri se va îmbogăți subit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot