De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

19.04.2022
De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

Fierberea și vopsirea ouălor roșii este o practică foarte populară și tradițională în pregătirea Paștelui. Ouăle sunt foarte sănătoase și sunt o sursă excelentă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Potrivit unor superstiții din popor, ouăle vopsite de Paște și sfințite de un preot pot rezista 40 de zile fără a sta la frigider. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumarea lor după o perioadă atât de lungă.

Tradiția ouălor roșii de Paște

Culoarea roșie este folosită pentru a simboliza viața, iar ouăle reprezintă învierea lui Iisus Hristos. În mod tradițional, acestea sunt vopsite în Joia Mare în pregătirea sărbătorii din Duminica Paștelui.

În mod tradițional, creștinilor nu li se permite să mănânce ouă înainte de Paște, adică în Postul Mare. Așa că, atunci când prietenii se adună pentru a sărbători Învierea Domnului, oul este vedeta zilei și reprezintă un adevărat răsfăț.

Mai mult decât atât, se fac cadou ouă în ziua de Paște. Dăruirea de ouă a devenit mai elaborată și mai luxoasă în epoca victoriană, când oamenii își dăruiau unul altuia ouă de carton pictate și pline cu cadouri.

Pictarea ouălor este o tradiție îndrăgită în care se poate implica întreaga familie. În mod tradițional, oamenii le vopsesc în culoarea roșie, pentru a reprezenta sângele lui Hristos, coaja tare a oului simbolizând mormântul sigilat și crăpătura cojii reprezentând învierea Lui din morți.

În jurul oului de Paște au apărut diverse tradiții și superstiții. Se spune că ouăle depuse în Vinerea Mare se vor transforma în diamante dacă sunt păstrate timp de 100 de ani. Unii credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate de Paști ar promova fertilitatea și ar preveni moartea subită. De asemenea, unele culturi au obiceiul de a le binecuvânta înainte de a le mânca. Se mai spune că cel care nimerește un ou cu două gălbenușuri se va îmbogăți subit.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot