De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

19.04.2022
De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

Fierberea și vopsirea ouălor roșii este o practică foarte populară și tradițională în pregătirea Paștelui. Ouăle sunt foarte sănătoase și sunt o sursă excelentă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Potrivit unor superstiții din popor, ouăle vopsite de Paște și sfințite de un preot pot rezista 40 de zile fără a sta la frigider. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumarea lor după o perioadă atât de lungă.

Tradiția ouălor roșii de Paște

Culoarea roșie este folosită pentru a simboliza viața, iar ouăle reprezintă învierea lui Iisus Hristos. În mod tradițional, acestea sunt vopsite în Joia Mare în pregătirea sărbătorii din Duminica Paștelui.

În mod tradițional, creștinilor nu li se permite să mănânce ouă înainte de Paște, adică în Postul Mare. Așa că, atunci când prietenii se adună pentru a sărbători Învierea Domnului, oul este vedeta zilei și reprezintă un adevărat răsfăț.

Mai mult decât atât, se fac cadou ouă în ziua de Paște. Dăruirea de ouă a devenit mai elaborată și mai luxoasă în epoca victoriană, când oamenii își dăruiau unul altuia ouă de carton pictate și pline cu cadouri.

Pictarea ouălor este o tradiție îndrăgită în care se poate implica întreaga familie. În mod tradițional, oamenii le vopsesc în culoarea roșie, pentru a reprezenta sângele lui Hristos, coaja tare a oului simbolizând mormântul sigilat și crăpătura cojii reprezentând învierea Lui din morți.

În jurul oului de Paște au apărut diverse tradiții și superstiții. Se spune că ouăle depuse în Vinerea Mare se vor transforma în diamante dacă sunt păstrate timp de 100 de ani. Unii credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate de Paști ar promova fertilitatea și ar preveni moartea subită. De asemenea, unele culturi au obiceiul de a le binecuvânta înainte de a le mânca. Se mai spune că cel care nimerește un ou cu două gălbenușuri se va îmbogăți subit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din 1787 în valoare de 500.000 de dolari
Cel mai ghinionist om din lume? Poate… Povestea lui William Sokolin, omul care a spart din greșeală o sticlă de Château Margaux din ...
În lumea vinurilor, unele povești nu doar că uimesc — ele rămân întipărite în memoria colectivă ca lecții despre fragilitate, pasiune și, uneori, chiar de ironie a sorții. O astfel de... citește tot
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Cel mai de temut asasin al mafiei. Soția sa: „Am fost măritată cu cel mai mare asasin și habar nu am avut”
Richard Kuklinski, cunoscut sub porecla „Omul de gheață” („The Iceman”), este una dintre cele mai înfiorătoare figuri din istoria criminalității organizate americane. La exterior,... citește tot
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se scumpesc TOATE! Ce măsuri fiscale propun parlamentarii?
Se anunță vremuri grele pentru români, indiferent de domeniul lor de activitate. Coaliția PSD-PNL-USR-UDMR pregătește un pachet de măsuri dure: creșteri de taxe și reduceri bugetare în... citește tot