De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

19.04.2022
De ce mâncăm ouă roșii de Paște?

Fierberea și vopsirea ouălor roșii este o practică foarte populară și tradițională în pregătirea Paștelui. Ouăle sunt foarte sănătoase și sunt o sursă excelentă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Potrivit unor superstiții din popor, ouăle vopsite de Paște și sfințite de un preot pot rezista 40 de zile fără a sta la frigider. Cu toate acestea, medicii nu recomandă consumarea lor după o perioadă atât de lungă.

Tradiția ouălor roșii de Paște

Culoarea roșie este folosită pentru a simboliza viața, iar ouăle reprezintă învierea lui Iisus Hristos. În mod tradițional, acestea sunt vopsite în Joia Mare în pregătirea sărbătorii din Duminica Paștelui.

În mod tradițional, creștinilor nu li se permite să mănânce ouă înainte de Paște, adică în Postul Mare. Așa că, atunci când prietenii se adună pentru a sărbători Învierea Domnului, oul este vedeta zilei și reprezintă un adevărat răsfăț.

Mai mult decât atât, se fac cadou ouă în ziua de Paște. Dăruirea de ouă a devenit mai elaborată și mai luxoasă în epoca victoriană, când oamenii își dăruiau unul altuia ouă de carton pictate și pline cu cadouri.

Pictarea ouălor este o tradiție îndrăgită în care se poate implica întreaga familie. În mod tradițional, oamenii le vopsesc în culoarea roșie, pentru a reprezenta sângele lui Hristos, coaja tare a oului simbolizând mormântul sigilat și crăpătura cojii reprezentând învierea Lui din morți.

În jurul oului de Paște au apărut diverse tradiții și superstiții. Se spune că ouăle depuse în Vinerea Mare se vor transforma în diamante dacă sunt păstrate timp de 100 de ani. Unii credeau că ouăle gătite în Vinerea Mare și mâncate de Paști ar promova fertilitatea și ar preveni moartea subită. De asemenea, unele culturi au obiceiul de a le binecuvânta înainte de a le mânca. Se mai spune că cel care nimerește un ou cu două gălbenușuri se va îmbogăți subit.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot