De ce spunem „Hristos a Înviat!”? Cât timp salutăm astfel?

17.04.2020
De ce spunem „Hristos a Înviat!”? Cât timp salutăm astfel?

„Hristos a Înviat!” este urarea folosită de credincioşii ortodocşi de la Învierea Domnului, sărbătoarea de Paște, până la Înălțarea Mântuitorului. Aceasta este formula de salut, timp de 40 de zile, între creștini, iar răspunsul este „Adevărat a Înviat”.

De ce spunem „Hristos a Înviat!”?

Această urare reprezintă nu numai un salut ci și o mărturisire a credinței în scrierile biblice care spun că Iisus Hristos a învins moartea și a Înviat în a treia zi. Până la sărbătoarea Învierii Mântuitorului, a fost o perioadă de 40 de zile de post în care creștinii ortodocși au retrăit patimile, moartea și îngroparea Fiului lui Dumnezeu.

Salutul pascal „Hristos a Înviat!” / „Adevărat a Înviat” se practică mai mult în lumea ortodoxă, dar într-o mai mică măsură este folosit și de creștinii de alte confesiuni.

„Acest salut este o mărturisire de credinţă. Nu e un simplu salut, ci mărturisim că suntem creştini şi suntem fii ai Mântuitorului”, a spus într-o cuvântare, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

Cum a apărut această urare?

Salutul „Hristos a Înviat!” „surprinde o realitate consumată în anul 33 când femeile mironosiţe care au mers la mormântul lui Iisus au găsit mormântul gol. Maria Magdalena îl întâlneşte pe Iisus Hristos însuşi şi îngerul le spune să nu-l mai caute pe cel viu între morţi. Salutul „Hristos a Înviat!” e unul firesc. Cât priveşte urarea nelalocul ei de Paşte fericit, chiar dacă nu e un imperativ, el anunţă ceva tautologic – bucuria e fondul vieţii creştine”, a susținut, la Digi24, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Urarea „Hristos a Înviat!” este folosit de preoți în biserică, iar credincioșii răspund cu „Adevărat a Înviat!”. Totodată, specific acestei sărbători este și roșitul ouălelor și ciocnitul acestora. Cel care loveşte oul spune „Hristos a Înviat!“, iar cealaltă persoană răspunde „Adevărat a Înviat!“.

Cât timp se spune Hristos a înviat?

Timp de 40 de zile este folosit acest salut, de la Învierea Domnului până la Înălțarea Sa. Se spune „Hristos a Înviat” și se răspunde „Adevărat a Înviat”, iar de la Înălțare până la Rusalii, creștinii se salută cu „Hristos S-a Înalțat!” și se răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat!”

Foto: Youtube.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot