De ce România nu recunoaște Kosovo? Ce țări au recunoscut Kosovo?

06.09.2021
De ce România nu recunoaște Kosovo? Ce țări au recunoscut Kosovo?

Pe data de 17 februarie 2008, Adunarea din Kosovo adopta cu un cvorum unanim Declarația de Independență a Republicii Kosovo față de Serbia. Astfel, Kosovo se separa de Serbia la 17 ani de la dizolvarea fostei Iugoslavii și începutul devastatorului război care a distrus această țară în anii ’90.

Toți cei 11 reprezentanți ai minorității sârbe au boicotat această acțiune, în timp ce scena politică internațională a fost împărțită.

Treptat, Kosovo a fost recunoscută oficial de 108 țări din întreaga lume, printre care și Statele Unite ale Americii, precum și de 22 dintre cele 27 state membre ale Uniunii Europene, scrie worldpopulationreview.com. Printre cele cinci țări membre UE care nu au recunoscut independența Republicii Kosovo s-a numărat și… România. Celelate patru state ale Uniunii care nu au recunoscut Kosovo sunt Spania, Slovacia, Cipru și Grecia.

De ce România nu recunoaște independența Kosovo?

A trecut mai bine de un deceniu de la declarația de independență, iar statalitatea fostei provincii iugoslave continuă să fie disputată.

După autoproclamarea independenţei kosovare, țara noastră şi-a făcut cunoscută cu fermitate poziţia de nerecunoaştere, mergând de atunci pe aceeași linie.

A doua zi după autoproclamarea independenţei, Parlamentul de la Bucureşti anunța că „eventuala recunoaştere a independenţei unilateral declarate de către alte state nu poate fi interpretată ca precedent pentru alte zone şi nici ca recunoaştere sau garantare a drepturilor colective pentru minorităţile naţionale”.

Fostul președinte Traian Băsescu explica în anul 2015 refuzul în privinţa nerecunoaşterii Republicii Kosovo, invocând pericolul autoproclamării independenţei Transnistriei.

În opinia acestuia, Transnistria și-ar putea declara independența folosind modelul Kosovo, situație în care România nu ar putea contracara o astfel de eventualitate dacă s-ar afla printre statele care au recunoscut fosta provincie iugoslavă.

Argumentul oficial pentru care România rămâne fermă pe poziție și refuză să recunoască Republica Kosovo a fost și este bazat pe temerea vizavi de integritatea Republicii Moldova.

În realitate, țara noastră susține de fapt interesele Serbiei cu atât mai mult cu cât acestea se leagă de integritatea teritorială a unui stat cu care are relații tradiționale.

Practic, Serbia ştie că îi va fi greu să adere la UE fără să recunoască Kosovo. Astfel, România așteaptă o mișcare a țării vecine și în măsura în care Belgradul va recunoaște până la urmă Kosovo, atunci o va face și țara noastră. Altfel, lucrurile nu se vor schimba.

Câte țări au recunoscut independența Kosovo?

În zilele următoare autoproclamării independenței față de Serbia a Republicii Kosovo, mai multe țări au anunțat oficial recunoașterea acestui stat.

În ciuda protestelor venite din partea Rusiei, Chinei și a altor țări din cadrul ONU, SUA, Turcia, Albania, Austria, Germania, Italia, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii, Australia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și altele au anunțat recunoașterea independenței kosovare.

La data de 2 martie 2020, Republica Kosovo primise 143 de recunoașteri diplomatice oficiale ca stat independent.

Este vorba despre 97 dintre cele 193 de state membre ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), 22 dintre cele 27 de state membre UE și 24 dintre cele 28 de state membre NATO.

Există și 12 state care și-au retras recunoașterea independenței fostei provincii iugoslave.

Foto: unsplash.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot