Curiozități despre Nikola Tesla. Erau Edison și Tesla dușmani?

13.12.2021
Curiozități despre Nikola Tesla. Erau Edison și Tesla dușmani?

Inginerul și fizicianul sârbo-american Nikola Tesla (1856-1943) a făcut zeci de descoperiri în producția, transportul și aplicarea energiei electrice. El a inventat primul motor de curent alternativ și a dezvoltat tehnologia de generare și transmisie a acestuia.

Deși era faimos și respectat, nu a reușit niciodată să-și traducă invențiile copioase în succes financiar pe termen lung.

Curiozități despre Nikola Tesla

Nikola Tesla s-a născut în 1856 în Smiljan, Croația, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său era preot în biserica ortodoxă sârbă, iar mama sa conducea ferma familiei.

În 1863, fratele lui Tesla, Daniel, a fost ucis într-un accident de călărie. Șocul pierderii l-a tulburat pe Tesla, în vârstă de 7 ani, care a raportat că a văzut viziuni, primele semne ale bolilor sale mintale de-a lungul vieții.

Nikola Tesla s-a născut în jurul miezului nopții, între 9 și 10 iulie 1856, în timpul unei furtuni aprige cu fulgere. Potrivit legendei familiei, la jumătatea nașterii, moașa și-a strâns mâinile și a declarat fulgerul de rău augur. „Acest copil va fi un copil al întunericului”, a spus ea, însă mama lui a răspuns: „Nu. El va fi un copil al luminii.”

Tesla și Edison erau dușmani?

Mulți i-au caracterizat pe Tesla și pe inventatorul Thomas Edison ca fiind dușmani, însă se pare că această relație a fost denaturată. La începutul carierei sale, Tesla a lucrat pentru Edison, proiectând generatoare de curent continuu, dar a renunțat pentru a-și urma propriul proiect: motorul cu inducție cu curent alternativ.

Ei se aflau pe diferite părți ale așa-numitelor „războaie curente”, cu Edison promovând curentul continuu și Tesla pentru curent alternativ. Dar autorul cărții „Tesla: Inventor of the Electrical Age”, W. Bernard Carlson, îi consideră Steve Jobs și Bill Gates ai timpului lor: unul genialul agent de marketing și omul de afaceri, iar celălalt un vizionar și „omul tehnologiei”.

Marc Seifer, autorul cărții „Wizard: Life and Times of Nicola Tesla”, spune că cei doi au avut o relație de tip dragoste/ură. La început, Edison l-a demis pe Tesla, dar în cele din urmă a ajuns să-l respecte.

„Când au fost incendii în laboratorul lui Tesla, Edison i-a oferit un laborator, așa că în mod clar a existat un anumit respect reciproc”, a spus Seifer.

Personalitate obsesivă. Jucând în stereotipul său de om de știință nebun, Tesla suferea de multe caracteristici care astăzi ar fi probabil clasificate drept tulburare obsesiv-compulsivă. Era obsedat de numărul trei și detesta bijuteriile, obiectele rotunde și părul care atinge.

Era deosebit de atent la perle și nu voia să vorbească cu femeile care le purtau, chiar și-a trimis secretara acasă când ea purta bijuterii din perle. Era, de asemenea, un insomniac și susținea că are nevoie de doar două ore de somn noaptea, deși dormea des după-amiaza.

Statuie Nikola Tesla New York

Era germafob. După un caz aproape fatal de holeră în adolescență, Tesla a devenit obsedat de microbi și de curățarea lucrurilor din jur. Avea o rutină extinsă și rigidă de igienă personală, folosea 18 șervețele pentru a-și șterge masa în fiecare seară și purta mănuși albe la fiecare cină.

În 1901, Tesla a avut ideea unei modalități wireless de a culege informații, de a le codifica în laboratorul său, de a schimba frecvența și de a le transmite pe un dispozitiv portabil, aproape exact cum funcționează smartphone-urile noastre astăzi. Prin urmare, îl putem credita pentru ideea de internet wireless și smartphone-uri.

Avea o memorie uimitoare. Tesla a avut puterea de a memora cărți întregi și imagini cu detalii deosebite, ceea ce se presupune a fi o parte din cauza coșmarurilor sale teribile din copilărie.

De asemenea, a avut viziuni ale numeroaselor invenții stocate în creier, dintre care multe nu au ajuns niciodată pe hârtie. Unul dintre cele mai unice atribute ale lui Tesla a fost capacitatea de a vizualiza în 3D, permițându-i să vadă toate părțile unei invenții înainte de a fi creată.

Mark Twain îi este dator pentru că a scăpat de constipație. Tesla a căutat constant surse de energie mai eficiente și a construit un oscilator de înaltă frecvență, cunoscut sub numele de mașină de cutremur, care a zguduit cartierul său din Manhattan atunci când a efectuat experimente.

Tesla l-a invitat pe prietenul său Mark Twain, despre care se știa că avea probleme de constipație, să stea pe platforma aparatului în timp ce acesta îl pornește. În câteva minute, Twain fugea la baie pentru a-și rezolva problema.

Experimentele lui Tesla pot fi văzute în numeroase aspecte ale tehnologiei moderne și ale vieții de zi cu zi, inclusiv iluminatul fluorescent, aparatele cu raze X, radioul, televiziunea, telefoanele mobile și multe altele.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 10 noiembrie este cea de 314-a zi a calendarului gregorian și a 315-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 51 de zile. La 10 octombrie 1923, un fost prinț...
Cele mai noi articole
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Ce este politica? Cele mai tari citate despre politică
Se spune că politica este arta de a negocia și a cădea la un acord cu dușmanul. În teorie și practică politica reprezintă știința care studiază și ajută la guvernarea unei țări. Cu... citește tot
De unde vine obiceiul bacșișului?
De unde vine obiceiul bacșișului?
Bacșișul este considerat o modalitate de recunoștință pentru serviciile oferite. Acest obicei are o istorie bogată și a apărut în statele dezvoltate din vest. Potrivit istoricilor, primul... citește tot
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?
Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă,... citește tot