Curiozități despre Nikola Tesla. Erau Edison și Tesla dușmani?

13.12.2021
Curiozități despre Nikola Tesla. Erau Edison și Tesla dușmani?

Inginerul și fizicianul sârbo-american Nikola Tesla (1856-1943) a făcut zeci de descoperiri în producția, transportul și aplicarea energiei electrice. El a inventat primul motor de curent alternativ și a dezvoltat tehnologia de generare și transmisie a acestuia.

Deși era faimos și respectat, nu a reușit niciodată să-și traducă invențiile copioase în succes financiar pe termen lung.

Curiozități despre Nikola Tesla

Nikola Tesla s-a născut în 1856 în Smiljan, Croația, pe atunci parte a Imperiului Austro-Ungar. Tatăl său era preot în biserica ortodoxă sârbă, iar mama sa conducea ferma familiei.

În 1863, fratele lui Tesla, Daniel, a fost ucis într-un accident de călărie. Șocul pierderii l-a tulburat pe Tesla, în vârstă de 7 ani, care a raportat că a văzut viziuni, primele semne ale bolilor sale mintale de-a lungul vieții.

Nikola Tesla s-a născut în jurul miezului nopții, între 9 și 10 iulie 1856, în timpul unei furtuni aprige cu fulgere. Potrivit legendei familiei, la jumătatea nașterii, moașa și-a strâns mâinile și a declarat fulgerul de rău augur. „Acest copil va fi un copil al întunericului”, a spus ea, însă mama lui a răspuns: „Nu. El va fi un copil al luminii.”

Tesla și Edison erau dușmani?

Mulți i-au caracterizat pe Tesla și pe inventatorul Thomas Edison ca fiind dușmani, însă se pare că această relație a fost denaturată. La începutul carierei sale, Tesla a lucrat pentru Edison, proiectând generatoare de curent continuu, dar a renunțat pentru a-și urma propriul proiect: motorul cu inducție cu curent alternativ.

Ei se aflau pe diferite părți ale așa-numitelor „războaie curente”, cu Edison promovând curentul continuu și Tesla pentru curent alternativ. Dar autorul cărții „Tesla: Inventor of the Electrical Age”, W. Bernard Carlson, îi consideră Steve Jobs și Bill Gates ai timpului lor: unul genialul agent de marketing și omul de afaceri, iar celălalt un vizionar și „omul tehnologiei”.

Marc Seifer, autorul cărții „Wizard: Life and Times of Nicola Tesla”, spune că cei doi au avut o relație de tip dragoste/ură. La început, Edison l-a demis pe Tesla, dar în cele din urmă a ajuns să-l respecte.

„Când au fost incendii în laboratorul lui Tesla, Edison i-a oferit un laborator, așa că în mod clar a existat un anumit respect reciproc”, a spus Seifer.

Personalitate obsesivă. Jucând în stereotipul său de om de știință nebun, Tesla suferea de multe caracteristici care astăzi ar fi probabil clasificate drept tulburare obsesiv-compulsivă. Era obsedat de numărul trei și detesta bijuteriile, obiectele rotunde și părul care atinge.

Era deosebit de atent la perle și nu voia să vorbească cu femeile care le purtau, chiar și-a trimis secretara acasă când ea purta bijuterii din perle. Era, de asemenea, un insomniac și susținea că are nevoie de doar două ore de somn noaptea, deși dormea des după-amiaza.

Statuie Nikola Tesla New York

Era germafob. După un caz aproape fatal de holeră în adolescență, Tesla a devenit obsedat de microbi și de curățarea lucrurilor din jur. Avea o rutină extinsă și rigidă de igienă personală, folosea 18 șervețele pentru a-și șterge masa în fiecare seară și purta mănuși albe la fiecare cină.

În 1901, Tesla a avut ideea unei modalități wireless de a culege informații, de a le codifica în laboratorul său, de a schimba frecvența și de a le transmite pe un dispozitiv portabil, aproape exact cum funcționează smartphone-urile noastre astăzi. Prin urmare, îl putem credita pentru ideea de internet wireless și smartphone-uri.

Avea o memorie uimitoare. Tesla a avut puterea de a memora cărți întregi și imagini cu detalii deosebite, ceea ce se presupune a fi o parte din cauza coșmarurilor sale teribile din copilărie.

De asemenea, a avut viziuni ale numeroaselor invenții stocate în creier, dintre care multe nu au ajuns niciodată pe hârtie. Unul dintre cele mai unice atribute ale lui Tesla a fost capacitatea de a vizualiza în 3D, permițându-i să vadă toate părțile unei invenții înainte de a fi creată.

Mark Twain îi este dator pentru că a scăpat de constipație. Tesla a căutat constant surse de energie mai eficiente și a construit un oscilator de înaltă frecvență, cunoscut sub numele de mașină de cutremur, care a zguduit cartierul său din Manhattan atunci când a efectuat experimente.

Tesla l-a invitat pe prietenul său Mark Twain, despre care se știa că avea probleme de constipație, să stea pe platforma aparatului în timp ce acesta îl pornește. În câteva minute, Twain fugea la baie pentru a-și rezolva problema.

Experimentele lui Tesla pot fi văzute în numeroase aspecte ale tehnologiei moderne și ale vieții de zi cu zi, inclusiv iluminatul fluorescent, aparatele cu raze X, radioul, televiziunea, telefoanele mobile și multe altele.

Foto: Deposit Photos, Wikipedia

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot