Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

22.11.2019
Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

Cine a inventat becul?

Becul este, de departe, una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile. Din clipa în care oamenii au putut să transforme noaptea în zi în propriile locuințe, viața omenirii s-a schimbat radical. Cine a inventat becul?

Multă lume spune că Thomas Edison este cel care a inventat becul și, cei mai mulți istorici îl acreditează pe Edison cu această invenție. Totuși, se pare că americanul nu este singurul care a contibuit la această reușită de calibru mondial.

Becul a fost inventat în anul 1879, simultan, de către doi inventatori: Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii și de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia, un chimist britanic.

Sir Joseph Wilson Swan a fost primul care a făcut un bec electric luminos, dar nu a reușit să mențină vidul în interior. Thomas Edison a fost cel care a rezolvat problema. Americanul şi-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul. Astfel, Edison a pus la cale un filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison a realizat un bec cu filament care a luminat continuu timp de 40 de ore.

Cine a inventat hainele și de ce?

Sir Joseph Wilson Swan a aplicat îmbunătățirea lui Edison (foto jos) la becurile sale şi a fondat o companie de iluminat electric în Anglia. Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului.

În cele din urmă, cei doi inventatori și-au dat seama că un proces este o prostie și și-au unit forțele. Ei au inventat compania Edison-Swan United, care a devenit unul dintre cele mai mari producători de becuri din lume.

În anul 1880, Edison și echipa sa realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă din lume iluminată electric.

Curiozități despre becuri:

Thomas Edison

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot