Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

Claudiu Petrișor 22/11/2019 Ca să știm
Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

Cine a inventat becul?

Becul este, de departe, una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile. Din clipa în care oamenii au putut să transforme noaptea în zi în propriile locuințe, viața omenirii s-a schimbat radical. Cine a inventat becul?

Multă lume spune că Thomas Edison este cel care a inventat becul și, cei mai mulți istorici îl acreditează pe Edison cu această invenție. Totuși, se pare că americanul nu este singurul care a contibuit la această reușită de calibru mondial.

Becul a fost inventat în anul 1879, simultan, de către doi inventatori: Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii și de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia, un chimist britanic.

Sir Joseph Wilson Swan a fost primul care a făcut un bec electric luminos, dar nu a reușit să mențină vidul în interior. Thomas Edison a fost cel care a rezolvat problema. Americanul şi-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul. Astfel, Edison a pus la cale un filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison a realizat un bec cu filament care a luminat continuu timp de 40 de ore.

Cine a inventat hainele și de ce?

Sir Joseph Wilson Swan a aplicat îmbunătățirea lui Edison (foto jos) la becurile sale şi a fondat o companie de iluminat electric în Anglia. Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului.

În cele din urmă, cei doi inventatori și-au dat seama că un proces este o prostie și și-au unit forțele. Ei au inventat compania Edison-Swan United, care a devenit unul dintre cele mai mari producători de becuri din lume.

În anul 1880, Edison și echipa sa realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă din lume iluminată electric.

Curiozități despre becuri:

  • Există un bec care arde de peste 100 de ani. Este vorba despre becul Shelby de 4 wati din cazarma pompierilor din localitatea Livermore, Statele Unite ale Americii. Acesta a fost aprins prima data in 1901 si funcționează și astăzi;
  • Castelul Peleş din Sinaia a avut curent electric încă din primul an de la inaugurare, adică din anul 1883;
  • Sunt cunoscuţi peste 20 de oameni de ştiinţă care şi-au adus contribuţia la perfecţionarea becului;
  • Statisticile arată că la 1900, aproximativ un milion de oameni aveau în cămine lumină electrică;
  • În anul 2019, în Sudanul de Sud, doar 4,5% din populaţie este conectată la reţeaua electrică.
Thomas Edison

E adevărat că un român a inventat scaunul ejectabil?

Foto: Pexels.com

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...