Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

22.11.2019
Cine a inventat becul? Cine a fost inventatorul becului?

Cine a inventat becul?

Becul este, de departe, una dintre cele mai importante invenții din toate timpurile. Din clipa în care oamenii au putut să transforme noaptea în zi în propriile locuințe, viața omenirii s-a schimbat radical. Cine a inventat becul?

Multă lume spune că Thomas Edison este cel care a inventat becul și, cei mai mulți istorici îl acreditează pe Edison cu această invenție. Totuși, se pare că americanul nu este singurul care a contibuit la această reușită de calibru mondial.

Becul a fost inventat în anul 1879, simultan, de către doi inventatori: Thomas Alva Edison în Statele Unite ale Americii și de Sir Joseph Wilson Swan în Anglia, un chimist britanic.

Sir Joseph Wilson Swan a fost primul care a făcut un bec electric luminos, dar nu a reușit să mențină vidul în interior. Thomas Edison a fost cel care a rezolvat problema. Americanul şi-a dat seama că problema cu designul lui Swan era filamentul. Astfel, Edison a pus la cale un filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Pe data de 21 octombrie 1879, Thomas Edison a realizat un bec cu filament care a luminat continuu timp de 40 de ore.

Cine a inventat hainele și de ce?

Sir Joseph Wilson Swan a aplicat îmbunătățirea lui Edison (foto jos) la becurile sale şi a fondat o companie de iluminat electric în Anglia. Edison l-a dat în judecată pentru încălcarea brevetului.

În cele din urmă, cei doi inventatori și-au dat seama că un proces este o prostie și și-au unit forțele. Ei au inventat compania Edison-Swan United, care a devenit unul dintre cele mai mari producători de becuri din lume.

În anul 1880, Edison și echipa sa realizează prima distribuție de energie electrică instalând o centrală electrică pe pachebotul transatlantic „Columbia”, care a devenit astfel prima navă din lume iluminată electric.

Curiozități despre becuri:

Thomas Edison

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot