Cine a inventat hainele și de ce?

21.01.2019
Cine a inventat hainele și de ce?

Se crede că hainele au fost inventate de oameni din nevoia acestora de a nu îngheța de frig sau pentru a se proteja de soare. Dat fiind că există sau au existat triburi sau societăți unde membrii au trăit goi, acest lucru sugerează cu subiect și predicat că, în funcție de locul în care ne aflăm, îmbrăcămintea nu este astăzi vitală pentru supraviețuirea noastră. Așadar, dacă a merge gol este atât de natural, când a început obsesia noastră cu îmbrăcăminte și de ce?

Din păcate, hainele nu se fosilizează, astfel că nu se poate ști momentul exact în care strămoșii noștri au început să își înfășoare corpurile cu blănuri și piei de animale.

Cercetătorii au aflat că, cel mai probabil, strămoșii au purtat primele blănuri în urmă cu 170.000 de ani. Oamenii de știință au aflat că în acea perioadă păduchii de cap și păduchii care trăiesc în hainele noastre s-au despărțit. Cu alte cuvinte, odată ce am început să purtăm haine, niște păduchi au început să trăiască în ele și au evoluat într-o specie separată.

De unde vine expresia „nici în clin, nici în mânecă?” Nu, nu are nicio legătură cu vestimentația!

„Este posibil să fi început să purtăm haine pentru a compensa pierderea blănii”, afirmă cercetătorul Ian Gilligan de la Universitatea din Sydney din Australia.

În mod clar, dorința oamenilor de a se proteja de frig sau de cald a venit odată cu hainele, dar nu acesta a fost motivul primordial. Acesta este un argument doar în cazul oamenilor de Neanderthal care au trăit într-un climat rece. Într-un studiu publicat în anul 2012 și efectuat în Țara Galilor, s-a estimat că neandertalii acopereau cu blănuri o suprafață de corp de aproximativ 70-80% pentru a face față gerului. Hainele alese erau mantale simple de blană.

În următoarele sute de ani, oamenii moderni au făcut haine care erau puțin mai complexe, probabil prin coaserea mai multor piese laolaltă.

În mod paradoxal, deși purtau haine mai groase, oamenii de Neanderthal erau mai rezistenți la frig. Totuși, aceștia au dispărut din cauza climei foarte rece care exista în Europa acum 30.000 de ani. Unul dintre motivele dispariției acestor strămoși a fost chiar lipsa tehnicii de croire a hainelor.

Rușinea a dus la apariția hainelor moderne?

Faptul că, în anumite societăți, oamenii au început să se jeneze cu organele lor sexuale este un alt motiv pentru care au apărut hainele. Multe triburi se decorau cu vopsea în anumite părți ale corpului, fie pentru a le masca, fie pentru a le scoate în evidență.

Când a fost prea rece pentru a arăta corpurile pictate, oamenii au fost forțați să se acopere. Astfel, funcția decorativă a picturilor a fost luată de haine.

Adevărul despre haine este, prin urmare, mai complex decât v-ați imaginat. Sunt șanse mare ca fără haine omenirea să nu fi supraviețuit, dar astăzi hainele sunt folosite mai mult în scop termic.

Strămoșii lui Homo Sapiens

Foto: sapiens.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot